Strony

Strony

piątek, 27 maja 2016

Makaron z botwinką i szparagami


Lekki obiad w którym mamy przewagę warzyw z dodatkiem makaronu i kurczaka. Danie z patelni dla całej rodziny. Obiad nie musi być nudny .






















100 g makaronu spaghetti
7 zielonych szparagów
1 pęczek botwiny
1/2 papryczki chili
2 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
olej rzepakowy
1/2 cukinii

kurczak:
1 pierś z kurczaka
sól, pieprz
1 łyżka sosu balsamico
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka  przypraw rozmaryn, oregano, bazylia

Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miski dodaję ocet winny, sos balsamico, sól, pieprz, przyprawy miks. Mieszam i odstawiam na 30 minut do lodówki.

Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie.Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni, wykładam na talerz. Cebulę kroję i przesmażam na oleju, dodaję kurczaka i smażę chwilę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni smażę pokrojone gałązki botwiny i buraczki, oraz pokrojone szparagi podlewam odrobiną wody. Na końcu dodaję pokrojone liście botwiny i już tylko chwilę duszę całość. Doprawiam solą, pieprzem. Całość mieszam z makaronem, dodaję chili i natkę pietruszki.

2 komentarze: