500 gram ryżu długiego
1600 ml bulionu warzywnego
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryczka chilii
30 dkg krewetek królewskich
20 dkg boczku wędzonego
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
7 pomidorów średnich
1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1/3 szklanki białego wina
10 pomidorków koktajlowych zółtych
sól
1 łyżka szafranu
olej
1600 ml bulionu warzywnego
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryczka chilii
30 dkg krewetek królewskich
20 dkg boczku wędzonego
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
7 pomidorów średnich
1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1/3 szklanki białego wina
10 pomidorków koktajlowych zółtych
sól
1 łyżka szafranu
olej
1 cytryna
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulkę i lekko przesmażam, dodaję boczek i pierś z kurczaka pokrojoną i dalej przesmażam, dodaję czosnek pokrojony. Paprykę zieloną i czerwoną kroję w kostkę, pomidory sparzam, obieram i kroję. Dodaję do mięsa razem z papryką. Wlewam wino i chwile duszę, wsypuję ryż i dalej smażę dwie minuty, dodaje paprykę czerwoną. Wlewam bulion i pod przykryciem ryz dojdzie około 10 minut. Pod koniec dodaje krewetki, pokrojoną chili w paski, pomidorki koktajlowe i dalej gotuję około 5 minut. Wyłączam gaz i czekam z 5 minut jeszcze aż potrawa dojdzie. Posypuję natką pietruszki przed podaniem. Podaję z cząstkami cytryny.