Strony

Strony

czwartek, 12 maja 2016

Krem cukiniowo koperkowy

Zupa która swoim kolorom i smakiem zachęca do jedzenia. Moja rodzina się w niej zakochała. Jest lekko ostra i bardzo dobra.

















2 cukinie
1/2 pęczka koperku
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
2 łyżki jogurtu greckiego
1/3 papryczki chili
0,70 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz
pieprz czerwony
masło klarowane

Cebule i czosnek obieram, kroje drobno i przesmażam na maśle klarowanym.Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażam. Dodaję umytą i pokrojoną cukinię razem ze skórą i chwilę przesmażam. Zalewam bulionem i gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Około 5-10 minut. Zupę miksuję blenderem, dodaję pokrojony koperek i dalej miksuję. Doprawiam solą, pieprzem, podaję z jogurtem, papryczką, koperkiem i kawałkami cukinii oraz pieprzem czerwonym.

3 komentarze: