Zapiekanki to dania z serii grzeszymy. Bomba kaloryczna, bo jak wiadomo ser zapiekany to dietetycznych nie należy. Więc pozwalam sobie na to grzeszenie rzadko. Szkoda, że to co dobre za zdrowe nie jest.
3 woreczki ryżu brązowego
1/2 brokułu
1/2 kalafiora
3 marchewki
1 puszka tuńczyka w oleju
1 łyżka majonezu
700 ml bulionu albo wody
sól, pieprz
pietruszka natka
1 cebula duża
olej
20 dkg ser gouda
Ryż przelewam zimną wodą, na patelni na oleju przesmażam cebulkę pokrojoną, dodaję ryż i dalej chwile przesmażam. Zalewam bulionem, i gotuje do miękkości. Kalafior i brokuła, dzielę na różyczki, marchewkę obieram i kroję w talarki i paski, jak kto lubi. Warzywa gotuję w osolonej wodzie aldenete. Do ryżu po ugotowaniu dodaję, tuńczyka, majonez, doprawiam, solą, pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wykładam ryż, połowę na to część warzyw, znowu ryż, warzywa. Zapiekankę wstawiam na 30 minut temp 180 stopni do piekarnika. Po 15 minutach, posypuję ją serem i wstawiam ponownie. Przed podaniem dekoruje pietruszką.
Strony
▼
Strony
▼
piątek, 29 listopada 2013
środa, 27 listopada 2013
Jesienna surówka mix
To jedna z moich ulubionych surówek zimowych. Samo zdrowie, pełno witamin. Kolorowo na talerzu co bardzo lubię. Mogę jeść ją na obiad, kolacje i nie znudzi mi się :-)
10 dkg kapusty kiszonej z marchewką domowej
1 marchewka
2 ogórki kiszone domowe
1 por biała część
1/2 papryki czerwonej
1 słoiczek pomidorków koktajlowych domowych z zalewy
1/2 papryczki chili
pietruszka zielona
oliwa z oliwek
pieprz
Do surówki użyłam kapustę kiszoną z marchewką domowej produkcji. Pokroiłam ją nożem, przełożyłam do naczynia, dodałam obraną i startą na tarce jarzynowej marchewkę, ogórki kiszone pokroiłam w kostkę, paprykę czerwoną też pokroiłam w kostkę, dodałam chili, oraz por który drobno kroje. Do surówki wykorzystałam pomidorki żółte z zalewy które latem zaprawiłam. Surówkę polewam oliwą z oliwek, posypuję pieprzem, dekoruję pietruszką zieloną.
wtorek, 26 listopada 2013
Jesienna sałatka z grilla z żurawiną
Sałatka prosta i szybka w przygotowaniu. polecam osobom będącym na diecie i nie tylko. Bomba witaminowa na pochmurne dni. Dla mnie to taki mały dopalacz którym się ratuję kiedy mi smutno i mam braki cukru.
3 banany
1 owoc khaki
1 kiść winogrono ciemne
1 kiść winogrono zielone
1/2 granatu
3 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżeczka słupki migdałowe
2 gruszki
1/2 cytryny
mięta świeża
Banany, gruszki obieram, skrapiam sokiem z cytryny. Gruszki kroje na ćwiartki, wycinam ogryzki. Na rozgrzanym grillu elektrycznym griluję banany i gruszki. Owoc khaki obieram i kroje na kawałki, winogrono myję i obieram z gałązek. Banana kroję na kawałki po zdjęciu z grilla.Owoce mieszam, dodaję pestki granatu, słupki migdałowe, żurawinę suszoną, oraz miętę.
3 banany
1 owoc khaki
1 kiść winogrono ciemne
1 kiść winogrono zielone
1/2 granatu
3 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżeczka słupki migdałowe
2 gruszki
1/2 cytryny
mięta świeża
Banany, gruszki obieram, skrapiam sokiem z cytryny. Gruszki kroje na ćwiartki, wycinam ogryzki. Na rozgrzanym grillu elektrycznym griluję banany i gruszki. Owoc khaki obieram i kroje na kawałki, winogrono myję i obieram z gałązek. Banana kroję na kawałki po zdjęciu z grilla.Owoce mieszam, dodaję pestki granatu, słupki migdałowe, żurawinę suszoną, oraz miętę.
niedziela, 24 listopada 2013
Pieczona gęś z sosem żurawinowym
1 pierś z gęsi
1 noga z gęsi
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
sól
1 burak pieczony
pietruszka świeża
5 oliwek zielonych
kawałek ogórka zielonego
sos żurawinowy:
15 dkg żurawiny świeżej
1/2 pomarańczy
1 łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki wina czerwonego półwytrawnego
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Mięso z gęsi marynuję, dzień wcześniej. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, olej, majeranek. Zostawiam na noc. Przekładam do brytfanny, i piekę do miękkości około godzinę.
Po upieczeniu, studzę mięso i kroję na plastry.
Do małego rondelka przekładam umyta żurawinę, dodaję sok z pomarańczy, wino i na wolnym ogniu przesmażam sos. Żurawina ładnie zmięknie i sos zrobi się gęsty. Doprawiam cynamonem, dodaję gałkę muszkatołową i cukier trzcinowy. Całość mieszam i zdejmuję z ognia. Gęsinę podaję z sosem, plastrami buraka pieczonego, dekoruję pietruszką i oliwkami.
sobota, 23 listopada 2013
Przyprawa do pierników
Święta niedługo, czas najwyższy zrobić przyprawę do piernika i zarobić ciasto.W tym roku postanowiłam zrobić sama taką przyprawę. Fajna zabawa przy tym była :-)
40 gram cynamonu laski
2 płaskie łyżki imbiru mielony
1 ziarno gałki muszkatołowej
15 ziaren ziele angielskie
2 łyżki goździków
2 łyżki ziarno kolendry
1 łyżeczka kardamon mielony
1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarna
1-2 gwiazdy anyżu
Cynamon laski łamię i kruszę wałkiem do ciasta. Gałkę muszkatołową ucieram na tarce oczka drobne.
Anyż rozdusiłam wałkiem na drobno nasiona i skorupę razem. Dom młynka przełożyłam anyż, cynamon,ziele angielskie, goździki, ziarna kolendry, pieprz kolorowy. Całość mieliłam młynkiem ręcznym. Dodałam po zmieleniu imbir mielony, kardamon i wymieszałam. Przyprawa gotowa do użycia.
piątek, 22 listopada 2013
Bakłażan zapiekany z ryżem i kurczakiem
Trochę jestem monotematyczna z bakłażanem ale go uwielbiam, i często go jemy.
3 bakłażany
1 pierś z kurczaka
1 woreczek ryżu brązowego
1 por biała część
1 cebula
15 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
7 suszonych pomidorów
1/2 pęczka pietruszki
1 papryczka chili
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
olej rzepakowy
2 ząbki czosnku
Bakłażany myję, kroję wzdłuż, wydrążam środek, obficie sole i odstawiam na 30 minut. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, dodaję pokrojoną cebulę w piórka, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek. Odstawiam na godzinę. Bakłażan myję dokładnie, smaruje olejem rzepakowym , układam na blaszce i zapiekam 40 minut temp 200 stopni. Ryż gotuję, przekładam do miseczki. Pierś z kurczaka podsmażam na patelni, dodaję pokrojonego pora. Bakłażana środek wydrążony podsmażam też na patelni i dodaję do farszu razem z suszonymi pomidorami, chili papryczką, pokrojoną pietruszką, doprawiam sosem sojowym, solą, pieprzem. Farszem napełniam bakłażany, dodaję pomidorki i zapiekam jeszcze 10 minut. Dekoruję pietruszką.
3 bakłażany
1 pierś z kurczaka
1 woreczek ryżu brązowego
1 por biała część
1 cebula
15 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
7 suszonych pomidorów
1/2 pęczka pietruszki
1 papryczka chili
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
olej rzepakowy
2 ząbki czosnku
Bakłażany myję, kroję wzdłuż, wydrążam środek, obficie sole i odstawiam na 30 minut. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, dodaję pokrojoną cebulę w piórka, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, czosnek. Odstawiam na godzinę. Bakłażan myję dokładnie, smaruje olejem rzepakowym , układam na blaszce i zapiekam 40 minut temp 200 stopni. Ryż gotuję, przekładam do miseczki. Pierś z kurczaka podsmażam na patelni, dodaję pokrojonego pora. Bakłażana środek wydrążony podsmażam też na patelni i dodaję do farszu razem z suszonymi pomidorami, chili papryczką, pokrojoną pietruszką, doprawiam sosem sojowym, solą, pieprzem. Farszem napełniam bakłażany, dodaję pomidorki i zapiekam jeszcze 10 minut. Dekoruję pietruszką.
