Tym razem pokusiłam się o szarlotkę ale z pigwą. Gdybym miała wybierać nie wiem co lepsze. Jabłka czy pigwa. Ja osobiście bardzo ją lubię bo ma fajny aromatyczny smak. Do ciast idealna i na przetwory.
forma o wymiarach 24x24 cm
ciasto kruche:
100 g mąki migdałowej
100 g mąki kokosowej
200 g mąki pszennej
4 żółtka
8 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
pigwa:
1,5 kg pigwy
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
50 ml wody
1 cytryna
puder do posypania
Ciasto kruche:
Do miski przesiewam mąki, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, cukier,sól, zimne pokrojone masło. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma.Dzielę na dwie części. Ciasto wkładam do zamrażalnika na godzinę.
Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej i rozsypuję w formie. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę 10-15 minut aż się zrumieni.
Pigwa:
Pigwy obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wodę, cukier, cynamon i przesmażam aż zrobią się miękkie. Odstawiam do wystygnięcia.
Na
podpieczony ciepły spód wykładam pigwę. Ścieram drugą cześć ciasta i
wysypuję na pigwę.
Blaszkę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni nagrzanego i piekę około
25 minut aż się zrumieni. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz