Jesienna zupa rozgrzewająca z dynią i patisonem oraz serem blue.Zupa bardzo szybka do zrobienia, można zabrać ją do pracy na lunch.U mnie wersja bardziej pikantna bo taką lubię.
1 dynia hokkaido 0,5 kg
1 patison
1 por biała część
2 korzenie pietruszki
1 marchewka
1 kawałek korzenia selera
sól, pieprz, papryczka chili
papryka wędzona, kurkuma
1 łyżka jogurtu greckiego
50 g sera pleśniowego blue
masło klarowane
Marchewkę, seler,korzeń pietruszki obieram i kroję na kawałki. Dynie kroję na pół,wydrążam pestki nie obieram jej. To samo robię z patisonem. Kroję w kostkę. Drobno pokrojoną por przesmażam na maśle, dodaję marchewkę, seler, pietruszkę i dalej przesmażam. Na końcu dorzucam dynię i patisona. Wlewam około litr wody i gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, kurkumą, papryczką chili i wędzoną. Całość miksuję blenderem. Zupę podaję z jogurtem, serem blue, natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz