Strony
▼
Strony
▼
czwartek, 24 kwietnia 2014
Żurek w chlebie mieszanym
przepis na chleb:
1 szklanka zaczynu chlebowego
2 dkg drożdży
10 dkg otrębów pszennych Kupiec
20 dkg mąki chlebowej typ 650
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka zimna wody
Do miski wykruszam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i letnią wodę taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję otręby, zaczyn drożdżowy i chlebowy, sól i wodę. Wodę dolewam stopniowo do uzyskania konsystencji ciasta takiej aż będzie odchodzić od ręki. Wyrabiam kilka minut. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W między czasie wyrabiam ciasto około 3 razy. Formuję bochenek chleba okrągły, z kawałka ciasta robię mniejszą kulkę którą przykleję przed pieczeniem. Bochenek wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Koszyczek wykładam serwetką, którą posypuję mąką.Wstawiam na 250 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 200 stopni na 30 minut. Po wyjęciu studzę na kratce, spryskuje zimną wodą i przykrywam ściereczką. Odcinam wieko chleba, wydrążam miąższ.
przepis na żurek:
1 szklanka zakwasu domowy na żurek
1 litr wywaru z rosołu drobiowego
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziele angielskie
30 dkg boczku wędzonego
4 sztuki kiełbasa biała
250 ml śmietany 30 % słodkiej
4 jajka
sól do smaku
1 łyżeczka majeranku
Do garnka wlewam rosół, dodaję pokrojony boczek, ziele angielskie i gotuję boczek do miękkości. Następnie wlewam zakwas zagotowuję, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, kawałki kiełbasy białej. Po zagotowywaniu wyłączam gaz. Dolewam śmietanę, doprawiam majerankiem, i solą według uznania. Podaję z jajkami ugotowanymi na twardo w chlebie
mmm.. kocham żurek w chlebie... pychota!
OdpowiedzUsuńFajny chlebek ,z uchwytem nawet ,żurek pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńŻurek z swojskiego zakwasy jest pyszny, ale z dodatkiem swojskiej kiełbaski i jeszcze podany w taki sposób to już ful wypas:)
OdpowiedzUsuńMam taką samą dekorajcę - to jajko na słomie:-) Wygląda żurek wyśmienicie:-)
OdpowiedzUsuńsama robiłaś taki garnek chleba? podziwiam i kto tu jest Mistrzynią! i pewnie smakuje obłędnie - ja z takich potraw najbardziej lubię jeść garnek czyli chrupiącą skórkę, ale pewnie i tym razem zjem zupę, bo z takim kolorowym kwiatkiem bratkiem jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńBratki to ja jadam bo bardzo lubię, a garnek chleba sama robiłam. Wkładam do koszyczka ciasto uformuję się fajna kula jak wyrośnie, doklejam dekielek czyli mniejszą kulkę i do pieca. Ja też lubię chrupiącą skórkę najbardziej :-)
UsuńNie dosyć,że żuerk ugotuje,to jeszcze naczynka sama zrobi:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńMmm zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPiękne te Twoje chlebki :)
OdpowiedzUsuńPyszny ten żurek.No może dodam jeszcze łyżkę chrzanu do żurku i nic mi więcej nie potrzeba.
OdpowiedzUsuńU mnie jemy bez chrzanu ale wypróbuję twoja wersję :-) pozdrawiam
Usuń