Bezglutenowe owsiano migdałowe gofry. Zrobiłam je na śniadanie ale mogą być też na deser. Gofry nie słodzę bo konfitura już jest słodka i owoce też.
gofry:
1/2 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki migdałów
200 ml mleka
50 g masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
pozostałe:
konfitura morelowa i jagodowa
maliny, jeżyny, winogrono
100 g jogurtu greckiego
Gofry:
Płatki owsiane i migdały przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Wlewam mleko, dodaję sól, proszek do pieczenia, masło, jajka i dalej miksuję.
Gofrownicę nagrzewam, wykładam po trzy łyżki ciasta i smażę gofry około 6 minut. Czas smażenia zależy od mocy gofrownicy.
Gofry podaję z jogurtem, konfiturą i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz