Kremowy sernik z gruszką i kruszonką. Sernik zrobiłam z dodatkiem mascarpone i wyszedł bardzo kremowy i aksamitny. Kruszonkę polecam zrobić na maśle dzięki czemu jest jeszcze lepszy.
ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej typ 500
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła zimnego
3 łyżki kakao
2 jajka
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
sernik:
750 g sera tłustego twarogowego
500 g mascarpone
1 budyń waniliowy
pasta waniliowa
2/3 szklanki cukru
5 jajek
1 kg gruszek po obraniu
2 łyżki cukru
ciasto kruche:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, sól,proszek do pieczenia kakao, masło zimne pokrojone, jajka. Wyrabiam krótko rękoma albo robotem. Ciasto dzielę na dwie części i wstawiam do lodówki na godzinę. Dno formy o wymiarach 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Spód formy wyklejam jedną częścią ciasta.
Sernik:
Ser twarogowy mielę dwa razy, dodaję mascarpone, jajka, cukier,budyń,pastę waniliową i mieszam mikserem około minuty do połączenia się składników. Nie napowietrzamy sera za długo.
Gruszki obieram i kroję na ćwiartki, przekładam do miski z wodą z sokiem z cytryny żeby nie ściemniały, odcedzam na sitku. Na patelnię wysypuje cukier, jak się rozpuści i zacznie lekko brązowieć dodaję gruszki i smażę. Odstawiam do przestygnięcia. Gruszki mają być w kawałkach.
Na ciasto kruche wylewam masę serową, układam gruszki na wierzchu lekko je wciskam. Na wierzch ścieram resztę ciasta kruchego. Piekarnik nagrzewam do temp 210 stopni, wstawiam blaszkę i zmniejszam na 180stopni. Piekę godzinę. Uchylam drzwiczki i zostawiam sernik do wystygnięcia. Wkładam go do lodówki na noc.
Przepis super! A sernik na zdjęciach wygląda baaaardzo apetycznie. Na pewno skorzystam i niedługo taki przygotuję!
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem, że sernik wygląda bardzo ładnie. Zastanawiam się tylko, czy zamiast twarogu można dodać serek włoski? Wtedy smak jest taki delikatniejszy? Czy w tym przepisie też wyjdzie? :)
OdpowiedzUsuń