Rolada z boczku jest bardzo dobra jako wędlina na chlebek, albo jako pieczeń do obiadu. W moim domu rodzinnym znam tą pieczeń od dziecka. Polecam także na świątecznym stole.
1,7 kg boczek świeży chudy bez kości
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka sól morska Kamis
1 blister kurczak ze śliwką owijany boczkiem /czosnek, rozmaryn, papryka słodka, kolendra, tymianek/ Kamis
ognista mieszanka przypraw młynek Kamis
chili pieprz cayenne Kamis
Boczek płat prostokąt, rozcinam na dwa płaty żeby był cieńszy. Nie docinam do końca płata. Z wszystkich ziół robię mieszankę, dodaję sprasowany czosnek i nacieram rozcięty płat ziołami. Boczek roluje, obwiązuje mocno nitką białą albo sznurkiem żeby powstała rolada. Odstawiam na dobę do lodówki. Przekładam roladę do rękawa do pieczenia, dolewam dwie szklanki wody i zawiązuje rękaw klipsami. W kilku miejscach rękaw nakłułam. Wstawiłam do brytfanny i piekłam 90 minut temp 180 stopni. Roladę jest przestygnie kroję na cienkie plastry i używam do kanapek, albo do obiadu.
Pyszna domowa wędlinka na święta to jest to:)
OdpowiedzUsuńOczami wyobraźni widzę ją na zjadanej właśnie kanapce... :)
OdpowiedzUsuńoch musi być mega smaczna! poproszę sporą porcję!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się jest na prawdę dobra :-) pozdrawiam
UsuńŚwietna roladka, robiłam kiedyś podobną na kanapki pycha
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/
Apetyczna rolada.
OdpowiedzUsuńAle super!!! Na święta już nie zdążę, ale po świętach chętnie zrobię!
OdpowiedzUsuńświetnie, u mnie boczek się jeszcze marynuje, jutro bedę go piekła :)
OdpowiedzUsuńCudowna rolada! Taka swojska musi być przepyszna :)
OdpowiedzUsuń