czwartek, 10 grudnia 2015

Łosoś w sezamie z żurawiną



Lekki i szybki obiad z łososiem który nie musi być nudny. Polecam żurawinę nie tylko do mięs ale także do ryb.














2 kawałki łososia
sól, pieprz
przyprawa do ryb
4 łyżki sezamu
1 gruszka
rukola
olej

sos:
15 dkg żurawiny świeżej
1 cebula mała
sól, pieprz
1 łyżka cukru brązowego albo miodu
1/3 szklanki wina czerwonego

Łososia sole, pieprzę posypuję przyprawa do ryb i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie obtaczam go w sezamie i smażę go na wolnym ogniu na oleju z każdej strony.
Gruszkę kroję na plastry, patelnię grillową smaruję olejem i przesmażam je aż będą miękkie.

Sos:
Cebulę kroję drobno, przekładam do rondelka .Żurawinę płuczę, odsączam z wody i dodaję do cebuli razem z cukrem. Dolewam wino i na wolnym ogniu duszę żurawinę aż zmięknie a wino się zredukuje. Jak sos będzie za gęsty można dolać wody. Na końcu doprawiam solą, pieprzem.
Łososia podaję na rukoli z sosem i gruszką.

6 komentarzy:

  1. Mniam! zjadłabym takiego łososia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka! uwielbiam łososia, w sezamie jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała propozycja na łososia inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudo. Zjadłabym porcję :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń