Strony

Strony

wtorek, 30 maja 2017

Szparagi z pesto z rukoli i kurczakiem

Coś szybkiego, lekkiego i mega dobrego. Sezon na szparagi w pełni więc trzeba korzystać i zajadać się nimi. Z dodatkiem chrupiących grzanek z pesto domowym.























1 pęczek szparagów białych
1 pierś z kurczaka
1 gałązka pomidorów koktajlowych
pomidorki żółte i czerwone koktajlowe
1 kulka mozzarelli
natka pietruszki
przyprawa do kurczaka

pesto:
100 g roszponki
2 ząbki czosnku
2 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki sera żółtego tartego
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 bułka


Do pojemnika wysokiego przekładam składniki pesto i miksuję blenderem. Szparagi obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odcedzam.
Do naczynia do zapiekania przekładam pesto, układam na nim szparagi. Pierś z kurczaka kroję na trzy części , posypuję przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut. Układam na szparagach, dodaję pomidorki. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni, wstawiam pokrojoną bułkę na kromki. Jak będą chrupiące wyjmuję je z piekarnika i wstawiam naczynie do zapiekania i piekę 20 minut. Na końcu dodaję mozzarellę pokrojoną do zapiekanki. Grzanki smaruję pesto, układam na nich mozzarellę i wstawiam jeszcze do piekarnika, dosłownie na 3 minuty. Przed podaniem posypuję natką.


niedziela, 28 maja 2017

Tort szparagowo ogórkowy


Tort naleśnikowy zielony ze szparagami, sałatą, ogórkiem małosolnym. Czyli tym wszystkim z czym kojarzy nam się wiosna.  Torcik możemy jeść i na ciepło i na zimno. Bardzo dobry na wynos, na piknik. Jak odkroimy kawałek to nie oderwiemy się od niego.



\



















ciasto na około 12 naleśników

ciasto na naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
2/3 szklanki wody gazowanej
2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1/4 szklanki oliwy

olej do smażenia


pozostałe:
1 pęczek szparagów zielonych
1 kulka mozzarelli
8 pomidorków koktajlowych
5 ogórków małosolnych
sos tatarski 
natka pietruszki
1/2 główki sałaty masłowej


Od zielonych szparagów odcinam końce. Szparagi kroję na cienkie paski na maszynce do chleba. W garnku zagotuję wodę z odrobiną soli i cukru i wrzucam szparagi na 10 minut. Nie gotuję ich. Szparagi wyjmuję z garnka i odcedzam.

Do pojemnika wysokiego przekładam składniki na naleśniki i miksuję ciasto blenderem. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelnię wylewam odrobinę oleju, następnie ciasto i układam na nim około pięć plastrów szparagów. Polewam je odrobiną ciasta. Naleśniki smażę aż się zrumienią.

Naleśniki smaruję na przemian łyżeczką sosu ziołowego albo tatarskiego, układam liść sałaty, na nim plastry ogórka i kolejny naleśnik smaruję sosem, sałata ogórek. I tak do wyczerpania naleśników. Wierzch tortu posypuję startą mozzarellą, układam połówki pomidorków, plastry szparagów i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół po czym zmniejszam na 160 stopni i piekę 10 minut. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.



piątek, 26 maja 2017

Czekoladowy deser w chmurach

Deser który jest prosty i rozpływa się w ustach. Dzięki czekoladowym chmurom możemy przenieść się w obłoki smaku. Dla wszystkich mam z okazji waszego święta ten oto deser z najserdeczniejszymi życzeniami. Mojej mamusi życzę dużo, dużo zdrowia i słońca na każdy dzień :-)













400 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru płaska
150 g deseru czekoladowego
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki wody

biszkopt:
2 jajka
45 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru

czekoladowe ozdoby:
50 g czekolady gorzkiej

krem dekoracja:
50 g deseru czekoladowego
100 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżeczka żelatyny pełna
melisa, fiołki


Żelatynę namaczam w zimnej wodzie następnie rozpuszczam ją w mikrofalówce. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z cukrem pudrem. Jedną trzecią śmietany odkładam do miseczki. Do żelatyny ciepłej ale przestudzonej dodaję dwie łyżki śmietany i mieszam w kubku w ten sposób hartuję ją. Połowę żelatyny wlewam do większej części śmietany i mieszam mikserem. Do odłożonej śmietany dodaję deser czekoladowy, mieszam mikserem i wlewam resztę żelatyny. Do zrobienia deseru użyłam foremki małej. Dobrze jest wyłożyć taką foremkę folią spożywczą ułatwi to nam wyjęcie potem deseru. Masę wkładam przemiennie raz jasną raz czekoladową tworząc chmurki. Wstawiam na noc do lodówki. Żeby deser wyjąć z formy można też na chwilę foremkę zanurzyć w gorącej wodzie.

Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno, dobrze jak mają temperaturę pokojową. Na końcu dodaję cukier stopniowo i dalej miksuję. Na końcu dodaję żółtka i łączę już tylko mikserem krótko. Do masy przesiewam mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Nie ma wyjść biszkopt na całą blaszkę tylko trochę większy od deseru naszego. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę 12- 15 minut.

Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Połową smaruję nasz przestudzony biszkopt. Wykładam na nim deser. Drugą połowę czekolady rozsmarowuję na zimnym szklanym blacie i
wstawiam do zamrażalnika na 10 minut. Ostrym nożem podważam czekoladę na desce tworząc rurki.


Krem:
Żelatynę namaczam w łyżce wody i rozpuszczam w mikrofalówce. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję łyżkę jej do żelatyny przestudzonej i wlewam całość do śmietany miksując cały czas, dodaję deser czekoladowy. Krem wstawiam na chwile do lodówki i potem dekoruję nim deser, układam ozdoby czekoladowe, melisę, fiołki.

czwartek, 25 maja 2017

Vizir w akcji 3 in1 pods



Znalazłam się w gronie szczęśliwców którzy mieli okazję przetestować i podzielić się kapsułkami do prania Vizir 3 in 1 pods do bieli i kolorów, akcja Everyday.  Świetna akcja, pachnąca za sprawą świeżego, czyściutkiego prania. Kapsułki są poręczne, nie zajmują dużo miejsca w łazience ale najważniejsze że spełniają swoją rolę. Byłam ciekawa czy poradzą sobie z plamami , faktycznie plamy znikły a szukałam ich uważanie. Jednorazowo wypierzemy 5 kg prania. Kapsułki występują w trzech wersjach Alpine Fresh, Touch of Lenor Fresheness, Sensitive. Jeżeli chcemy żeby nasze pranie było jeszcze bardziej miękkie można. użyć dodatkowo płynu do Płukania Lenor. Vizir zawsze stawiał na jakość i tym razem też się nie zawiodłam.






Chłodnik awokado z ogórkiem i selerem


Lekki chłodnik na orzeźwienie. Moc witamin za sprawą awokado, selera naciowego i ogórka. Z lekką nuta mięty. Chłodnik zrobimy w pięć minut tylko musimy go później schłodzić.Polecam podawać go z odrobiną oliwy z oliwek i migdałami.













1/2 awokado
1/3 ogórka zielonego długiego
3 liście selera naciowego
2 łyżki soku z cytryny
mięta świeża
sól, pieprz
200 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki wody
oliwa z oliwek
prażone migdały

Ogórka kroję na pół i usuwam pestki, kroję na kawałki. Seler naciowy obieram z włókien i kroję na kawałki. Do pojemnika przekładam seler, ogórka, awokado, dodaję listki mięty, sok z cytryny, jogurt grecki, wodę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Wstawiam do lodówki na dwie godziny. Podaję z oliwą z oliwek i prażonymi migdałami, posypuję miętą.

wtorek, 23 maja 2017

Tarta z botwinką po tatarsku


Wegetariańska tarta z botwiną i farszem  tatarskim. Tarta wiosenna z ogórkami małosolnymi które uwielbiam i sosami tatarskim i ziołowym Winiary. Jest syta, aromatyczna i bardzo dobra. Smakuje na ciepło i zimna. Można ją zabrać na piknik.




















ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła zimnego
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

farsz z botwinki
200 g jogurtu greckiego
80 g sera feta
1 cebula czerwona
1 pęczek botwiny
3 łyżki sosu ziołowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 jajko
2 białka
olej

sos tatarski:
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki sosu tatarski
80 g sera feta
1 jajko
1 białko
4 ogórki małosolne
sól, pieprz
natka pietruszki, koper

pozostałe:

3 jajka ugotowane
sos tatarski
1 ogórek małosolny


Ciasto:
Składniki na ciasto przekładam do miski, kroję nożem i zagniatam rękoma krótko. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję cienko na wielkość formy, moja ma 26 cm. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej, dociskam do brzegów i odcinam przy brzegach nadmiar. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni na 20 minut aż się zrumieni.Przed wstawieniem ciasta do piekarnika nakłuwam spód widelcem.

Farsz z botwiny:
Na patelni rozgrzewam olej i przesmażam pokrojoną cebulę. Botwinę dokładnie myję. Buraczki małe obieram i ścieram na tarce jarzynowej dodaję co cebuli, dodaję też pokrojone łodyżki. Całość przesmażam około 10 minut na wolnym ogniu.Dodaję sprasowany czosnek i na końcu pokrojone liście botwiny i smażę już dosłownie dwie minuty. Liście nie wymagają długiej obróbki. Do przestudzonej botwiny dodaję jogurt, jajko, białko, sos ziołowy, ser feta pokruszony, doprawiam pieprzem i solą. Feta już jest słona więc ostrożnie z solą. Farsz mieszam i wylewam na podpieczony wystudzony spód tarty.

Farsz tatarski:

Do miski przekładam jogurt, dodaję fetę, jajko, białko, starte na tarce jarzynowej ogórki, pokrojony koper, natkę, sos tatarski, sól, pieprz. Mieszam i wylewam na farsz z botwiny. Na górze układam połówki jajek ugotowanych, dodaję plastry ogórka. Wstawiam tartę do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 30 minut. Przed podaniem dekoruję jajka sosem tatarskim, posypuję zieleniną.


niedziela, 21 maja 2017

Rabarbar z mango na maślance

           














1 mango duże
1 łyżeczka żelatyny

masa biała:
250 ml maślanki
1 łyżeczka żelatyny pełna
1/4 mango

galaretka rabarbarowa:
4 łodygi rabarbaru
1 łyżka cukru brązowego pełna
1 łyżeczka żelatyny pełna
1/3 szklanki maślanki

śmietana 36 % do dekoracji
czekoladowe słupki
10 dkg ciastek owsianych
melisa świeża

Rabarbar kroję na kawałki i myję. Przekładam do rondelka zasypuję cukrem i przesmażam na wolnym ogniu aż zmięknie. Rabarbar zmiksowałam blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Jeszcze ciepłą wlewam do rabarbaru, a jak przestygnie dodaję maślankę.

Mango obieram i 2/3 owocu miksuję blenderem. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Dodaję do mango. Miseczkę wykładam całą folią spożywczą, wlewam masę z mango i wstawiam do lodówki aż stężeje.

Masa biała:
Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody i rozpuszczam w mikrofali. Wlewam do maślanki i mieszam. Masę wylewam na galaretkę mango, dodaję kawałki mango i wstawiam do lodówki.

Na masę białą wylewam rabarbarową  masę. Wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem dekoruję śmietaną opcjonalnie, czekoladowymi słupkami i ciastkami oraz melisą.

piątek, 19 maja 2017

Tortilla z grilla ze szparagami


Tortilla z grilla z pysznymi szparagami z kurczakiem. Idealnie pasuje do niej nowy sos Tatarski Winiary. Polecam z ogórkiem małosolnym, cukinią. Polecam zaskoczyć rodzinę i gości. Będą zajadać się do ostatniego okruszka. Tortille można podać także z sosem ziołowym albo czosnkowym Winiary.















4 tortille pszenne
4 szparagi białe
4 szparagi zielone
sos tatarski Winiary
2 garście roszponki
8 pomidorków koktajlowych
2 ogórki korniszony
1 papryczka chili
1 cukinia
1 pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka
olej rzepakowy

Od szparagów odcinam końce. Gotuję aldente w osolonej wodzie. Białe szparagi gotuję trochę dłużej, zielone dodaję później. Pierś z kurczaka kroję na cienkie paski. Każdego szparaga owijam plastrami piersi, posypuję przyprawą do kurczaka. Smaruję olejem rzepakowym.Układam na grillu elektrycznym i grilluję około 4 minuty. Cukinię kroję w plastry cienkie, smaruję olejem i też grilluję. Tortille składam w kopertę, spinam wykałaczką i też grilluję z dwóch stron. Koperty z tortilli rozwijam, smaruję sosem, układam roszponkę, po jednym szparagu zielonym i białym. Składam w kopertę, dodaję pokrojone pomidorki, plastry ogórka. Tortille obwijam cukinią i spinam wykałaczką. Dekoruję chili i natką. Polewam sosem tatarskim.

'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl'


środa, 17 maja 2017

Pierogi z botwiną i fetą


Pierogi  które podbiły moje podniebienie. Botwinka z fetą do tego boczek i czego chcieć więcej. Pierożki są jak powiew wiosny na talerzu, pachnące, kolorowe i czeka się na nie z tęsknotą.













ciasto na pierogi:
250 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
3 łyżki oleju rzepakowego
2/3 szklanki wody gorącej

farsz:
1 pęczek botwinki duży
1 cebula czerwona
10 dkg sera feta
pieprz
olej

10 dkg boczku wędzonego
natka pietruszki

Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem. Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką

Farsz:
Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Botwinę kroję, małe buraczki obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Do cebuli dodaję buraczki starte, i łodyżki botwiny i przesmażam na wolnym ogniu aż warzywa będą aldente. Na końcu dodaję liście botwiny i przesmażam już tylko chwilę. Doprawiam pieprzem, jak przestygnie dodaję pokruszony ser feta. Soli nie dodaję bo ser jest słony.

