sobota, 29 października 2016

Zupa z selerem naciowym


Szybka i zdrowa zupa którą rozgrzejemy się w zimne dni. Zupa selerowa z akcentem papryki jest bardzo dobra. Korzystajmy z warzyw dostępnych o tej porze roku.















4 gałązki selera naciowego
2 marchewki
4 ziemniaki
1/3 selera korzenia
1 papryka czerwona
1/2 papryki zielono czerwonej
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 litr bulionu drobiowego
masło klarowane
natka pietruszki


Ziemniaki, marchew, seler obieram.Ziemniaki kroję w kostkę, marchew na talarki, a seler korzeń ścieram na race jarzynowej. Paprykę kroję w paski, seler naciowy kroję na małe kawałki. W garnku przesmażam chwilę na maśle klarownym ziemniaki, marchew i paprykę. Warzywa zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy. Zupę gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z natką pietruszki.

2 komentarze: