Strony

Strony

środa, 5 października 2016

Gulasz z pieczonego kurczaka


Szybki obiad na wykorzystanie resztek mięsa które nam zostaną z dnia poprzedniego.U mnie były to udka z kurczaka, ale można wykorzystać inne mięso.Fajna propozycja na przemycenie dyni za którą nie wszyscy przepadają.












3 udka z kurczaka pieczone
1 papryka czerwona
3 pomidory
1/2 litra przecieru pomidorowego
40 dkg dyni
2 cebule
20 dkg pieczarek
25 dkg boczniaków
sól, pieprz
Papryka wędzona
1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
olej
bazylia świeża

Cebule kroję i przesmażam na oleju. Udka upieczone które zostały z poprzedniego obiadu obieram i mięso kroję. Dodaję co cebuli i chwilę przesmażam razem. Wykładam na talerz mięso. Na tej samej patelni przesmażam pokrojone pieczarki i boczniaki. Solę, pieprzę, dodaję pokrojoną dynię w kostkę, zalewam przecierem, dodaję pokrojoną paprykę, pomidory obrane ze skóry i całość duszę na wolnym ogniu. Na końcu dodaję mięso, doprawiam, papryką wędzoną, czubricą, bazylią.

2 komentarze: