Bataty przygotujemy bardzo szybko. Moja rodzina je bardzo lubi, najlepsze są zapiekane. Możemy dodać do farszu to co mamy w lodówce. Proste a jakie dobre jesienne danie.
2 bataty
4 plastry szynk wędzonej
1 pomidor
2 pomidory suszone
ser feta
natka pietruszki
1 cebula czerwona
marynata:
4 łyżki oliwy
sól
1/2 łyżeczki bazylii, oregano
1 ząbek czosnku
Bataty dokładnie szoruję, osuszam. Do miseczki wlewam oliwę, dodaję czosnek sprasowany, sól, bazylię, oregano. Marynatą smaruję bataty i owijam w folię aluminiową. Piernik nagrzewam do temp 200 stopni i piekę około godziny i piętnaście minut.Bataty piekłam przy okazji pieczenia chleba.
Upieczone odwijam z foli kroję na pół, układam a każdej połówce kawałki szynki, pomidora, pomidora suszonego, ser feta, piórka cebuli. Wstawiam na 10 minut jeszcze do piekarnika. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Piękne zdjęcia, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńmniam! :) bardzo lubię pieczone bataty ;)
OdpowiedzUsuń