poniedziałek, 14 grudnia 2015

Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i jabłkami


Bardzo lubię kaczkę w wersji z owocami. Idealnym nadzieniem do kaczki są suszone śliwki, jabłka, gruszki.W moim domu bijemy się o to nadzienie. Kaczka jest naprawdę pyszna.

Kaczka która króluje na świątecznym stole w moim domu.























Kaczka która króluje na świątecznym stole w moim domu.


kaczka tusza 1,7 kg
1 gruszka
3 jabłka
3/4 szklanki suszonych śliwek
2 cebule
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku

Kaczkę oczyszczam, myję i osuszam. Odcinam skrzydła, szyję. Napieram ją w środku i na zewnątrz majerankiem, solą, pieprzem. Cebulkę kroje w piórka i wkładam do środka kaczki. Przekładam ją do naczynia i zostawiam tak na noc w lodówce. Na drugi dzień obieram jabłka, gruszki i kroję w cząstki. Nadziewam nimi kaczkę razem ze śliwkami. Kaczkę spinam szpilkami. Układam w brytfannie posmarowanej oliwą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę pod przykryciem około dwie godziny. Od czasu do czasu polewam kaczkę sokami które wytworzy. 30 minut przed końcem zdejmuje pokrywę i zapiekam dalej żeby kaczka się zarumieniła.

6 komentarzy:

  1. Pyszna kaczka na wyjątkowe okazje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykwintnie, w sam raz na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę się kiedyś pokusić na taką kaczuchę, wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealna propozycja na świąteczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń