niedziela, 15 stycznia 2017

Waniliowe chruściki kwiatki

Chruściki o smaku serka waniliowego w kształcie kwiatków. Proste, szybkie do zrobienia. U mnie znikają jeszcze ciepłe bo nie możemy się oprzeć. Pracy niewiele a ile radości sprawia ich chrupanie.


























200 g mąki pszennej typ 500
szczypta soli
2 żółtka
1 łyżka spirytusu
100 g serka waniliowego homogenizowanego
cukier puder do posypania
smalec do smażenia

Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, sól, spirytus, serek waniliowy. Całość zagniatam rękoma. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na paski o szerokości 3-4 cm i długości około 7 cm. Z pasków formuję kokardki i sklejam dwa na krzyż. Nacinam każdą końcówkę kawałek. W głębokiej patelni rozpuszczam smalec. Powinien mieć taką temperaturę że po włożeniu kawałka ciasta zacznie się delikatnie rumienić ale nie palić. Wkładam po cztery kwiatki i smażę z każdej strony aż zrumienią się. Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak przestygną posypuję cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Kocham takie faworki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń