wtorek, 11 października 2016

Zupa z pieczarkami

Zupa którą zrobimy w 20 minut. Jest lekka, pożywna z pieczarkami i warzywami. Polecam do niej grzanki domowe. Moja wersja na ostro bo taką lubię.










250 g pieczarek
1 por biała część
1 marchewka
1 papryka żółta
2 ziemniaki duże
0,75 litra bulionu warzywnego
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz
1 żółtko
1/2 szklanki śmietany 30 %
chili kawałek
masło klarowane
koper świeży


Por kroję w krążki, przesmażam na maśle. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchewkę kroję w talarki. Dodaję do pora, i przesmażam. Dodaję pokrojoną paprykę. Pieczarki myję, kroję. Przesmażam na patelni osobno, na końcu solę, pieprzę. Dodaję do warzyw, wlewam bulion, dodaję chili i gotuję zupę około 10 minut. Żółtko wbijam do miseczki, dodaję śmietanę. Zupę po zagotowaniu wyłączam, wlewam śmietanę i już nie gotuję. Doprawiam do smaku, podaję z koperkiem.

2 komentarze:

  1. uwielbiam zupy, w których pływa dużo warzyw. pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna zupka z bogatą ilością warzyw :)

    OdpowiedzUsuń