Domowy sok na zimę i nie tylko. Idealny na upały. Ma fajny kwaskowy smak. Cukru zalecam dodać ilość w zależności od tego jak kto lubi słodki. Ma dużo witamin polecam bez konserwantów. Porzeczki nie pryskane ekologiczne więc żal było ich nie wykorzystać.
4 kg porzeczki czerwonej
1 kg agrestu
1 kg cukru
Porzeczki myję i obieram. Przekładam do sokownika, dodaję agrest umyty, dodaję cukier. Gotuję około półtorej godziny. Słoiki wyparzam w piekarniku i zlewam do nich sok w trakcie gotowania. Słoiki zakręcam od razu i odwracam do góry dnem. Nie pasteryzuje już.
też się przymierzam do soków, mam kilka swoich krzaczków więc szkoda zmarnować, bo w zimie będzie jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńtez taki robię, jest smaczny, lekko cierpki nie za słodki:) bardzo lubię to połączenie owoców:)
OdpowiedzUsuńCzyli witaj w klubie soku porzeczkowego :-)
UsuńWesoła kuchnia gotowa na zimę ;) Domowy sok - samo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńpyszny ,ja bez cukru.
OdpowiedzUsuńHa ha ja też robiłam dwie wersje :-)
UsuńLubię takie domowe soki :)
OdpowiedzUsuńTakiej kombinacji jeszcze nie próbowałam. Domowe soki są najlepsze!
OdpowiedzUsuń