Strony

Strony

wtorek, 10 października 2017

Gulasz z cielęciną i kaniami


Domowy gulasz z delikatnym mięsem cielęciną i moimi ulubionymi grzybami kaniami potocznie nazywanymi sowami.Jesienne rozgrzewające danie które szybko znika.




















4 grzyby kanie
2 marchewki
30 dkg cielęciny
1 cebula
500 ml bulionu drobiowego
6 pomidorków koktajlowych
1 papryka zielona
1 łyżeczka curry
1/4 szklanki śmietany 30 %
sól, pieprz
estragon świeży, bazylia świeża
1 łyżeczka mąki pszennej
olej rzepakowy


Grzyby kanie myję, kroję na paski i przesmażam na oleju, doprawiam solą, pieprzem, wykładam na talerz. W tym samym garnku przesmażam cebulę pokrojoną drobno, dodaję pokrojoną cielęcinę na małe kawałki i dalej przesmażam około pięć minut. Dolewam bulion drobiowy i duszę na wolnym ogniu koło 30 minut. Marchew obieram i kroję w paski cienkie, paprykę kroję na kawałki. Dodaję do mięsa, dosypuje przyprawę curry i duszę dalej około 15 minut. Pod koniec dodaję pokrojone pomidorki. Mąkę rozrabiam w śmietanie i dodaję do gulaszu, doprawiam estragonem i bazylią świeżą. Gulasz zagotowuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz