czwartek, 4 czerwca 2015

Zapiekane szparagi z jajkiem i grzankami


Szparagi dietetyczne, szybkie i proste do zrobienia na obiad. Z jajeczkiem lekko ściętym i szpinakiem są pyszne. Do tego chrupiące grzanki















1 pęczek zielonych szparagów
4 szparagi białe
3 jajka
2 kromki chleba
1 garść szpinaku
1 ząbek czosnku
1 kawałek sera feta
sól, pieprz
masło klarowane
7 gałązek koper świeży

Szparagi białe obieram, i gotuję w osolonej wodzie pięć minut, dodaję zielone szparagi i gotuję dalej pięć minut razem. Szpinak myję dokładnie, osączam z wody i przesmażam na patelni na maśle, dodaję sprasowany czosnek, doprawiam solą, pieprzem. Chleb kroję w kostkę i przesmażam na patelni na maśle.
 Szparagi wyjmuję z wody, przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaję szpinak, posypuje grzankami, wybijam jajka. Solę, pieprzę, posypuje serem feta.Wstawiam na 10-15 minut aż do piekarnika temp 170 stopni aż  się zetną a żółtko będzie płynne jeszcze.Przed podaniem posypuje koperkiem.

9 komentarzy:

  1. Kolejny apetyczny pomysł na szparagi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. No wygląda to po prostu rewelacyjnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się ta szparagowa uczta! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna propozycja.Szparagi rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała propozycja na szparagi. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Madziu kolejna pyszna propozycja,
    Pyszne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietny przepis, uwielbiam szparagi i mogłabym je jeśc w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie,muszę ponadrabiać zaległości z sezonowymi smakowitościami:)

    OdpowiedzUsuń