czwartek, 5 lutego 2015

Gryczane bułki


Jako że jestem fanką kaszy, a szczególnie gryczanej to powstały bułki gryczane. W smaku kasza jest wyczuwalna. Bułeczki są bardzo dobre, takie jak lubię zbite i nie nadmuchane. Żałuje ze nie dodałam jeszcze ziaren do nich ale zaspałam ha ha i jak się obudziłam z tym pomysłem bułek już nie było.














2 szklanki maki pszennej typ 650
1/2 szklanki zmielonej kaszy gryczanej
250 ml kefiru
1/2 łyżeczki soli
cukier szczypta
2 łyżki masła
2 dkg drożdży

do posmarowania:
1 jajko
3 łyżki mleka
mak do posypania

Do miski wykruszam drożdże dodaję łyżkę mąki pszennej, cukier,  i wody letniej tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, kilka łyżek. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kaszę gryczaną miele, przesiewam resztę mąki pszennej i dodaję do zaczynu. Masło rozpuszczam i studzę. Dodaję do mąki, także sól i kefir. Całość wyrabiam dokładnie ręką albo drewnianą łyżką. Ciasto zarobiłam wieczorem i zostawiłam do wyrośnięcia do rana. Po wyrośnięciu podzieliłam je na osiem części i uformowałam kulki. Wyłożyłam je na blaszce na papierze do pieczenia do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowałam każdą bułkę rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypałam makiem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni na około 20 minut góra dół.

19 komentarzy:

  1. Przepisów na dobre pieczywo nigdy dość:) Zjadłabym takie bułeczki na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ piękne te bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm! Bardzo ciekawy przepis! Pyszne bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam gryczany chleb, bułek nie miałam okazji, bułeczki wyglądają apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne bułeczki ,same pyszności ,mniam :)

    Buziaki

    xo xo xo xo xo

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ciekawy przepis.Buziaki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietne bułeczki,domowe najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast mielić kaszę można dodać mąkę gryczaną ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ,też myślałam ,że są z mąką gryczaną ,jest jakaś wielka różnica jeśli się podmieni kaszę na mąkę?

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają cudownie! zapisuję przepis! też uwielbiam kasz gryczaną, a te bułki wyglądają fantastycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. zjadłabym - mąką gryczana jest bardzo zdrowa - próbowałaś zrobić te bułeczki na samej gryczanej mące?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja także lubię zbite bułki i Twoje mi się bardzo podobają, tym bardziej, że wszelkie wyroby z gryki bardzo mi smakują ;) Już od dłuższego czasu planuję zrobić domowe bułki i ciągle nie mogę się zebrać :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja także lubię zbite bułki i Twoje mi się bardzo podobają, tym bardziej, że wszelkie wyroby z gryki bardzo mi smakują ;) Już od dłuższego czasu planuję zrobić domowe bułki i ciągle nie mogę się zebrać :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny przepis, jestem ciekawa czy robiłaś z kaszy prażonej czy nie?
    Pozdrawiam sedecznie i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Madziu kolejny bardzo ciekawy przepis na domowe pieczywo.
    Bułeczki wyglądają przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepiękne :) Jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne bułeczki :) Lubimy takie!

    OdpowiedzUsuń