Z ciasta wykrawam kwadraty i układam farsz. Pierogi sklejam za pomocą foremki. W garnku zagotowuję wodę, dodaję łyżkę oliwy i do wrzącej wkładam pierogi. Gotuję trzy minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z przesmażonym boczkiem i natką.

niedziela, 14 maja 2017

Rabarbarowe z budyniem i migdałami


Kruche ciasto  z delikatnym budyniem , kwaskowym rabarbarem i migdałami chrupiącymi. Niby nic takiego a jakie dobra ciasto do kawy. U mnie znikało jeszcze ciepłe z blaszki.















ciasto kruche:
200 g masła
250 g mąki pszennej
2 jajka
1 żółtko
1 łyżka śmietany gęstej
sól szczypta
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru

budyń:
70 g budyniu śmietankowego
700 ml mleka
80 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru

pozostałe:
500 g rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g migdałów

W garnku zagotowuję 500 ml mleka i śmietanę oraz cukier. W miseczce rozrabiam budyń z 200 ml mleka. Wlewam do gotującego się mleka i mieszam aż budyń zgęstnieje. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą. Zapobiega to utworzeniu się kożucha. Odstawiam do wystygnięcia.


Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika.
Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń
Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół  na 35 minut aż ciasto się zrumieni.

piątek, 12 maja 2017

Wiosenna sałatka z kiełkami i szpinakiem



Wiosna i zdrowie na talerzu. Trochę buraków, kiełki w towarzystwie jajek i kasza jaglana mega zdrowa a niedoceniana. Moja rodzina uwielbia takie sałatki. Zaletą ich jest też to że możemy wykorzystać to co mamy w lodowce.












1 opakowanie szpinaku baby
1/3 szklanki kaszy jaglanej
6 pomidorków koktajlowych
2 jajka
1 garść kiełek z rzodkiewki
1 burak pieczony
3 pomidory suszone
4 rzodkiewki
oliwa z suszonych pomidorów
majonez
sos vinaigrette
ser lazur
natka pietruszki
kwiatki bratka
sól, pieprz, oregano


Szpinak myję i osuszam, układam na talerzu. Jajka gotuję na twardo i obieram. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklanki wody. Jak lekko przestygnie dodaję do niej oliwę z suszonych pomidorów, sól, pieprz, oregano, dwie pokrojone drobno rzodkiewki. Z kaszy formuję kulki.Układam na szpinaku, dodaję połówki pomidorków z majonezem, dodaję pokrojone rzodkiewki, pomidory suszone i koktajlowe.Dodaję pokrojonego buraka w plastry, kiełki, natkę pietruszki, bratki. Sałatkę polewam sosem przed podaniem.

środa, 10 maja 2017

Szczawiowa z jajkiem w koszulce

Szczawiowa zupa jak dla mnie najlepsza ze wszystkich które robiłam. Z warzywami, na bulionie , z koperkiem i jajkiem w koszulce. Zupa którą zrobimy w 30 minut, i jest sycąca do tego. 


















2 garście szczawiu
750 ml  bulionu warzywnego
2 ziemniaki
2 marchewki
1 kawałek selera
1 por biała część
150 ml śmietany 30 %
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
pieprz czerwony
koper świeży
sól do smaku
masło klarowane
2 jajka
1 łyżka octu


Ziemniaki, marchew, seler obieram. Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, seler ścieram na tarce jarzynowej. Por kroję w krążki. Do garnka wlewam bulion, przekładam marchew, ziemniaki, seler, dodaję liście, ziele angielskie i gotuję aż warzywa będą miękkie. Na patelni na maśle przesmażam por na wolnym ogniu, dodaję umyty i pokrojony szczaw i przesmażam dwie minuty razem. Do ugotowanych warzyw dodaję szczaw. Śmietanę hartuję kilkoma łyżkami zupy. Wlewam do zupy i już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem czerwonym. Zupę podaję z koperkiem i jajkiem w koszulce.
Jajko:
W garnku zagotowuję litr wody z octem. Do gotującej się wody wbijam jajka delikatnie. Gotuję na wolnym ogniu aż zetnie się białko a żółtko zostanie płynne. Mniej więcej około 2 minuty. Jajko wyjmuję z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.