Strony

Strony

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Kiełbasa biała domowa

Kiełbasa bardzo rzadko gości w moim domu. Jeżeli już jemy to tylko domową. Część mięsożerna mojej rodziny zajada się taką kiełbasą. Polecam zrobić samemu bo wiemy wtedy co jemy i co wkładamy do kiełbasy.







2,5 kg karkówki
90 dkg boczku chudego świeżego
90 dkg wołowiny
5 ząbków czosnku
sól do smaku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
2 łyżki majeranki
woda około 0,5 litra
jelita wieprzowe cienkie

Karkówkę i i wołowinę miele maszynką do mięsa oczka duże 8 mm. Boczek miele maszynką oczka małe. Zmielone mięso przekładam do miski, dodaję otarty majeranek, zmielony pieprz, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolewam wodę i całość wyrabiam ręką około 30 minut. Przyprawy proponuję dodawać do smaku jak kto lubi. Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut następnie naciągam jelito na kurek z wodą i płuczę jelito zimną wodą. Na maszynkę do mięsa ręczną nakładam nasadkę specjalną do kiełbasy, naciągam jelito. Mięso wkładam do maszynki i formuję kiełbasy. Co kawałek kiełbasy okręcam dwa razy w celu porcjowania. Końcówkę kiełbasy zawiązuje nitką.



niedziela, 29 grudnia 2013

Galaretka z liczi pod gwiazdami


Tym razem wiórki kokosowe Kresto poszły w ruch. Powstało ciacho pod gwiazdami














  • biszkopt:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 puszka liczi w syropie
  • wierzch:
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 szklanki wody
  • wiórki kokosowe Kresto



Jaka wbijam do miski , dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puch. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dodaję pomału do jaj, mieszam łyżką. Nie dodaję proszku do pieczenia. Ciasto wylewam na wysmarowaną formę okrągło średnica 24 cm i piekę `15 minut temp 180 stopni.

Śmietanę kremówkę schłodzoną wlewam do miski dodaję cukier waniliowy i ubijam mikserem na puszystą masę. Galaretkę agrestową rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody, schładzam ją i wlewam do ubitej śmietany cały czas miksując. Owoc liczi odsączam z syropu i układam na upieczonym biszkopcie. Zalewam je śmietaną.

Galaretkę malinową rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody. Schładzam ją, i jak zacznie tężeć zalewam śmietanę. Wstawiam do lodówki na noc. Przed podaniem posypuję wiórkami kokosowymi.

sobota, 28 grudnia 2013

Roladki z kurczaka nadziewane śliwką


Tym razem  obiad z Kresto ze śliwką suszoną w roli głównej. 
Ciąg dalszy mojego testowania ze Świadomym Odżywianiem. Przed świętami otrzymałam super paczkę z której bardzo się cieszę :-)















3 piersi z kurczaka
15 dkg śliwki  suszone Kresto
sól, pieprz
pietruszka zielona
olej rzepakowy

Piersi z kurczaka rozbijam, polecam robić to przez woreczek foliowy , który zapobiega pryskaniu. Mięso sole, pieprze. Na każdym kawałku rozbitej piersi układam po kilka śliwek. Zwijam w rulon, spinam wykałaczką i smażę na gorącym oleju na patelni. Talerz dekoruję

piątek, 27 grudnia 2013

Sos pieczarkowy








50 dkg pieczarek
1 cebula
sól,pieprz
250 ml śmietany 30 % słodka
majeranek opcjonalnie, ja nie dodałam
olej rzepakowy

Pieczarki dokładnie myję, kroję w talarki. W brytfannie małej przesmażam cebulkę pokrojoną drobno, dodaję pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem, dolewam śmietanę. Chwilę jeszcze sos podgrzewam. Nie zagotowuje bo śmietana może się zważyć. Można dodać majeranek do sosu, ja bardzo lubię ale cześć rodziny nie więc nie dodałam.

czwartek, 26 grudnia 2013

Świąteczna sałatka pierwsza gwiazda

Sałatka pod gwiazdami, świąteczna.







6 jajek
30 dkg ziemniaków
3 marchewki średnie
1/3 selera dużego
1 por biała część
4 duże ogórki kiszone
1 puszka kukurydzy z chili
1/2 papryki czerwonej
1 pomidor duży
1/2 pęczka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka śmietany sałatkowej

Ziemniaki gotuję w mundurkach. Marchew, seler obieram, myję i gotuję do miękkości. Jaja gotuję na twardo. Ziemniaki obieram, jak będą zimne kroję specjalnym sitkiem, razem z marchewką i selerem, oraz jajkami. Ogórki kiszone,obieram ze skóry i kroję nożem w kostkę. Por też drobno kroję, przekładam do miseczki i posypuję solą. Warzywa wszystkie przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, majonez, jogurt, śmietanę, odsączoną kukurydzę. Zostawiam 2 łyżki do dekoracji. Pomidora obieram ze skórki, kroję go w kostkę i dodaję do sałatki. Dekorację robię z papryki wycinam gwiazdki, i z marchewki także specjalnym nożykiem. Z kawałka ogórka  robię dekoracje, z kukurydzy i skórki z pomidora różę. Ozdabiam pietruszką.

środa, 25 grudnia 2013

Karp w galarecie

Świątecznym karpiem zajadamy się raz w roku. Bardzo lubię tą rybę w galarecie.















  • 7 kawałków karpia bez ości
  • 2 marchewki
  • 1 kawałek selera
  • 1 kawałek pora
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • sól
  • 1/2 puszki groszku
  • 2 plastry papryki z zalewy
  • pietruszka zielona
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżeczki żelatyny



Filety karpia wkładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sól, majeranek i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję karpia w garnku z wodą około 1 litr. W osobnym garnku gotuje marchewkę, seler i kawałek pora, dodaje ziele angielskie i liść laurowy, szczypta soli. Żelatynę namaczam w 2 łyżkach zimnej wody, następnie rozpuszczam w gorącym wywarze jarzynowym, ale nie gotuję już. Następnie przecedzam przez sitko żeby pozbyć się przypraw. Zostawiam do ostygnięcia. Na półmisku układam  kawałki karpia ugotowane, dodaję groszek z puszki , kawałki marchewki, z papryki robię gwiazdki, dekoruję pietruszka. Jak wywar zacznie tężeć zalewam stopniowo karpia.



poniedziałek, 23 grudnia 2013

Śledziowa sałatka z pieczonym burakiem

 Z okazji Świąt wszystkim odwiedzającym bloga mojego życzę radości, spokoju i odpoczynku od pędu dnia codziennego. Miłego czasu przy świątecznym stole, i zdrowia bo to jest najważniejsze.

Świąteczna sałatka śledziowa z pieczonym burkiem. Wolę ta wersje buraka od gotowanego. Dodałam do farszu śledziowego pieczarki marynowane, korniszon i gruszkę, to był strzał w dziesiątkę. Nie spodziewałam się że sałatka będzie tak dobra.












2 buraki pieczone duże
1 cebula
3 płaty śledziowe w occie
1 gruszka
1 słoiczek pieczarek marynowanych
5 ogórków korniszonów małych
1/2 puszki groszku konserwowego
pietruszka natka
sól, pieprz
1 łyżka octu winnego
2 ziemniaki gotowane
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego

Buraki piekłam przy okazji pieczenia chleba. Pozwala to zaoszczędzić gaz i dlatego polecam. Upieczone buraki obieram ze skórki i ścieram na tarce. Jednego buraka obieram jak jabłko zwijam paski i tworzę różę. Cebulę obieram, drobno kroję, posypuję solą, odstawiam do zmożenia. Starte buraki, mieszam z cebulką, doprawiam, pieprzem, dodaję ocet winny. 
Śledzie kupuję płaty i robię w zalewie octowej dzień wcześniej. Kroję na małe kawałki, dodaję do nich obraną i pokrojoną gruszkę w kostkę, to samo robię z korniszonami. i ziemniakami Dodaję też pokrojone pieczarki, kilka sztuk zostawiam do dekoracji. Śledzie, gruszkę, ziemniaki, korniszony, pieczarki mieszam, dodaję majonez, jogurt, doprawiam solą, pieprzem.Na półmisku układam na przemian buraki, sałatkę śledziową. Dekoruję groszkiem i pietruszką oraz różą z buraka i pieczarkami.



niedziela, 22 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z jajem pod gwiazdami

Polecam na wigilijny stół, sałatka jest pyszna.










