Strony

Strony

piątek, 31 grudnia 2021

Przekąski z ciasta francuskiego

 Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich, dużo radości, uśmiechu i spełnienia marzeń :-)



 





1 arkusz ciasta francuskiego

10 dkg szynki

10 pomidorków koktajlowych

1 kulka mozzarelli duża

1 cebula czerwona

10 oliwek czarnych

5 pomidorów suszonych

50 g roszponki

pieprz czerwony, natka pietruszki

sos vinaigrette

1 kawałek sera feta

2 łyżki sosu pomidorowego 

1 kawałek ogórka zielonego

Z ciasta francuskiego wycinam koła o średnicy 8 cm. Użyłam do tego pucharka do lodów. Od razu przekładam na blaszkę na papier na którym będę piec. Na środku każdego koła wykładam trochę sosu pomidorowego, dodaję startą mozzarelle, pokrojoną szynkę, piórka cebuli, połówki pomidorków koktajlowych. Brzegi  podwijam do środka, robiąc taką zakładkę. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam blaszkę i piekę około 15 minut aż ciasto zarumieni się. Z resztek ciasta wycięłam gwiazdki za pomocą foremki małej i też upiekłam . Użyłam do dekoracji sałatki.

W tym czasie myję roszponkę, układam na desce, dodaję kawałki sera feta, oliwki, pokrojone pomidory suszone, cebulę piórka, plastry szynki. Dodaję gwiazdki z ciasta. Polewam sosem, posypuję pieprzem czerwonym, natką.

 

czwartek, 30 grudnia 2021

Piwny kurczak z warzywami

 

 Do pieczenia kurczaka wykorzystałam stojak na kurczaka z żeliwnymi uchwytami Switch Grid Enders do kupienia w sklepie Decofire.  Jest  to praktyczne urządzenie 2 w 1 pasujące do każdego grilla i systemu GBS Weber, CMS Campingaz oraz grilli Landmann i Broil King. Do kubeczka który jest odkręcany można wlać płyn ja wlałam piwo.Nadziewamy drób i cieszymy się smacznym, chrupiącym i soczystym w środku kurczakiem. W misce wystarczy ułożyć warzywa, żeby móc przygotować od razu całe danie. 

Stojak bardzo dobrze sprawdza się też w piekarniku. Za jednym razem przygotowujemy cały obiad, kurczak jest soczysty, podczas pieczenia podlewam go sokami które wytworzył. Kubeczek na płyn można wyjąć i używać naczynie do zapiekania innego mięsa z grilla i piekarnika. Stojak jest solidnie wykonany ma żeliwne uchwyty, a naczynie wykonane jest ze stali nierdzewnej.

 

 


Marka Enders jest to nowość na rynku. W sklepie kupimy wszystko co potrzebujemy do przygotowania grilla. Począwszy od stojaka do przygotowania mięsa, poprzez kamienie do pizzy, zestawy do szaszłyków. Produkty wykonane są solidnie i posłużą nam na długie lata.



 




kurczak:

1 kurczak 1800 g

2 litry wody

4 łyżki soli

1 łyżeczek pieprzu

1 łyżka papryki wędzonej

szczypta papryki ostrej

1 łyżeczka czosnku suszonego

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka miodu

4 łyżki oleju rzepakowego

400 ml piwa

 

warzywa:

4 ziemniaki

2 bataty

2 marchewki

2 główki czosnku

2 cebule

4 łyżki oleju

sól, pieprz, zioła bazylia, oregano, tymianek 


Kurczaka myję, przekładam do garnka. W dwóch litrach wody rozpuszczam cztery łyżki soli. Kurczaka zalewam wodą i odstawiam na noc w garnku w zimnym miejscu. Co daje moczenie mięsa. Po pierwsze mięso jest dobrze nasolone w całości, jest bardziej kruche po upieczeniu i lepsze w smaku. Nie jest suche.

Na drugi dzień wyjmuję kurczaka z zalewy, i osuszam go dobrze. W miseczce przygotowuję marynatę z papryki, pieprzu, tymianku, czosnku oleju. Nacieram kurczaka całego, zostawiam na godzinę aż marynatą przejdzie. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Do pieczenia kurczaka wykorzystałam Stojak na kurczaka z żeliwnymi uchwytami Switch Grid Enders. Do kubeczka wlewam piwo, nadziewam kurczaka. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni. Wstawiam naczynie i piekę kurczaka tyle ile on waży. Czyli jak waży około dwa kilo to pieczemy niecałe dwie godziny. Po wstawieniu zmniejszam temp na 190 stopni. Podczas pieczenia podlewam sokami które wytworzył. 30 minut przed końcem dodaję do naczynia warzywa i piekę razem .

Warzywa:

Warzywa obieram, kroję w cząstki, przekładam do miski, dodaję przyprawy, olej i mieszam w marynacie.

 

piątek, 24 grudnia 2021

Świąteczna sałatka ze śledziem i bałwanem

  W święta na stołach królują z reguły ciężkie potrawy. Po wigilijnym przejedzeniu stawiam na świąteczne śniadanie na zielono. Warzywa to podstawa mojej kuchni, i musi być kolorowo na talerzu.









2 garście roszponki

1 marchewka ugotowana

6 jajek

6 oliwek czarnych

natka pietruszki

śledziki w sosie pomidorowym

2 łyżki orzechów włoskich

5 pomidorków koktajlowych

6 kulek mozzarella

sól, pieprz

sos vinaigrette

2 bułki

masło klarowane

ogórek zielony


Jajka gotuję na twardo. Obieram i odcinam, górę i dół każdego jajka. Nabijam na patyczek po dwa jajka. Z oliwek wycinam guziki za pomocą słomki. Słomką robię też otwory w jajkach na oczy i guziki. Z marchewki robię czapki, i nosy. Z pietruszki gałązek ręce. Na roszponce układam bałwany dodaję pomidorki,  gwiazdki z marchewki,  gwiazdki z ogórka, mozzarelle. Śledziki dodaję bez sosu pomidorowego.Z bułek wycinam gwiazdki foremką do pierników i robię z nich grzanki. Na patelni rozpuszczam masło klarowane i przesmażam bułkę. Sałatkę polewam sosem. Posypuję orzechami i natką pietruszki.

czwartek, 23 grudnia 2021

Pierożki pieczone ze śledziem

 
 Wigilijne pierożki pieczone ze śledziem jako nadzienie. Użyłam rybę w pomidorach. Polecam jako nadzienie są świetne i skracają nam czas przygotowania.
 
 

 
 
 
 



 
 
 
 
pierożki pieczone ciasto:
150g mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
25g masła
1 jajko
100 ml mleka
2 dkg drożdży
szczypta cukru
pozostałe:
1 jajko do posmarowania
pieprz czarny i czerwony
300 g śledź w pomidorach 
 
Ciasto na pierożki:
 
Do miski przekładam drożdże, dodaję łyżkę mąki, dodaję 50 ml mleka letniego, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajko, sól, resztę mleka letniego, roztopione masło zimne i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam na 90 minut do podwojenia objętości.
Ciasto zagniatam na stolnicy i rozwałkowuję na grubość 2 mm, wycinam prostokąty 10 cm na 8cm. Rybę wyjmuję z puszki rozgniatam widelcem w misce. Układam łyżkę farszu na środku. Przykładam drugi kawałek ciasta i palcami dociskam na około nadzienia. Odcinam za pomocą noża kształt rybki z płetwą zostawiając po 1 cm ciasta od farszu. Sklejam za pomocą widelca przyduszam. Rybki smaruje rozbełtanym jajkiem i układam na blaszce na papierze. Dekoruję pieprzem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 minut i piekę około 25 minut.

 

niedziela, 19 grudnia 2021

Domki z pierników

 

 Chatki z piernika które uwielbiam robić. Jest z nimi sporo pracy ale satysfakcja jest warta tego. Jednego dnia wykrawam szablony i piekę drugiego ozdabiam lukrem a kolejne dni sklejam. Te domki były moimi pierwszymi .

 


 

 





 

 


 


1 kg mąki

2 szklanki miodu szklanka 250 ml

1 szklanka cukru trzcinowego

300 g masła

125 ml gęstej śmietany

2 jajka

2 łyżeczki sody

1/4 łyżeczki soli

2-3 łyżki przyprawy do piernika/ można dodać więcej/ 

1 łyżkę kakao



Do rondelka przekładam miód, cukier, masło, kakao, przyprawę do piernika i podgrzewam na małym ogniu żeby całość się zagotowała i rozpuściła. Zdejmuję garnek z ognia i odstawiam do przestygnięcia. Mąkę, sól i sodę przesiewam. Do masy miodowej dodaję mąkę, jajka, śmietanę i wyrabiam ciasto mikserem żeby było gładkie. Ciasto może być rzadkie ale takie ma być. Wstawiam je do lodówki najlepiej na noc. Moje ciasto nie jest tak bardzo słodkie bo ja takiego nie lubię. Przed wałkowaniem dobrze jest wyjąć wcześniej  z lodówki ze dwie godziny bo będzie twarde i ciężko się wałkuje. Przed wałkowaniem podsypuję mąką z jednej i drugiej strony. Ja jak robię domki to wałkuję ciasto na arkuszu papieru do pieczenia przez drugi arkusz. Wtedy nie przykleja się tak do wałka. 

Ciasto dzielę sobie na kilka części i tak rozwałkowuję je na grubość około 3 mm. Na jeden domek potrzebne są dwie ściany frontowe, dwie boczne, dwie tafle dachu. W zależności od tego co chcemy wycinamy okna, drzwi. Dodatkowo zrobiłam okiennice. Każdą część domku układam na papierze do pieczenia na blaszce. Wielkość domku , kształt to wasza inwencja. Dobrze jest wyrysować sobie na papierze ściany, wyciąć je i potem z tym szablonem wycinam w cieście. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę i zmniejszam na 180 stopni. Piekę około 10 minut. To zależy jakie grube ściany zrobicie. Nie polecam robić cienkich za bardzo. Ciasto podczas pieczenia rośnie. Jeżeli chcecie w otworach okien zrobić witraże, musicie kupić landrynki, pokroić je nożem, potem wałkiem jeszcze rozgnieść. Następnie umieścić po około 1 łyżeczce proszku landrynkowego w otworach okiennych przed pieczeniem. Jak większe otwory dajecie więcej landrynek. Pamiętajcie przez pieczeniem to robimy. Landrynki pod wpływem ciepła roztopią się. Poszczególne elementy domku zdejmuje dopiero z blaszki jak ostygną. W jednym domku zrobiłam dachówki z ciasta. Wykroiłam koła małe za pomocą nakrętki od butelki. Potem kawałek każdego koła ścięłam. Zanim skleicie domek pomalujcie każdy element lukrem. Zostawcie do wyschnięcia. Na drugi dzień sklejałam domek też lukrem. Dachówki przyklejałam na dachu też przed złożeniem domku. Z tej porcji zrobicie dwa domki większe, i mniejsze na kubek.

Lukier:

Lukier robiłam na raty, bo jednego dnia ozdabiałam ściany, drugiego sklejałam je. Lukier robię z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Nie dodaję wody bo robi się siny. Cukier, białko, sok z cytryny przekładam do miski i ucieram mikserem. Dekoruję tylką.

 

środa, 15 grudnia 2021

Sałatka z paluszkami rybnymi i ryżem

Szybka, prosta sałatka którą możemy zrobić na obiad, ale też zabrać ze sobą do pracy na lunch. Trochę inny sposób podania paluszków rybnych z ryżem i buraczkami.

 


 

 




 


100 g mix sałat

1 woreczek ryżu

3 łyżki tartych buraczków

5 pomidorków koktajlowych

1 cebula czerwona

1 awokado

30 g sera blue

1opakowanie paluszków rybnych

olej do smażenia, sól, pieprz

natka pietruszki, sos koperkowy


Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Jak przestygnie dodaję buraczki, doprawiam solą,pieprzem. Formuję kulki. Paluszki rybne smażę na oleju. Sałatę układam na talerzu, dodaję kulki ryżowe, paluszki, cebulę piórka, pomidorki koktajlowe, pokrojone awokado. awokado zawsze skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ciemniało. dodaję pokrojony ser, posypuję natką polewam sosem.


poniedziałek, 13 grudnia 2021

Pierś z kurczaka w sałatce

 Pieczona pierś z kurczaka którą podałam z sałatką. Uwielbiam takie połączenia. Dużo warzyw, coś dla miłośników mięsa i można ucztować.

