W sezonie wiosennym moc botwiny i buraków dostarczy nam wiele witamin. Polecam upiec buraki, potem zrobić z nich sos do tego młoda botwina i mamy zdrową wersje foccaci.
ciasto:
250 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy
2 dkg drożdży
150 ml szklanki wody letniej
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru
1 łyżeczka miks oregano i bazylia
sos buraczkowy:
1 burak średni upieczony albo gotowany
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
farsz:
1/2 pęczka botwinki
2 buraki pieczone
5 dkg sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
przyprawa do pizzy
koper do posypania
Do miski przekładam drożdże, wlewam letnią wodę około 1/3 szklanki, dodaję łyżkę mąki, cukier i zarabiam zaczyn. Odstawiam na 30 minut aż zacznie pracować i zrobią się bąbelki. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, wodę letnią, przyprawy, oliwę i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Formuję kulę, wlewam łyżkę oliwy do miski nie będzie ciasto się kleić jak je obtoczę w oliwie. Zostawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przykrywam ściereczką. Wyjmuję z miski, i w dłoniach podsypanych mąką rozciągam na placek o grubości 1 cm. Układam na blaszce posmarowanej oliwą. Zostawiam na 15 minut.
Sos:
Buraka obieram i kroję w kostkę, przekładam na wysokiego pojemnika. Cebule i czosnek przesmażam na patelni na oliwie. Dodaję do buraka, wlewam oliwę z oliwek, i miksuję mikserem. Solę, pieprzę.
Botwinę myję dokładnie i kroję drobno liście, łodyżki, i małe buraczki
Z jednego buraka wykrawam łyżką do robienia kulek kilka kulek, które wciskam palcem w ciasto w kilku miejscach.
Foccacie smaruję sosem, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 220 stopni i piekę 10 minut. Wyjmuję, układam na niej plastry buraka upieczonego, botwinkę, pokruszony ser, posypuję przyprawą do pizzy i polewam oliwą z oliwek.Wstawiam na dalsze 15 minut. Podaję z koperkiem.
ależ przekąska bajeczna;)
OdpowiedzUsuńbotwinkę teraz jadam dość często :) bardzo fajna wersja foccaci :)
OdpowiedzUsuń