3 płaty śledziowe matjas
5 jajek
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydza z fasolką czerwoną
1 słoik kukurydza, korniszony miniaturki, marchewka, cebulka, marchewka w zalewie
5 łyżek majonezu
5 gałązek pietruszki
1 jabłko czerwone
1/2 cytryny


Płaty śledziowe moczę około 5 godzin w zimnej wodzie. Odsączam na sitku i kroję na małe paski. Jabłko pozbawiam nasion, i kroję na plastry razem ze skórką. Skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. Z papryki czerwonej wycinam gwiazdki. Jajka gotuję na twardo w osolonej wodzie, następnie obieram i kroję na pół. Na półmisku układam kawałki śledzia, jabłka, papryki gwiazdki, dodaję kukurydzę z fasolą, cebulki z korniszonami i kolbami kukurydzy z zalewy. Szprycą wyciskam majonez na każdą połówkę jajka. Dekoruję pietruszką. Z cebuli czerwonej wycinam kwiaty i układam na każdym półmisku.

sobota, 21 grudnia 2013

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami obowiązkowo gości na moim wigilijnym stole .







1 kg kapusty kiszonej domowej
50 dkg maślaków mrożonych
1 cebula
sól, pieprz
4 ziarenka ziele angielskie
olej rzepakowy
1 łyżka masła

Kapustę płucze w zimnej wodzie, żeby nie była kwaśna. Zalewam ją ponownie zimną wodą i gotuję w garnku do miękkości . Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną cebulę i dodaję maślaki.  Po ugotowaniu kapusty odlewam wodę, dodaję grzyby, ziele angielskie, doprawiam pieprzem, solą i dodaje masło. Kapustę jeszcze chwilę przesmażam.



piątek, 20 grudnia 2013

Pstrąg nadziewany suszonymi pomidorami

Dla tych co nie lubią karpia polecam alternatywę w postaci pstrąga :-)






2 pstrągi
1 opakowanie mozzarella kulki
10 pomidorów suszonych
20 oliwek zielonych
1/2 papryki czerwonej
1/2 pęczka pietruszki
1 cytryna
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy

Pstrągi myję, osuszam. Cebulę i czosnek obieram, i kroję drobno. Rybę faszeruje w środku cebulką, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem nacieram, skrapiam sokiem z cytryny. Wstawiam w pojemniku do lodówki na noc. Ryby mają przejść marynatą. Na drugi dzień cebulkę wyjmuję z ryby. Mozzarelle i pomidory suszone kroję, to samo robię z oliwkami. Dodaję pietruszkę pokrojoną 2 łyżki oliwy i faszeruję ryby nadzieniem. Spinam szpilkami, smaruję olejem pędzelkiem, i układam na blaszce. Piekę 40 minut temp 180 stopni. Pod koniec pieczenia układam na każdej rybie, trochę farszu i wstawiam do piekarnika. Podaje z pietruszką i papryką sercami.

środa, 18 grudnia 2013

Miodownik z różą



Miodownik powstał w ramach akcji testowania "Palmy z Murzynkiem" . To już druga moja akcja w ramach współpracy z firmą Bielmar. Polecam miodownik jako świąteczne ciasto. To był mój pierwszy miodownik i zakochałam się w nim.

















ciasto:
4 żółtka
2 łyżki śmietany 30 %
3 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
120 gram Palma z Murzynkiem Bielmar
3 łyżki miodu naturalnego
szczypta cynamonu
1 łyżeczka sody

masa:
1/2 litra mleka
4 łyżki kaszki manny
250 gram Palma z Murzynkiem Bielmar
1/2 szklanki cukier kryształ

1/2 szklanki konfitury z czerwonej porzeczki
polewa czekoladowa mleczna gotowa

dekoracja róża:
1/2 kostki masła
1.2 szklanki cukru pudru

polewa czekoladowa ciemna:
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka
1 łyżka Palma z Murzynkiem Bielmar

3 łyżki orzechów włoskich


Ciasto przygotowanie:

Palmę rozpuszczam w rondelku z cukrem i miodem. Odstawiam do ostygnięcia. Do przesianej mąki dodaję sodę, cynamon, rozpuszczoną margarynę, żółtka, śmietanę i całość zagniatam ręką. Ciasto zawijam w folię i odstawiam do lodówki na dwie godziny.
Ciasto dzielę na 4 części równe. Kajdą cześć wałkuje na cienkie placki, wielkości foremki tortownica średnica 25 cm. Formę smaruję tłuszczem i piekę osobno każdy blat w temperaturze 180 stopni termoobieg około 8 minut.

Krem:
Do garnka wlewam mleko, zagotowuję i dodaję kaszkę z cukrem. Mieszam i uważam żeby się nie przypaliła. Kaszkę odstawiam do ostygnięcia. Palmę ucieram, i dodaję stopniowo ostudzoną kaszkę.

Zimne blaty przekładam kremem z kaszki. Pierwszy blat smaruje dodatkowo konfiturą z czarnej porzeczki.

Róże z cukru pudru:
Cukier puder łącze z masłem, i ugniatam ręką na masę plastyczną. Cukier dosypuje w zależności od faktury masy. Rozwałkowuje masę na cienki placek i wycinam kieliszkiem koła. Następnie formuje róże dokładając płatek do płatka. Wycinam listki nożem.

Polewę mleczną wkładam do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczam. 

Polewa czekoladowa ciemna:
Do rondelka wlewam mleko, dodaję palmę, wsypuję kakao i na wolnym ogniu podgrzewam. Polewa nie może się zagotować. Cały czas mieszam.

Miodownik rozsmarowuję mleczna polewą. Następnie robię dekoracje z polewy ciemnej, esy floresy.
Układam na środku róże i dodaję orzeszki włoskie.








wtorek, 17 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami










  • 500 gram mąki
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta soli 
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 10 dkg podgrzybków suszonych
  •  2 cebule białe
  • 1 cebula czerwona
  • olej rzepakowy
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Wykrawam kwadraty, i za pomocą foremki do pierogów robię pierogi.

Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie, wyciskam, zalewam czysta wodą i gotuje do miękkości. Grzyby moczę dobę wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie co się moczyły. Wodę odcedzam, a grzyby podsmażam razem z cebulka pokrojoną. Grzyby wcześniej tez kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Kapustę po ugotowani kroję bardzo drobno. Można mielić przez maszynkę. Grzyby i kapustę łączę razem, doprawiam solą, pieprzem. Na każdego pieroga układam farsz i zlepiam go za pomocą foremki. Pierogi gotuje we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy żeby sie nie skleiły. Pierogi gotuje około dwie minuty po wypłynięciu ich na wierzch. Podaję z przesmażoną cebulką czerwoną, posypuję pietruszką zieloną.

niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniki szwedzkie












150 gram syropu klonowego
110 grma masła
100 gram brązowego cukru
375 gram mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych gożdzików
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżkę kakao 

 glazura:
1 jajko
1/2 szklanki

lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 białko
5 kropel cytryny

W małym rondlu podgrzewam syrop klonowy, dodaję cukier i masło, mieszam. Podgrzewam do momentu rozpuszczenia się cukru i studzę. 
Mąkę przesiewam do iski, dodaję proszek do pieczenia, przeprawy korzenne, kakao i sól. W środek wlewam syrop klonowy i jajko. Ciasto zagniatam mikserem, formuje kulę którą zawijam w folię i wstawiam do lodówki na dwie godziny.
Po wyjeciu ciasto dzielę na porcję i wałkuję na cienki placek. Podsypuje maką stolnicę. Wycinam dowolne kształty.
Pierniki układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę8-10 minut temp 170 stopni. Pierniczki są cienkie uważać żeby się nie przypaliły.

Pierniczki po wystygnięciu smaruję jajkiem rozmąconym z mlekiem pędzelkiem, układam na blaszce i zapiekam 10 minut temp 70-80 stopni. Pierniczki będą święcące.Po wystygnięciu lukruje.

Cukier puder przesiewam, dodaję białko, cytrynę i miksuję mikserem około 15 minut na puszystą masę. Białko ilość dodać w zależności od konsystencji. Lukier przełożyć do woreczka foliowego, wyciąć małą dziurkę i formować wzory.

przepis pochodzi z drobnymi zmianami z white plate






sobota, 14 grudnia 2013

Zakwas z buraków czerwonych


Zakwas z buraków jest u mnie robiony nie tylko na święta, a przez rok cały. Moja mama go pije, jest bardzo zdrowy. Używany jest do przygotowania barszczu. Polecam zrobienie takiego zakwasu bo jest prosty w przygotowaniu.















2 kg buraków
2 kroki chleba razowego na zakwasie
1 główka czosnku
10 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
woda

Przepis na dwa słoje pięciolitrowe.
Buraki porządnie myję, następnie obieram i kroje na plastry. Kawałki buraków wkładam do słoi, następnie dodaję czosnek ząbki przekrojone na pół, ziele angielskie po 5 ziarenek, po liściu laurowym i zalewam przegotowaną zimną wodą, do wysokości nakrycia buraków. Na wierzchu układam po kromce chleba. Słoje nakrywam gazą, spinam gumka i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 dni. U mnie słoje stoją na piecu kaflowym. W międzyczasie zbieram pianę łyżka, która wytworzyła się na wierzchu. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku. Polecam do picia, do przygotowaniu barszczu wigilijnego.

piątek, 13 grudnia 2013

Roladki z bakłażana z jaglaną z warzywami

Kolejne roladki z bakłażana tym razem z jaglaną kaszą i kurkami. Kasze i bakłażany to w mojej kuchni podstawa. Wersja dla wegan. Samo zdrowie i dużo warzyw czyli to co lubię najbardziej.








2 bakłażany
1 szklanka kaszy jaglanej
10 dkg kurek mrożonych
7 pomidorów suszonych z zalewy
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryczki chili
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu balsamico
sól, pieprz
pietruszka zielona
450 gram warzyw mieszanka mix
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
oliwa  z oliwek
1 łyżeczka masła

Bakłażany myję, kroję na plastry 3-4 mm maszynką do chleba. Solę obficie i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam wodą, osuszam plastry, i smaruję pędzelkiem oliwą z oliwek z dwóch stron.Układam na grillu elektrycznym i grilluję aż się zarumienią. Kaszę jaglaną przelewam zimną wodą na sitku i wrzucam do wrzącej wody osolonej stosunek jedna szklanka kaszy dwie i pól szklanki wody. Gotuje około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę, nie mieszam kaszy w między czasie. Jak jest potrzeba wkładam jeszcze pod koc garnek i kasza dojdzie.
Papryczkę chili i czerwoną kroję w kostkę, pomidory suszone tez kroję, dodaję do kaszy, razem z pietruszką pokrojoną, kurkami przesmażonymi na maśle, doprawiam solą, pieprzem, dodaję sos sojowy, sos balsamico. Każdy plaster bakłażana nadziewam farszem i zwijam w rulon. Nie trzeba spinać roladek wykałaczkami. Warzywa mieszankę wrzucam na patelnię, i chwile duszę do miękkości na odrobinie oliwy.Dodaje przyprawę włoską. Można dodać śmietanę ale wole  bez. Podaje warzywa z roladkami.

środa, 11 grudnia 2013

Patelnia z jajem od serca

Zakochałam się w tej patelni, dosłownie. Danie tak pyszne, że znikło szybciej niż myślałam. Szybkie, proste do zrobienia . 
A tak niewiele trzeba a można komuś podać z sercem i od serca obiad :-)



















1 puszka fasoli canneloni Tesco
2 puszki pomidorów krojonych Tesco
3 łyżki oleju rzepakowego Tesco
3 jaja Tesco
1 bazylia świeża Tesco
3 parówki z szynki
1 papryka czerwona
1/2 papryczki chili
3 pomidorki koktajlowe żółte
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól,pieprz
majeranek szczypta Tesco
1 łyżeczka przyprawy do pomidorów
1 pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, dodaję cebule pokrojoną, czosnek, sprasowany. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę do lodówki. Na patelni na oleju przesmażam zamarynowane mięso z cebulką, dodaję pokrojoną paprykę, wlewam pomidory z puszek i duszę dalej. Doprawiam przyprawą do pomidorów. jak pomidory się zredukują, i całość zgęstnieje, dodaję fasolę z puszki mieszam, i  układam serca z parówek.
Każdą parówkę nacinam, następnie wywijam spinam na końcu wykałaczką i układam na patelni. W serca wbijam jaja, układam po kawałku papryczki chili, dodaję pomidorki koktajlowe żółte. i całość wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 180 stopni, albo dalej przesmażam na gazie. Przed podaniem dekoruję bazylią świeżą, wyjmuję wykałaczki z parówek.



wtorek, 10 grudnia 2013

Łosoś pod pierzynką z brokuła


Łosoś uwielbiany przez moją rodzinę, dla mnie mało zjadliwy. Tylko w rożnych kombinacjach i z warzywami mogę go jeść. Tym razem z selerem naciowym i brokułem :-) Musze przyznać że był naprawdę dobry jak dla mnie.



3 kawałki łososia
1/3 selera naciowego
1/2 brokuła
10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
1 papryczka chili
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
1 łyżka masła

Łososia marynuję, doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, cebulką pokrojoną i odstawiam na noc do lodówki.  Seler naciowy myję, kroję na kawałki i duszę na masełku na patelni. Brokuł gotuję aldente w osolonej wodzie. Następnie miksuje blenderem, odcedzony, doprawiam solą, pieprzem, można dodać odrobiną wody jak będzie za suchy. W naczyniu żaroodpornym układam, seler, na to łososia i wstawiam do piekarnika na 20 minut temp 180 stopni. Następnie wyjmuje , obkładam łososia brokułem, dodaję pomidorki , chili i zapiekam jeszcze 10 minut. Przed podaniem dekoruję pietruszką natką.


niedziela, 8 grudnia 2013

Cytrynowy łosoś marynowany


Tym razem łosoś w wersji cytrynowej. Sama nie wiem który lepszy, ale cytrynowy chyba bardziej mi przypadł do gustu. :-)
















1 filet z łososia dwa razy po 500 gram ze skórą
100 gram soli
100 gram cukru
2 pęczki koperku
2 łyżki ziela angielskiego
2 łyżki jałowce
2 łyżki pieprzu ziarnistego
3 cytryny

Łososia myję, osuszam, usuwam z ości które można wyczuć. Koperek myję, kroję drobno. Ziele angielskie, jałowiec, pieprz rozbijam w moździerzu. Wszystkie przyprawy mieszam, czyli sól, cukier, ziele, pieprz, jałowiec. Łososia układam w pudełku próżniowym skórą do dołu, i nacieram mieszanką przypraw. Cytrynę sparzam i ścieram na tarce drobne oczka. Łososia posypuję skórką z cytryny, dodaję całe gałązki koperku.  Układam kawałki jeden na drugim przy czym drugi kawałek skórą do góry. Pudełko zamykam i wstawiam do lodówki na tydzień czasu. Po 24 h odwracam plastry, do góry nogami, żeby nasiąknął łosoś sokami które się wytworzą. Codziennie należy przekładać. Przed podaniem płucze rybę, z marynaty, wycieram i kroję w plastry.