 

 


 




 

1 pierś z kurczaka

przyprawa do kurczaka

olej rzepakowy

1 sałata strzępiasta

7 pomidorków koktajlowych

1 cebula czerwona

50 g sera blue

10 oliwek czarnych

1 awokado

5 pomidorów suszonych

pieprz czerwony,natka pietruszki,sos balsamico 

Przyprawę do kurczaka mieszam z trzema łyżkami oleju. Pierś z kurczaka nacieram marynatą. Odstawiam na noc do lodówki w pudełku.Na drugi dzień nagrzewam piernik do 180 stopni i piekę pierś 40minut.  Po upieczeniu odstawiam mięso na 10 minut i kroję w plastry. 

Na talerzu układam sałatę, dodaję pomidorki, cebulę piórka, ser, oliwki, awokado pokrojone, pomidorki koktajlowe. Podaję z plastrami mięsa polewam sosem balsamico. Posypuję natką, pieprzem czerwonym.

piątek, 10 grudnia 2021

Stek z sałatką i serem

Jeden z moich ulubionych obiadów. Soczysty stek z serem z patelni grillowej. Do tego lekka sałatka i sos jeżynowy. Bardzo lubię robić sosy owocowe do mięs. Polecam bo wychodzi świetne połączenie.









składniki:


1 stek ok 300 g

Ser typu Halloumi 200 g

100 g mix sałaty

5 pomidorków koktajlowych

12 oliwek czarnych

1/2cebuli czerwonej

1 łyżeczka czarnego sezamu

sól, pieprz

1 awokado

sos koperkowy  do sałatki


sos jeżynowy:

100 g jeżyn mrożonych

1 szalotka

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

50 ml wina czerwonego

1 łyżeczka sosu balsamico


sos:

Czosnek, cebulę przesmażam. Jeżyny podgrzewam w małym rondelku, wlewam wino i gotuję na wolnym ogniu aż się zredukują. Przecieram przez sito, dodaję do cebuli i chwilę jeszcze redukuję. Doprawiam solą, pieprzem, balsamico.

Stek:

Stek wyjmuję z lodówki żeby uzyskał temperaturę pokojową. Rozgrzewam patelnię grillową z łyżeczką masła klarowanego, układam stek który posypałam solą i pieprzem. Smażę z każdej strony po około dwie minuty. Czas smażenia zależy od stopnia wysmażenia i grubości steku. Po zdjęciu z patelni stek wykładam na talerz i przykrywam jeszcze na 10 minut folią aluminiową żeby stek odpoczął.

Na tej samej patelni grilluję też ser.

Na talerzu układam sałatę, dodaję pomidorki,cebulę pokrojoną, oliwki, awokado cząstki. Posypuję natką, sezamem, polewam sosem koperkowym.Stek kroję na kawałki, podaję z serem i sosem jeżynowym.

    

piątek, 3 grudnia 2021

Kanapki gofrowe

Gofry wytrawnej wersji. Polecam jako zamiennik chleba. Są pyszne, syte i lekkie. Dodatki możecie użyć jakie macie w lodówce. Pastę z pomidorów można zrobić samemu, wystarczy zmiksować pomidory suszone z zalewy oleju.

 


 




ciasto na gofry: 6 sztuk

140 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

150 g pasty warzywnej z ciecierzycy
szczypta soli
50 g masła
2 jajka 
100 ml mleka
100 ml wody wody gazowanej
2 łyżki posiekanego koperku
olej do smarowania gofrownicy

Przełożenie:

150 g pasty z suszonych pomidorów

1 awokado

3 jajka ugotowane

liście szpinaku, liście sałaty, botwinki

1 papryka czerwona

Gofry:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz, żółtka, roztopione i wystudzone masło, mleko, wodę, pastę z ciecierzycy i mieszam mikserem. Białko obijam osobno i dodaję do ciasta. Mieszam delikatnie, dodaję też koperek. Gofrownicę smaruje olejem i rozgrzewam. Ciasto wylewam nabierką.Gofry smażę aż się zarumienią.

Po usmażeniu smaruję każdego gofra pastą z pomidorów suszonych, układam liście sałaty, szpinaku, botwinki, dodaję pokrojone awokado,jajka, paprykę.Składam dwa gofry i kroję na pół.

 

środa, 1 grudnia 2021

Pomidorowe koszyczki makaronowe z klopsem

Szybkie i proste koszyczki. Będą idealną przekąską na imprezę ale nie tylko. Zrobiłam je na kolację na ciepło. Ale zimne też są bardzo dobre. Pieczone w piekarniku także nie mamy za wiele pracy. Ugotować makaron wcześniej i do dzieła.

 





koszyczki makaronowe:

200 g makaronu nitki

300 g passaty pomidorowej 

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, bazylia, oregano, chili

100 g sera żółtego tartego 

olej do smażenia

 

klopsiki:

1 jajko

1 cebula

2 ząbki czosnku

200g wołowiny mielonej u mnie tatar

przyprawa do mielonego

3 łyżki bułki tartej

6 pomidorków koktajlowych 


Klopsiki:

Do miski przekładam mięso, wbijam jajko, dodaję drobno pokrojoną  cebule i czosnek, wsypuję bułkę tartą. Dodaję przyprawę do mielonego. Mięso wyrabiam dokładnie rękoma. Formuję nieduże klopsiki. U mnie wyszło 12 sztuk. Odstawiam do lodówki.

Koszyczki:

W garnku zagotowuję wodę z solą, wsypuję makaron i gotuję trzy minuty. Tak jak jest na instrukcji opakowania, odcedzam. Cebulę i czosnek drobno szatkuję. Przesmażam na patelni na oleju. Dodaję passatę pomidorową, i chwilę dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią, oregano, chili. 

Makaron ugotowany przesypuję do garnka z powrotem, dodaję ser starty/ jedną łyżkę sera zostawiam do posypania klopsów przed końcem pieczenia/, sos pomidorowy i mieszam.  Trzy łyżki sosu zostawiam  po posmarowania koszyczków przed pieczeniem. 

Żeby koszyczki łatwo można było wyjąć po upieczeniu z formy wykładam każde wgłębienie kawałkiem papieru do pieczenia. Nakładam masę makaronową, smaruję sosem pomidorowym i wciskam kulkę mięsną. Układam po połówce pomidorka. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni, wstawiam formę zmniejszam na 180 stopni i piekę 25 minut. Przed końcem pieczenia posypuję startym serem.

poniedziałek, 29 listopada 2021

Kanapki rybki

 

 Przekąski rybki, bardzo fajna propozycja nie tylko dla dzieci,ale też na imprezy. Tak naprawdę szybko je zrobimy. Nie przejdziecie obojętnie koło nich.

 






składniki:

chleb

100 g kukurydzy

50 g groszku

15 oliwek czarnych

100 g łososia wędzonego

1 awokado

1/2 cytryny

15 pomidorków koktajlowych

sól, pieprz, koper świeży

 

Kształt rybki wycięłam  najpierw na bristolu. Łatwiej potem wycinać nożem w chlebie. Awokado rozgniatam widelcem, dodaję sok z cytryny, sól, pieprz i mieszam. Rybki smaruję pastą z awokado. Na ogonie układam łuski z kukurydzy, potem układam rząd pokrojonego koperku, następnie ruloniki łososia,,pomidorki koktajlowe, oliwki, groszek i dziubek z pomidorka. Oko zrobiłam z kawałka oliwki czarnej.

sobota, 27 listopada 2021

Sernik z gruszką i kruszonką

 

 Jesienny sernik z gruszkami. Jest kremowy z chrupiącą kruszonką. Nie ma dużo pracy przy serniku. Jest to jedno z moich ulubionych ciast. Mogę powiedzieć że serniki wszelakie to mogę jeść prawie codziennie.

 







ciasto:

2 szklanki mąki pszennej typ 500

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyki kakao, szczypta soli

3 żółtka

200 g masła zimnego

2/3 szklanki cukru  

 

masa serowa:

1 kg sera śmietankowego 

125 ml śmietanki 30 %

4 jajka

150 g cukru

pasta waniliowa lub cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy

1 łyżka soku z cytryny, skórka otarta z cytryny

1 kg gruszek 


Ciasto:

Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, kakao,cukier,pokrojone masło zimne, żółtka, sól. Ciasto zagniatam krótko rękoma albo zagniatam robotem. Dziele na dwie części, wkładam do zamrażalnika na 30 minut, albo do lodówki na godzinę. W tym czasie robię masę serową.

Masa serowa:

Ser użyłam śmietankowy, nie mieliłam go tylko zmiksowałam blenderem. Do sera, dodaję jajka, budyń, śmietanę, cukier, pastę waniliową, sok z cytryny, skórkę. Całość mieszam krótko mikserem około minuty. 

Gruszki obieram, wykrawam środki. Dzielę na cząstki. Żeby nie ciemniały dodaję sok z cytryny i mieszam. Patelnię rozgrzewam, wykładam na nią gruszki i przesmażam chwilę. Dodaję łyżkę cukru. Gruszki zmiękną ale nie mają się rozpaść. Redukujemy sok który wytworzą. Gruszki przekładam na talerz i studzę. 

Dno formy o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej. Wylewam masę serową, układam cząstki gruszki. Na wierzchu ścieram pozostałe ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół , wstawiam formę zmniejszam temp do 180 stopni i piekę godzinę. Po wyłączeniu piekarnika uchylam drzwiczki i zostawiam do ostygnięcia. Potem wstawiam do lodówki.

sobota, 20 listopada 2021

Makaron z dynią i sosem teriyaki wege

Jesienny makaron do zrobienia w 30 minut. Szybko, smacznie, zdrowo. Potrawa jest wegańska i zrobiona z sezonowych składników które mi zostały. Dynie mam  swoją z ogródka więc przerabiam ją na wszystkie sposoby żeby się nie zmarnowała. 

 

 


 

 


 

 

 



200 g makaronu wege z zieloną herbatą szpinakiem

1 papryka czerwona

100g tofu wędzonego

1 dynia hokkaido

3 łyżki sosu teriyaki

sól, pieprz czerwony i czarny, bazylia, oregano suszone, koperek


Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni . W tym czasie dynię wydrążam z pestek i miąższu. Nie obieram jej , kroję w kostkę. Paprykę też kroję w kostkę i tofu. Przekładam do miski wszystko, dodaję łyżkę sosu teriyaki, bazylię, oregano, pieprz, sól i mieszam. Wykładam na blaszkę na papier i wstawiam do piekarnika. Piekę około 10-15 minut. W tym czasie gotuję makaron aldente i odcedzam. Makaron przekładam na patelnię, dodaję resztę sosu teriyaki, warzywa pieczone, posypuję koperkiem.


czwartek, 18 listopada 2021

Łosoś z warzywami i pesto dyniowym

Wszystko zrobimy tak naprawdę w piekarniku za jednym pieczeniem. Dynię na pesto miałam upieczoną wcześniej. Jest to propozycja sezonowa  na długie jesienne wieczory we dwoje. Pesto dyniowe z batatami jest obłędne. Te dwa warzywa tak się idealnie komponują.





 

składniki:

2 kawałki filetu z łososia

1/3 kalafiora

1 opakowanie frytek z batatów

sól, pieprz, papryczka chili, rozmaryn,oregano

1 łyżeczka kurkumy

5 łyżek oleju

1 łyżeczka zioła prowansalskie

1 cytryna

 

pesto z dyni:

500 g dyni upieczonej

3 łyżki ziaren słonecznika uprażonego

2 ząbki czosnku

3 łyżki startego parmezanu

50 ml oliwy z oliwek

sól, pieprz, natka pietruszki

Kawałki łososia myję, osuszam. Przekładam do pojemnika posypuję solą, pieprzem, płatkami chili, rozmarynem, oregano i odstawiam na co godzinę, albo dłużej do lodówki.

Pesto:

Dynię upiekłam dzień wcześniej przy okazji pieczenia czegoś innego. Można upiec większą ilość i używać do różnych dań, ja tak robię. Dynię przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję parmezan, słonecznik,olej, czosnek. Miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem.

Kalafiora dzielę na małe różyczki, przekładam do miski, dodaję kurkumę, zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili, olej. Mieszam w marynacie. W naczyniu do zapiekania układam kawałki ryby, frytki z batata, kalafior. Piekarnik nagrzewam do 230 stopni. Wstawiam naczynie, zmniejszam temp na 210 stopni i piekę 15 minut. Rybę, bataty i kalafiora podaję z pesto dyniowym. Posypuję natką, chili, podaję z cytryną.

 

wtorek, 16 listopada 2021

Jesienna pizza z dynią i grzybami

  Pizza z serii jesień za oknem i na talerzu. Kto powiedział że do pizzy musi być sos pomidorowy. Polecam pyszny aromatyczny sos dyniowy. Można go zrobić wcześniej. Grzybki dajemy jakie mamy. Równie dobrze mogą być pieczarki.




 





 

  ciasto:

250 g mąki pszennej typ 500
150 ml letniej wody
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
2 dkg drożdży

farsz:

500 g dyni

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 kulka mozzarelli

20 g parmezanu

7 pomidorów suszonych

450 g podgrzybków mrożonych lub świeżych

orzechy włoskie, liście szpinaku

1 cebula czerwona

przyprawa do pizzy

sól, pieprz, olej rzepakowy

 

Dynia:

Dynię pokrojoną,obraną ze skóry i pozbawioną nasion układam na blaszce na papierze do pieczenia. Cebulę kroję w piórka większe, czosnek obieram. Układam też na blaszce, spryskuję oliwą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut. Upieczone warzywa przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Dodaję łyżkę startego parmezanu, sól, pieprz.

Podgrzybki kroję na kawałki, plastry.Jeżeli macie mrożone trzeba je podsmażyć wcześniej na patelni.

ciasto:

Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę zagniatam i rozciągam rękoma. Układam na arkuszu papieru do pieczenia. Formuję brzegi.

Wykonanie:

Sosem dyniowym smaruję pizzę, układam pokrojoną mozzarellę, dodaję grzyby,piórka cebuli. Posypuję przyprawą do pizzy. Do piekarnika wkładam kamień do pizzy. Nagrzewam go na maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem z papierem na kamień. Piekę około 10 minut. Po upieczeniu układam pomidory suszone,parmezan,szpinak, posiekane orzechy.

 

niedziela, 14 listopada 2021

Tort orzechowo migdałowo kawowy

 Torcik orzechowy z nutą kawową i pomarańczy. Tak naprawdę to jest prosty do zrobienia. Najlepiej. podzielić sobie pracę na trzy dni. Jednego pieczemy biszkopt, drugiego przekładamy ,trzeciego dnia wykańczamy. Biszkopt nie jest wskazane kroić w tym samym dniu co go piekliśmy.

 


 


 










 

biszkopt:

7 jajek wielkość M

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2/3 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki orzechów tartych włoskich

krem:

250 g serka mascaropne

700 ml śmietanki kremówki 36 %

2 łyżeczki żelatyny

110 g kawy capuccino waniliowe proszek/ może być inny smak/

3 łyżki cukru trzcinowego


przełożenie:

1 słoiczek konfitury z pomarańczy

nasączenie:

150 ml kawy zaparzonej

50 ml likieru kawowego

2 łyżki spirytusu


dekoracje:

wafle, rurki, ciasteczka, orzechy, ziarna kawy,


Biszkopt:


Białka ubijam na sztywno. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż cukier dobrze się rozpuści. Dodaję po jednym żółtku i miksuję na puszystą masę. Mąkę i proszek przesiewam.Dodaję stopniowo z orzechami po łyżce do jaj i mieszam delikatnie od spodu. Mąkę trzeba dodawać małymi porcjami. Biszkopt piekę 40-45 minut temp 160 stopni góra dół. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam jeszcze pięć minut. Wyjmuję, spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. 


Krem kawowy:

Schłodzoną śmietanę i mascarpone, cukier ubijam mikserem,na końcu wsypuję kawę i mieszam. Żelatynę namaczam w niewielkiej ilości wody i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję dwie łyżki masy i hartuję żelatynę. Wlewam cienkim strumieniem do kremu i cały czas mieszam mikserem. Krem dzielę na trzy części

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu, na nim konfiturę pomarańczową. Drugi blat biszkoptu układam, nasączam ponczem, smaruję 1/3 kremu. Ostatni blat biszkoptu nasączam. Smaruję kremem. Tort składam w obręczy i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień smaruję boki i dekoruj.