Lekkie dietetyczne roladki na parze z jesiennymi warzywami czyli dynią i batatem. W towarzystwie sosu tzatziki stanowią smaczne towarzystwo. Roladki z sosem są bardzo dobre. Dzięki przyprawą nie są mdłe a aromatyczne.
1 pierś z kurczaka
1 batat mały
1 kawałek dyni wielkości batata
przyprawa do kurczaka
czubryca czerwona
sól, pieprz
2 liście laurowe
natka pietruszki
olej rzepakowy
2 ząbki czosnku
sos tzatziki:
1/2 ogórek zielony
200 g jogurtu greckiego
przyprawa do sosu tzatziki
sól, pieprz, cukier
2 łyżki oliwa z oliwy
bazylia
Pierś z kurczaka kroję na trzy części i delikatnie rozbijam, posypuje przyprawą do kurczaka, pieprzem, solą i odstawiam na 30 minut. W tym czasie obieram batata i dynię.Warzywa ścieram na tarce jarzynowej osobno. Najpierw przesmażam dynię na oleju, doprawiam solą, pieprzem, dodaję czosnek sprasowany, podlewam odrobiną wody żeby dynia zmiękła. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam batata ale już nie dodaję czosnku, tylko doprawiam solą, pieprz em. Na rozbitej piersi układam dynię startą, na nią batata. Mięso zwijam w roladę i związuję nitką.Posypuję czubrycą czerwoną. Do garnka wlewam litr wody, dodaję liście laurowe i zagotowuję.Roladki wkładam na sitku i gotuję na parze około 15 minut. Z roladek przed podaniem zdejmuję nitkę.Posypuję natką.
Sos:
Ogórek ścieram na tarce jarzynowej, posypuje solą, pieprzem, cukrem i odstawiam na 30 minut. Ogórka przekładam na sitko i odsączam z wody. Do ogórka dodaję przyprawę do sosu, jogurt, bazylię, oliwę z oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz