środa, 16 grudnia 2015

Zupa rybna


Zupa wigilijna rybna. W moim domu często taka jest gotowana nie tylko na święta. Jest to propozycja dla tych co nie przepadają za zupą z karpia.
















20 dkg łososia filet
20 dkg dorsza filet
1 marchewka
1 por biała część
1 plaster selera
1 pietruszka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól do smaku
natka pietruszki
1/2 szklanki śmietany 30 %

Marchew, seler obieram dokładnie myję. Przekładam do garnka, dodaję por, liść laurowy, ziele, sól, litr wody i gotuję warzywa aż będą pół miękkie. Pod koniec gotowania dodaję, łososia, dorsza. Gotuję na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka. Po ugotowaniu wyjmuję rybę, warzywa i przecedzam bulion przez gazę i sitko. Do garnka wlewam bulion , dodaję pokrojoną rybę, marchewkę, wlewam śmietanę i już zupy nie gotuję. Podaję z natką pietruszki.

5 komentarzy:

  1. zupę rybną lubię,choć rzadko jadam. Taką zupę zjadłabym z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pamiętam, kiedy jadłam zupę rybną, bo jakoś u nas nikt za nią nie przepada... muszę wypróbować Twój przepis, może sie domownicy przekonają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oprócz barszczu, na świątecznym stole jest też zupa rybna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. MMmm... Bardzo mi się podoba Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń