Polecam w święta Wielkanocne schab nadziewany białą kiełbaską. Użyłam kiełbasę domowa robioną. Moja mięsożerna cześć rodziny jest zachwycona tym schabem. Podaje go z pieczonymi buraczkami. Jest bardzo aromatyczny :-) Tak naprawdę to schab sam się robi. Marynujemy go, na drugi dzień nadziewamy kiełbaską i wkładamy do rękawa i piekarnika
1,5 kg schab bez kości
2 kiełbaski białe domowe
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
Mięso myję i dokładnie osuszam. Z przypraw. soli, pieprzu, majeranku, ziół prowansalskich robię marynatę. Dodaję do nich sprasowany czosnek, i oliwę. Całość mieszam w miseczce. Schab nacieram marynatą bardzo dokładnie i odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień ostrym długim nożem robię nacięcie w środku schabu przez całą długość. Schab nadziewam kiełbaską białą ugotowaną zimną. Schab wkładam do rękawa do pieczenia, spinam go klamrą . W kilku miejscach rękawa robię nakłucia, żeby para miała ujście . Układam w brytfannie i piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 60 minut bez przykrycia .Następnie rozcinam rękaw i wstawiam ponownie na 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika nie kroje od razu schabu daje mu jeszcze 30 minut.
Kawał pysznego mięsiwa:)
OdpowiedzUsuńPrzydałby mi się taki schabik, super propozycja:)
OdpowiedzUsuńCiekawy , nigdy o takim nie słyszałam, ale pewnie bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńp.s zapraszam do udziału w konkursie http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/konkurs.html
Ale cudo ,mega pyszne dla mego małżonka.
OdpowiedzUsuńPysznie i pięknie wygląda taki schabik:)
OdpowiedzUsuńMega apetyczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie prezentuje się ten Twój schab.Mega pyszny.
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe! Super wygląda ten schab, musi być wyborny :)
OdpowiedzUsuńZdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy :)