Co powiecie na pizze w formie chlebka zwijanego. Powiem wam tak. Odkroicie jeden kawałek, potem drugi i trzeci. Jak myślicie że zostanie wam na później to nie zostanie. Moja wersja jest z kurkami ale możecie dodać pieczarki. Tylko zróbcie z mąki typ 00 do pizzy. Różnica jest duża niż z mąki typ 500.
ciasto:
300 g mąki pszennej do pizzy 00200 ml wody letniej około
2 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
farsz:
200 g kurek
100 g kabanosów
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
sól, pieprz
150 ml sosu pomidorowego
200 g sera mozzarella startego
Do miski przesiewam trzy łyżki mąki do pizzy, dodaję szczyptę cukru wody letniej tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam przykryty w ciepłe miejsce na 30 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól rozpuszczoną w wodzie, wlewam wodę stopniowo łączę mikserem i obserwuję jaką konsystencję ma ciasto. Na końcu dodaję oliwę, przyprawę do pizzy i wyrabiam ciasto tak długo aż będzie elastyczne. Jak jest za rzadkie dosypuję mąki, jak jest za gęste dodaję wody. Ciasto posypuję mąką z wierzchu, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny.
Kurki nie myję tylko oczyszczam jeżeli jest taka potrzeba ręką. Cebulę drobno kroję i przesmażam na maśle klarowanym, dodaję pokrojone kurki i smażę aż soki które grzyby puściły wyparują. Doprawiam solą, pieprzem.
Ciasto zagniatam i rozciągam rękoma na stolnicy na prostokąt 20X50 cm. Smaruję sosem pomidorowym. Z każdego boku zostawiam po 2 cm ciasta nie posmarowanego. Na sosie układam, mozzarelle, kurki, pokrojoną paprykę i kabanosy w odstępach od siebie. Roladę zwijam od krótszego boku. Końce i bok sklejam żeby farsz nie wyszedł podczas pieczenia.
Foremkę o wymiarach 25X12 cm smaruję olejem. Przekładam do niej chlebek. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 250 stopni, po czym zmniejszam na temp 220 stopni i piekę 15 minut, a potem zmniejszam na temp 180 stopni i piekę jeszcze 30 minut.Podaję jeszcze ciepłą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz