Przyszedł teraz czas na paprykę w zalewie, zrobiłam dwie wersje jeden kolor czerwony, i mieszane. Polecam na zimę bardzo się przyda.
5 kg papryki żółta, zielona, czerwona
1 litr wody
1 łyżka soli
½ szklanka cukru
½ szklanka octu
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 liść laurowy
Olej rzepakowy
1 główka czosnku
1 główka czosnku
Paprykę, pozbawiam nasion, kroję na mniejsze paski i myję.
Następnie wrzucam do garnka z gotującą się wodą i blanszuję.
Zalewa:
Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, cukier, ocet, ziele
angielskie, liść laurowy,gorczycę i zagotowuję. Wyłączam gaz, i zalewę
odstawiam. Papryki kawałki wkładam do słoików z każdego koloru, albo jeden
kolor jak to woli. Zalewam zalewą, do każdego słoika wlewam 1 łyżkę oliwy, dodaję po jednym ząbku czosnku, zakręcam słoiki i pasteryzuję. Do dużego garnka wlewam wodę, do wysokości około
¾ słoików i zagotowuję. Po zagotowaniu wyłączam.
Jest pyszna!Na zime super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką paprykę, muszę zrobić w tym roku, bo już mi się kończy ;)
OdpowiedzUsuńjakiego octu uzylas w przepisie?
OdpowiedzUsuńOcet spirytusowy 8% :-)
UsuńU mnie też wszyscy uwielbiają taką paprykę :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką paprykę :) jeszcze się za to nie zabrałam ;/ brak czasu ....
OdpowiedzUsuńWyglada przepięknie, może i ja zrobię w tym roku papryke...
OdpowiedzUsuńBędę dopiero robić, a u Ciebie papryczka już w słoiczkach, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBędę dopiero robić, a u Ciebie papryczka już w słoiczkach, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBędę dopiero robić, a u Ciebie papryczka już w słoiczkach, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze przed marynowaniem papryki w tym roku. Może jutro się wybiorę na rynek po nią. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuń