Gofry wytrawnej wersji. Polecam jako zamiennik chleba. Są pyszne, syte i lekkie. Dodatki możecie użyć jakie macie w lodówce. Pastę z pomidorów można zrobić samemu, wystarczy zmiksować pomidory suszone z zalewy oleju.
ciasto na gofry: 6 sztuk
140 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g pasty warzywnej z ciecierzycy
szczypta soli
50 g masła
2 jajka
100 ml mleka
100 ml wody wody gazowanej
2 łyżki posiekanego koperku
olej do smarowania gofrownicy
Przełożenie:
150 g pasty z suszonych pomidorów
1 awokado
3 jajka ugotowane
liście szpinaku, liście sałaty, botwinki
1 papryka czerwona
Gofry:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, sól, pieprz, żółtka, roztopione i wystudzone masło, mleko, wodę, pastę z ciecierzycy i mieszam mikserem. Białko obijam osobno i dodaję do ciasta. Mieszam delikatnie, dodaję też koperek. Gofrownicę smaruje olejem i rozgrzewam. Ciasto wylewam nabierką.Gofry smażę aż się zarumienią.
Po usmażeniu smaruję każdego gofra pastą z pomidorów suszonych, układam liście sałaty, szpinaku, botwinki, dodaję pokrojone awokado,jajka, paprykę.Składam dwa gofry i kroję na pół.
Swietny pomysł na wytrawne gofry :)
OdpowiedzUsuńI really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again! 스포츠토토존
OdpowiedzUsuń