Jesienna owsianka z puree dyniowym, mango, malinami i gruszką. Zrobiłam ją na mleku migdałowym, ale można wykorzystać każde inne mleko roślinne lub zwierzęce. Polecam też taką owsiankę do pracy na wynos.
300 g płatków owsianych malinowych
2 łyżki puree dyniowe
1/4 mango
350 ml mleczka migdałowego
1/2 szklanka malin
3 łyżki migdałów
1 gruszka
olej kokosowy
Dynie ugotowałam wcześniej. Do garnka wsypuję płatki, wlewam mleko migdałowe i gotuję na wolnym ogniu dwie minuty. Dodaję puree z dyni i połowę puree z mango. Maliny miksuję blenderem. Przekładam do miski, dodaję owsiankę. Gruszkę kroję na pół, wydrążam środek i przesmażam na oleju. Układam na owsiance, wypełniam ją pokrojonym mango, orzechami.
Uwielbiamy jesienny czas właśnie ze względu na dynię która urozmaica korzenne smaki i nadaje przyjemnej słodyczy daniom. Owsiankę bardzo lubimy i często do niej zasiadamy, więc koniecznie musimy przetestować przepis :) pozdrawiamy pięknie!
OdpowiedzUsuń