piątek, 4 grudnia 2015

Bakłażan z cieciorką i kurczakiem


Bakłażan który powstał z tego co miałam w lodówce.Był aromatyczny, lekki a zarazem sycący. Miłośnicy bakłażana będą zachwyceni.

































kurczak marynata:
1 pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka czubricy czerwonej
1 łyżka oliwy

pozostałe
2 bakłażany
2 łyżki ketchupu domowego
1/2 puszki ciecierzycy gotowanej na parze
1 papryka zielona
1/2 sera camembert
8 pomidorków koktajlowych
olej,sól
natka pietruszki


Kurczaka kroję na kawałki, przekładam do miseczki dodaję czosnek sprasowany, sól,pieprz, czubrice, oliwę i całość mieszam odstawiam na godzinę do lodówki.
Bakłażany kroję wzdłuż wycinam miąższ zostawiając część w środku. Posypuję obficie solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie sól zmywam wodą. Bakłażany smaruję oliwą,  wstawiam na 30 minut do piekarnika temp 200 stopni na blaszce.
Miąższ z bakłażana kroję na kawałki i przesmażam na patelni na oleju. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni smażę kurczaka, dodaję paprykę pokrojoną i dalej smażę na końcu dodaję ketchup i ciecierzycę. Na końcu doprawiam jeszcze. Podpieczone bakłażany nadziewam farszem, układam pomidorki koktajlowe pokrojone , plastry sera i zapiekam jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.


5 komentarzy:

  1. Super pomysł na nadzienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To moje smaki. Całość prezentuje się bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł na farsz do bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny pomysł, kupuję bakłażana i robię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie nafaszerowane bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń