Pizza z serii jesień za oknem i na talerzu. Kto powiedział że do pizzy musi być sos pomidorowy. Polecam pyszny aromatyczny sos dyniowy. Można go zrobić wcześniej. Grzybki dajemy jakie mamy. Równie dobrze mogą być pieczarki.
ciasto:
250 g mąki pszennej typ 500
150 ml letniej wody
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
2 dkg drożdży
farsz:
500 g dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kulka mozzarelli
20 g parmezanu
7 pomidorów suszonych
450 g podgrzybków mrożonych lub świeżych
orzechy włoskie, liście szpinaku
1 cebula czerwona
przyprawa do pizzy
sól, pieprz, olej rzepakowy
Dynia:
Dynię pokrojoną,obraną ze skóry i pozbawioną nasion układam na blaszce na papierze do pieczenia. Cebulę kroję w piórka większe, czosnek obieram. Układam też na blaszce, spryskuję oliwą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut. Upieczone warzywa przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Dodaję łyżkę startego parmezanu, sól, pieprz.
Podgrzybki kroję na kawałki, plastry.Jeżeli macie mrożone trzeba je podsmażyć wcześniej na patelni.
ciasto:
Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę zagniatam i rozciągam rękoma. Układam na arkuszu papieru do pieczenia. Formuję brzegi.
Wykonanie:
Sosem dyniowym smaruję pizzę, układam pokrojoną mozzarellę, dodaję grzyby,piórka cebuli. Posypuję przyprawą do pizzy. Do piekarnika wkładam kamień do pizzy. Nagrzewam go na maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem z papierem na kamień. Piekę około 10 minut. Po upieczeniu układam pomidory suszone,parmezan,szpinak, posiekane orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz