Strony

Strony

sobota, 31 sierpnia 2013

Paella











500 gram ryżu długiego
1600 ml bulionu warzywnego
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryczka chilii
30 dkg krewetek królewskich
20 dkg boczku wędzonego
2 piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
7 pomidorów średnich
1/2 łyżeczki papryki czerwonej
1/3 szklanki białego wina
10 pomidorków koktajlowych zółtych
sól
1 łyżka szafranu
olej
1 cytryna

Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulkę i lekko przesmażam, dodaję boczek i pierś z kurczaka pokrojoną i dalej przesmażam, dodaję czosnek pokrojony. Paprykę zieloną i czerwoną kroję w kostkę, pomidory sparzam, obieram i kroję. Dodaję do mięsa razem z papryką. Wlewam wino i chwile duszę, wsypuję ryż i dalej smażę dwie minuty, dodaje paprykę czerwoną. Wlewam bulion i pod przykryciem ryz dojdzie około 10 minut. Pod koniec dodaje krewetki, pokrojoną chili w paski, pomidorki koktajlowe i dalej gotuję około 5 minut. Wyłączam gaz i czekam z 5 minut jeszcze aż potrawa dojdzie. Posypuję natką pietruszki przed podaniem. Podaję z cząstkami cytryny.

czwartek, 29 sierpnia 2013

Gazpacho na wynos











1 kg około pomidorów polnych
1 ogórek zielony mały
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli średniej
4 pomidorki koktajlowe żółte
1 papryka czerwona
1/4 papryki zielonej
1 łyżka sera feta
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 papryczki chili świeżej
sól
pieprz
2 kromki chleba
skórka od limonki

Pomidory umyłam, sparzyłam i obrałam, pozbawiłam pestek. Do miski od blendera włożyłam pomidory, dodałam ogórka obranego,1/2  papryki czerwonej, chili bez pestek, cebulkę, czosnek, ocet winny, oliwę z oliwek, miąższ chleba. Całość zmiksowałam blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Wstawiłam do lodówki na 3 godziny w celu schłodzenia. Gazpacho przelałam do słoiczków, dodałam fete pokruszoną, z papryki zielonej i kawałka czerwonej wycięłam serca i udekorowałam gazpacho. Dodałam tez polówki pomidorków koktajlowych i kawałki ogórka zielonego. Posypałam skórką od limonki

środa, 28 sierpnia 2013

Suszone pomidory domowe


Co roku suszę pomidory, to taka już tradycja. Nie przepadam za kupnymi bo nie smakuje mi zalewa w której są robione. Jest to proces długotrwały ale warto. Jednorazowo wkładam 3 blaszki żeby było oszczędniej. Ktoś z was jeszcze tez suszy pomidory?

















3 Kilogramy pomidorów gatunek lima
2 łyżki stołowe soli morskiej
czosnek na każdy słoiczek 1 ząbek
oliwa z oliwek extra vergine  
1 łyżka bazylii suszonej
1 łyżka oregano

  Pomidory myję, kroję na pól i usuwam środek, pestki. Układam na klaszcze na papierze do pieczenia i wstawiam na co najmniej 12 h. Ja suszyłam je na raty jednego dnia kilka godzin i drugiego też. Jednorazowo wstawiłam 3 blachy. Temperatura około 50-80. Wysuszone włożyłam do małych słoiczków. Oliwę podgrzałam w małym rondelku do temperatury wrzenia, i gorącą zalewamy pomidory. Do każdego słoika włożyłam szczyptę soli morskiej, bazylii, oregano i po jednym pokrojonym ząbku czosnku. Słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Pomidory przechowuję w lodówce cały rok. Oliwę podgrzewam w małym rondelku na raty. Nie robię na zapas bo nie wiem ile mi wyjdzie oliwy z oliwek :-)


wtorek, 27 sierpnia 2013

Papryka w zalewie

Przyszedł teraz czas na paprykę w zalewie, zrobiłam dwie wersje jeden kolor czerwony, i mieszane. Polecam na zimę bardzo się przyda.














5 kg papryki żółta, zielona, czerwona
1 litr wody
1 łyżka soli
½ szklanka cukru
½ szklanka octu
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 liść laurowy
Olej rzepakowy
1 główka czosnku

Paprykę, pozbawiam nasion, kroję na mniejsze paski i myję. Następnie wrzucam do garnka z gotującą się wodą i blanszuję.
Zalewa:
Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, cukier, ocet, ziele angielskie, liść laurowy,gorczycę i zagotowuję. Wyłączam gaz, i zalewę odstawiam. Papryki kawałki wkładam do słoików z każdego koloru, albo jeden kolor jak to woli. Zalewam zalewą, do każdego słoika wlewam 1 łyżkę oliwy, dodaję po jednym ząbku czosnku, zakręcam słoiki i pasteryzuję. Do dużego garnka wlewam wodę, do wysokości około ¾ słoików i zagotowuję. Po zagotowaniu wyłączam.

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Sałatka z grilla z sosem malinowym


 Bardzo lubię sałatki z sosami z malin i porzeczek i z owcami w tle. Szkoda że lato jest tak krótkie bo mogłabym jeść je cały rok. Sałatki to taki mój kawałek tortu, którego nie mogę jeść.












3 serki trójkąty blue cheese
5 liści sałaty masłowej
1 pierś z kurczaka
1/3 malej cukinii
1 nektarynka
20 dkg malin
6 truskawek
10 oliwek czarnych
5 gałązek bazylii cytrynowej
4 łyżki Martinii
sól
pieprz
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki oleju rzepakowego

marynata do kurczaka:

1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
5 gałązek oregano
1 Łyżeczka soku z cytryny
rozmaryn świeży

Pierś z kurczaka marynuje w oliwie,dodaje sól, pieprz,oregano, rozmaryn, cebulkę pokrojoną, czosnek wyciśnięty,sok z cytryny.
Odstawiam na noc. Grilluje pierś z kurczaka, nektarynkę pokrojoną na cząstki, plastry cukinii.
Na talerz układam umytą i postrzępiona sałatę, dodaję truskawki pokrojone, maliny,cząstki nektarynki zgrillowane,kawałki serka topionego, kawałki piersi z kurczaka.
Dodaje także oliwki czarne, bazylię cytrynową. Z 2/3 malin robię sos. Do rondelka wlewam wino dodaję maliny, ocet winny i gotuje na małym ogniu..Jak sos się zredukuje, przecedzam przez sitko . Doprawiam solą, pieprzem. Sałatkę polewam sosem.


niedziela, 25 sierpnia 2013

Ciasto zę śliwkami i jabłkami na oleju

Kolejny przepis w ramach testowania ze świadomym odżywianiem. Pierwszy placek ze śliwkami był na margarynie, tym razem na oleju Rapso i dodałam jabłka.










4 jaja
3 szklanki mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju
1 łyżka smalcu
1 szklanka cukru
4 jabłka papierówki
40 dkg śliwek
3 łyżki płatków migdałowych Kresto
cukier puder

Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam mikserem na puszystą masę. Smalec rozpuszczam w małym rondelku i studzę. Mąkę przesiewam przez sito i dodaję razem z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewam olej i smalec. Całość mieszam drewnianą łyżka. Ciasto wylewam an okrągłą formę średnica 26 cm wcześniej wysmarowaną. Jabłka obieram, wydrążam i kroję na plastry. Układam na ciasto razem z polówkami śliwek bez pestek. Posypuję płatkami migdałowymi. Piekę 45 minut temp 175 stopni. Posypuję cukrem pudrem przed podaniem.

sobota, 24 sierpnia 2013

Koktajl porzeczkowo orzechowy

Kolejny przepis w ramach akcji testowania ze świadomym odżywianiem. Tym razem koktajl wegański , bez cukru dietetyczny i bardzo zdrowy bo z orzechami tartymi laskowymi  Back Mit:-)







20 dkg czerwonej porzeczki
¾ kubka mleczka kokosowego
3 łyżki tartych orzechów laskowych Back Mit
  Porzeczki myję i osączam z wody, obieram. Do miski od blendera wlewam mleczko kokosowe dodaję czerwoną porzeczkę, i tarte orzechy laskowe. Całość miksuję blenderem. Do szklanek wlewam koktajl, na wierzch dodaję łyżkę mleczka kokosowego, posypuje orzechami, dekoruje melisą, i porzeczkami.

piątek, 23 sierpnia 2013

Ketchup łagodny

Jeden z lepszych ketchupów jakie jadłam. Jak ktoś lubi ostrą wersję może dodać chili, więcej octu.












6 kg pomidorów polnych
2 marchewki średnie
1/2 selera średniego
4 jabłka
2 łyżki octu
2 łyżki cukru albo do smaku
sól do smaku
3 cebule średnie
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka gorczycy
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
olej rzepakowy

Pomidory myje, następnie sparzam i obieram skórkę. Wykrawam ogonki. Marchew, seler, jabłka obieram,  ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Cebulę kroję drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę. W brytfannie na oleju, przesmażam lekko warzywa wymienione wyżej. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodaję pokrojone pomidory, gorczycę, liść laurowy, sól, ocet, cukier, smażę na wolnym ogniu 5-6 godzin. Ja przesmażałam dwa dni. Następnie wyjęłam liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksowałam blenderem i przecedziłam przez gęste sito. Masę przełożyłam do mniejszego garnka bo po wysmażeniu zostało objętościowo jej mniej. Dalej smażyłam na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin, do momentu uzyskania konsystencji gęstej. Przelewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików Gotuję 5 minut od zagotowania.


czwartek, 22 sierpnia 2013

Duszone gruszki w winie nadziewane serem



  Kolejny przepis w  którym testuje wina Celebro.

Bardzo często w mojej kuchni wina dodawane są do sosów, i marynat.

Tym razem gruszki zrobiłam duszone w winie następnie zapiekane. Gruszki był tak dobre że dla mnie nie zostało za wiele.

  Gruszki duszone najlepiej smakują z winem np. Celebro France

www.facebook.com/KlubCelebro





 









3 gruszki
6 plastrów długich boczku wędzonego
5 dkg sera lazur błękitnego
4 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
3/4 szklanki wina białego Celebro France
5 pomidorków koktajlowych
1 lisic laurowy
4 gałązki pietruszki
oregano świeże

Gruszki obieram,wydrążam, skrapiam sokiem z cytryny. Do garnka wlewam wino, wkładam gruszki , dolewam wody tyle żeby gruszki zostały przykryte na 3/4 wysokości. Dodaję liść laurowy, i gotuje 10 minut. Kaszę jaglaną gotuję do miękkość, dodaję dwa razy tyle wody co kaszy. Do kaszy wkruszam ser lazur, dodaję pieprz i całość łączę. Gruszki wyjmuje z zalewy z wina, napełniam farszem, zawijam plastrami boczku. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 25 minut temp 200 stopni. Na każdej gruszce układam połówkę pomidorka koktajlowego.

środa, 21 sierpnia 2013

Pikle










4 szkalnki wody
1 skzlanka octu
1 łyzka soli
4 łyżki cukru
1 łyżka gorczycy
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
2 kg ogórków dużych

Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę. Zalewę zagotowuję. Ogórki obieram, kroję na cztery części, wydrążam środki z pestkami. Ogórki układam w słoikach, zalewam zalewą, zakręcam. Gotuję w garnku z wodą do wysokości 3/4 słoików 10 minut od zagotowania.
Smacznego :-)


wtorek, 20 sierpnia 2013

Leczo











1 cukinia duża 1,5 kg około
1 papryczka chili
1/2 pęczka pietruszki
1 kg pomidorów
10 pomidorków koktajlowych zółtych
1 pierś z kurczaka
30 dkg boczku wędzonego
 1 cebula
sól
pieprz
bazylia świeża
olej

Cukinię obrałam i pokroiłam w kostkę dużą. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, to samo robię z boczkiem. Cebulkę kroję drobno i przesmażam na patelni, dodaję pierś, boczek i dalej przesmażam. Mięso wykładam na talerz, i na tej samej patelni przesmażam cukinię z pomidorami, które wcześniej sparzam i obieram. Warzywa duszę do miękkości, dodaje mięso, pokrojoną pietruszkę. papryczkę chili, doprawiam sola, pieprzem. Polecam dodać paprykę ja akurat jej nie miałam, więc nie dodałam. Dekoruję bazylią

”Warzywa_psiankowate_2013″

niedziela, 18 sierpnia 2013

Migdałowy placek ze śliwkami

Kolejny przepis w ramach akcji testowania tym razem w ruch poszły płatki migdałowe kresto. Placek jest pyszny polecam :-)















4 jaja
250 gram margaryny do pieczenia
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki wrocławskiej
1 szklanka cukier kryształ
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
4 łyżki płatki migdałowe Kresto
kruszonka:
20 dkg mąki wrocławskiej
10 dkg margaryny
10 dkg cukru
 1 łyżeczka cukru waniliowego

Do miski wbijam jaja, dodaję cukier i ubijam na sztywno mikserem. Margarynę, rozpuszczam w rondelku, studzę. Mąkę przesiewam, dodaję do jaj ubitych, razem z proszkiem do pieczenia, wlewam tłuszcz zimny. Całość mieszam, i wylewam na wysmarowaną tłuszczem formę okrągła średnica 26 cm. Śliwki myję, pozbawiam pestek i układam na cieście. Posypuję płatkami migdałów.
Kruszonka:
Do miski wsypuję, mąkę, dodaję margarynę i delikatnie łącze. Na końcu dodaję cukier kryształ i cukier waniliowy. Delikatnie palcami łącze. Kruszonkę wysypuję na około formy . Ciasto piekę 45 minut temp 180 stopni.

sobota, 17 sierpnia 2013

Knedle ze śwliwkami










1/2 kg ziemniaków
 maka ziemniaczana
1 jajko
szczypta soli
1/2 kg śliwek
1łyzka mąka pszenna
1 łyżka masła
1 łyżeczka bułki tartej

Ziemniaki gotuję, odcedzam, i przeciskam przez praskę. Formuje kulę, kroję na cztery części.Jedną część odkładam i w to miejsce dosypuje mąkę ziemniaczaną taką sama ilość jak odłożona czwarta cześć ciasta.  i łyżkę mąki pszennej. Dodaję jajko, sól, i ugniatam ciasto dalej. Formuje wałek, kroję na mniejsze części. Do każdej dodaje połowę śliwki bez pestki i formuje kuleczki. Gotuję w gotującej wodzie, aż wypłyną na wierzch około 4 minuty.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję bułkę tartą i chwile przesmażam. Knedle polewam bułką :-)

piątek, 16 sierpnia 2013

Sałatka bułgarska z chili









3 kg ogórków dużych
2 cebule średnie
2/3  szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
5 liści laurowych
2 papryczki chili
20 ziaren pieprzu czarnego
15 ziaren ziele angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 pęczek zielonego koperku

Ogórki myje, strugam i ścieram na tarce plastry. Cebule obieram i kroję nożem w piórka. Dodaję ocet, sól, cukier , liście laurowe, ziele angielskie, papryczki chili pokrojone bez pestek, gorczyce, pokrojony koperek. Całość mieszam i odstawiam na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień wkładam do słoików i gotuję je 15 minut w garnku wypłonionym wodą do połowy słoików.


czwartek, 15 sierpnia 2013

Migdałowo orzechowe ciasteczka pod gwiazdami

Kolejny przepis w ramach testowania z portalem Świadome Odżywianie. Ciasteczka orzechowo migdałowe tak podbiły serca dzieci mojej koleżanki że postanowili upiec je. Mamie zostawili jedno ciacho ha ha i zażyczyli sobie takie same. Ciesze się jak komuś smakuje to co robię, a jak dzieci mnie docenią tym bardziej radość większa.













1,75 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
1/2 kostka masła
1 żółtko
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki orzechów włoskich tartych Back Mit
3 łyżki migdałów tartych Back Mit
1/3 szklanki konfitury domowej z czarnej porzeczki
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, jajka, orzechy tarte, migdały tarte.  Ciasto zagniatam i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu rozwałkowuję , jeżeli klei się podsypuję mąką. Wycinam foremką gwiazdki. Wierzch ciasteczek, z gwiazdek wycinam mniejsze gwiazdki, użyłam specjalnego nożyka. Wykładam na blaszkę na pergamin. Wstawiam do piekarnika na 12 minut temp 160 stopni. Po przestygnięciu smaruję ciastka konfiturą z czarnej porzeczki, i składam gwiazdką z dziurką.