środa, 20 listopada 2013
Fasolka z lutenicą
500 gram fasoli jaś
2 piersi z kurczaka
20 dkg boczku wędzonego
1 litrowy słoik lutenica domowa
bazylia świeża
Fasolę moczę w zimnej wodzie 24 godziny. Do garnka wlewam 2 litry wody, wrzucam fasole i gotuje do miękkości około godzinę razem z boczkiem. Pod koniec dodaję pierś z kurczaka i gotuję około 30 minut. Boczek i pierś z kurczaka wyjmuje i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję lutenicę i chwilę podgrzewam. Nie solę ponieważ boczek jest słony a lutenica już doprawiona. Oczywiście każdy może sobie doprawić jeszcze jak lubi. Podaję z bazylią listkami.
wtorek, 19 listopada 2013
Sałatka z makaronem pokrzywowym i łososiem marynowanym
1 szklanka makaronu pokrzywowego
12 plastrów łososia marynowanego domowego
½ papryki czerwonej
½ papryczki chili
6 różyczek kalafiora
6 liści Sałaty
12 oliwek czarnych
4 pomidory suszone
5 pomidorków koktajlowych żółtych
Pietruszka natka
Sos vinaigrette domowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, szczypta bazylii, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki octu balsamico, sól
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam i
przelewam zimną wodą. Na talerzu układam postrzępioną sałatę, dodaję makaron,
plastry łososia zwijam w rulony tworząc kwiatki na jednego kwiata dwa plastry. Z
papryki czerwonej wycinam serca specjalnym nożykiem, pomidory suszone kroję na
kawałki, dodaję pomidorki koktajlowe połówki, ugotowany aldente kalafior, oraz
oliwki czarne. Chili kroje na paseczki cienkie i dodaje je do kwiatków z
łososia. Dekoruję pietruszką i polewam sosem vinaigrette. Składniki na sos wlewam do słoiczka, zakręcam i mocno potrząsam.
niedziela, 17 listopada 2013
Rogale z makiem niebieskim
Co roku obowiązkowo muszą być u mnie rogale z makiem. Co prawda tradycja poznańska nakazuje dodać mak biały, ale kupić ten mak graniczy z cudem. Zapewniam że z makiem niebieskim i bez certyfikatu też są pyszne .
Ciąg dalszy mojego testowania ze Świadomym Odżywianiem
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
200 ml kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
3 jajka
Sól szczypta
2 kostki palmy
Nadzienie:
300 gram maku
mielonego niebieskiego Back mit
½ szklanki miodu naturalnego
250 ml śmietany kremówki
1/3 szklanki żurawiny suszonej Kresto
1/3 szklanki rodzynek Kresto
100 gram orzechów
włoskich mielonych Back mit
100 gram orzechów laskowych mielonych Back mit
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
300 ml mleka
½ szklanki konfitury z czarnej porzeczki
200 gram powideł śliwkowych
Lukier:
2 szklanki cukru pudru
Cytryna
Do posypania:
Żurawina
Sezam
Słupki migdałowe Kresto
Jest to ciasto drożdżowe ale wykonuje się je jak ciasto
kruche. Do miski przesiewam mąkę, dodaję drożdże rozpuszczone w kwaśnej
śmietanie. Dodaję dwie kostki palmy, cukier, sól,jajka i ciasto zagniatam ręką.
Do garnka wsypuje mak, zalewam go mlekiem i gotuję do
momentu napęcznienia. Odstawiam żeby ostygł . Żurawinę i rodzynki zalewam
wrząca wodą, i odstawiam tez do napęcznienia, a potem odcedzam. Śmietanę wlewam
do garnka, dodaję miód i całość przesmażam, redukuję. Następnie dodaję
mak, konfiturę z czarnej porzeczki,
powidła, skórkę pomarańczową, orzechy laskowe, i włoskie. Całość mieszam i
przesmażam dalej.
Ciasto rozwałkowuję, wycinam trójkąty, nakładam na każdy
zimny farsz i zwijam. Odstawiam do wyrśnięcią na 30 minut. Układam na
wysmarowanej blaszce i piekę 20-30 minut
temp 180 stopni
Po wystygnięciu rogali lukruję je. Lukier robię z cukru
pudru i soku z cytryny. Posypuję żurawiną, sezamem, i słupkami migdałowymi.
piątek, 15 listopada 2013
Winne gruszki z grila z wątróbką i żurawiną
3 gruszki
5 łyżek żurawiny suszonej
15 dkg wątróbka z indyka
5 dkg sera lazur
2 łyżki orzechów włoskich
1/3 szklanki czerwonego wina półwytrawne
sól, pieprz
koperek i pietruszka świeża
1/2 cytryny
oliwki i pomidorki do dekoracji
Gruszki myję, kroję na pół wzdłuż, wydrążam środek. Skrapiam sokiem z cytryny. Grilluje na grillu elektrycznym. Wątróbkę myję, osuszam i przesmażam na patelni na oleju, dolewam wino. Pod koniec dodaję żurawinę i razem duszę. Doprawiam solą, pieprzem. Wątróbkę kroję na mniejsze kawałki. Farszem napełniam gruszki, dodaję ser lazur, orzechy i na chwilę wkładam jeszcze na grilla. Przed podaniem dekoruję koperkiem. Talerz oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
środa, 13 listopada 2013
Łosoś marynowany surowy
Łosoś w tej wersji jak dla mnie , jest o wiele lepszy niż wędzony . Nie lubię łososia ale marynowanym zajadam się i nie mogę się najeść. Prosty w przygotowaniu, fajny na imprezy.
1 filet z łososia dwa razy po 500 gram ze skórą
100 gram soli
100 gram cukru
2 pęczki koperku
2 łyżki ziela angielskiego
2 łyżki jałowce
2 łyżki pieprzu ziarnistego
Łososia myję, osuszam, usuwam ości które można wyczuć. Koperek myję, kroję drobno. Ziele angielskie, jałowiec, pieprz rozbijam w moździerzu. Wszystkie przyprawy mieszam, czyli sól, cukier, koperek, ziele, pieprz, jałowiec. Łososia układam w pudełku próżniowym skórą do dołu, i nacieram mieszanką przypraw. Układam kawałki jeden na drugim przy czym drugi kawałek skórą do góry. Pudełko zamykam i wstawiam do lodówki na tydzień czasu. Po 24 h odwracam plastry, do góry nogami, żeby nasiąknął łosoś sokami które się wytworzą. Codziennie należy przekładać. Przed użyciem płucze rybę, z marynaty, wycieram i kroję w plastry.
wtorek, 12 listopada 2013
Zapiekanka z baklażanem i serem lazur
Zapiekanka z serii czyszczenie lodówki, wyszła pyszna. Czosnkowa taka jak lubię, bakłażan zastąpił mięso które było już zbędne jak dla mnie.
2 bakłażany
1/2 brokuła
1/3 kalafiora
1 duża marchewka
15 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
1/2 pęczka pietruszki
200 gram makaronu świderki i kokardki
sól, pieprz, cukier do smaku
300 ml śmietany gęstej 18 %
100 gram sera lazur błękitnego
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
Bakłażan kroje w kostkę, i przesmażam na patelni na oleju. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Brokuł i kalafior myję, dzielę na różyczki i wkładam do garnka w wodą. Marchewkę obieram i kroję z talarki. Dodaję do brokuła z odrobiną soli i cukru. Gotuję aldente.Odcedzam i przelewam zimną wodą. Makaron mieszam z brokułami, bakłażanem i wkładam wszystko do naczynia żaroodpornego. Wcześniej doprawiam sola, pieprzem. Do rondelka wlewam śmietanę, dodaję pokruszony ser, czosnek przeciśnięty przez praskę i na wolnym ogniu podgrzewam, dodaję pokrojoną pietruszkę. Doprawiam pieprzem. Polewam zapiekankę, dodaję pokrojone pomidorki i wstawiam na 25 minut temp 200 stopni do piekarnika.
niedziela, 10 listopada 2013
Gołąbki domowe z leśnymi grzybami
0,5 kg mięsa od szynki
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 bułka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 główka kapusty włoskiej
1 woreczek ryżu
2 szklanki przecieru pomidorowego domowego
1 pęczek koperku
1/2 szklanki mleka
20 dkg grzybów leśnych
Mięso miele maszynką, dodaję sól, pieprz, majeranek. Cebule i czosnek obieram i przekręcam razem z mięsem. Bułkę moczę w mleku i dodaję wyciśniętą do mięsa. Ryż gotuję, studzę i dodaję do farszu, razem z jajkiem, oraz pokrojonym drobno koperkiem. Grzyby leśne przesmażam na patelni i dodaję do farszu.Całość wyrabiam. Kapustę myję, obieram liście, wykrawam grubsze głęby, i sparzam następnie blanszuję w zimnej wodzie. Na każdy liść kapusty układam dwie łyżki farszu i zwijam. Układam w brytfannie, łączniem do spodu. Dno brytfanny można wyłożyć pozostałymi liści i na nich układać gołąbki. Podlewam przecierem pomidorowym i duszę około 30 minut. Gołąbki podaję z kopytkami i marchewką.
sobota, 9 listopada 2013
Sałatka warzywna z ryżem
ryż biały 1 woreczek
marchew 2 sztuki
por biała część 1 sztuka
jajka 6 sztuko
górki kiszone 6 sztuk
seler 1/3 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
majonez 4 łyżki
jogurt grecki 2 łyżki
pomidor 1 duża sztuka
bazylia 1 gałązka
Marchew i seler obieram i gotuję. Jak przestygną - kroję w kostkę. Ogórki obieram ze skórki i też kroję. Por drobno kroję i posypuję solą. Jak się zmoczy - dodaję do warzyw. Jajka gotuję na twardo i również kroję.Sałatkę doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez, jogurt. Dekoruję różą z pomidora i kawałkami ogórka.
czwartek, 7 listopada 2013
Makaron z cukinią na szybko
Szybki obiad, nie zawsze mam czas na dekoracje, a po drugie nie chce mi się czasami. Dzisiaj obiad z serii byle zapchać brzusio.
300 gram makaronu z pięciu zbóż spaghetii
1 cukinia średnia
1 papryczka chili
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
2 szklanki przecieru pomidorowego domowego
1/2 pęczka koper świeży
bazylia, oregano suszone
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente, przecedzam. Pierś z kurczaka, kroję na kawałki, dodaję czosnek, sól, pieprz, olej, bazylię, oregano. Odstawiam na godzinę. Przesmażam na patelni, dodaję, pokrojoną cukinię, dolewam przecier pomidorowy. Dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję z papryczką chili, koperkiem pokrojonym.
środa, 6 listopada 2013
Indyk zapiekany z selerem naciowym
1 kg piersi z indyka
sól, pieprz
1 łyżka majeranku
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 selera naciowego
1/4 brokuła
2 marchewki
olej rzepakowy
pietruszka świeża
Mięso myję, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sól, pieprz, majeranek, pokrojoną cebulkę, czosnek rozduszony, trzy łyżki oleju. Dokładnie mieszam wszystko i odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień mięso przekładam do brytfanny, i podpiekam do miękkości około 30 minut. W miedzy czasie podlewam mięso wodą. Seler naciowy kroję na mniejsze kawałki, marchewkę obieram, myję i kroję na plastry. Przesmażam warzywa na patelni. Brokuł gotuję aldente w osolonej wodzie. Warzywa doprawiam solą, i podaje razem z kawałkami indyka. Dekoruję pietruszką
wtorek, 5 listopada 2013
Fasolowa z podgrzybkami
Jesienna zupa na rozgrzanie i do tego bardzo syta :-)
0,5 kg fasoli biały jaś
0,5 żeberek
20 dkg wędzonego boczku
2 marchewki
3 ziemniaki
1/4 selera
1 por biała część
1 łyżka majeranku
3 ząbki czosnku
5 dkg podgrzybków suszonych
3 litry wody
sól do smaku
1 pęczek pietruszki
Marchew, ziemniaki, seler obieram , myję i kroję w kostkę. Por kroję w krążki. Fasole i grzyby namaczam w zimnej wodzie 24 godziny.Robię to dzień wcześniej. Do garnka wrzucam fasole, dodaję mięso, boczek, grzyby i całość gotuję do miękkości około godzinę. Pod koniec gotowania wrzucam warzywa. Doprawiam solą, roztartym majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przed podaniem posypuje pietruszką pokrojoną.
niedziela, 3 listopada 2013
Jesienne roladki z bakłażana z gryczaną
2 bakłażany
1 szklanka kaszy gryczanej
1 papryczka chili
1/2 pęczka pietruszki
1/2 słoika suszonych pomidorów
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
oliwki zielone i czarne do dekoracji
olej rzepakowy
1 łyżka smalcu
Bakłażany kroję maszynką do chleba na cienkie plastry około 4 mm. Solę i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam wodą, osuszam i układam na grillu elektrycznym. Każdy plaster smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym. Kasze gryczaną , gotuję w dwóch szklankach wody, dodaję smalec. Jak kasza wchłonie wodę, wstawiam garnek pod koc na 40 minut. Do kaszy dodaję pokrojone suszone pomidory, papryczkę chili, pietruszkę, sos sojowy, pieprz. Całość mieszam. Na każdy plaster bakłażana grillowany nakładam farsz i zwijam. Dekoruję pietruszką i talerz oliwkami.
sobota, 2 listopada 2013
Kiszona kapusta
10 kg kapusty krajanki
17 dkg soli
2 marchewki
Kapustę obieram, z wierzchnich liści. Wykrawam głąby, szatkuje heblem do krojenia kapusty. Marchew obieram, myję, i ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do kapusty, przesypuje solą, mieszam i odstawiam na dwie godziny. Kapusta zmorzy się. Następnie przekładam do słojów, mocno ubijam, żeby wyszedł nadmiar soku. Słoiki odstawiam w ciepłe miejsce, na około dwa tygodnie. Po tym czasie kapustę przenoszę do piwnicy.