Kaczka z glazurą jeżynową i nadzieniem z jablek i jeżyn. Soczysta, chrupiąca, nic tylko zajadać ze smakiem.Kwaskowe jeżyny idealnie pasują do kaczki.
1 tusza kaczki około 2 kilo
1 gruszka
2 jabłka
250 g jeżyn
1 łyżka soli
pieprz
1 łyżka majeranku
1 cebula
3 ząbki czosnku
tymianek świeży
estragon świeży
3łyzki oleju rzepakowego
3 łyżki octu winnego
Tusze z kaczki myję, osuszam, odcinam szyję. Do miseczki przesypuję sól, dodaję pieprz, czosnek sprasowany, majeranek, ocet winny, olej.Marynatą nacieram kaczkę w środku i na zewnątrz. Cebulę kroję w piórka i wkładam do środka kaczki. Odstawiam w naczyniu na noc do lodówki. 50 g jeżyn miksuję blenderem i przecieram przez sito. Mus odstawiam na razie. Jabłka, gruszkę obieram i kroję na cząstki, nadziewam z resztą jeżyn kaczkę. Spinam szpilkami. Kaczkę wstawiam do brytfanny wysmarowanej oliwą, dodaję tymianek, estragon i wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól na 200 stopni na godzinę, potem zmniejszam na 180 stopni i smaruję kaczkę sosem jeżynowym i piekę jeszcze 30 minut. Po tym czasie odkrywam kaczkę i smaruje ponownie sosem jeżynowym. Robię tak ze trzy razy. Piekę jeszcze kolejne 30 minut. W sumie kaczka piekła się dwie godziny. Kaczkę pieczę się tyle ile ona waży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz