sobota, 15 października 2016

Babka z batatem

Babka ze słodkim ziemniakiem który idealnie nadaje się do wypieków. Babka zebra z kakao i polewą czekoladową. Babka nie jest wilgotna i bardzo smaczna.













125 g masła
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g cukier puder
250 g batata
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej
3 jajka
50 ml wody

Batata obieram i kroję w kostkę, przekładam do garnka, wlewam 50 ml wody i gotuję aż batat będzie miękki, studzę.

Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram. Dodaję batat, skórkę pomarańczową i chwilę ucieram. Mąkę przesiewam i dodaję do masła z proszkiem i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości 25 cm smaruję i wysypuję bułką tartą. Wylewam jasne ciasto, w kilku miejscach dodaję ciemne, znowu jasne. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 170-180 stopni na 50 minut.Babkę sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika.

4 komentarze: