Strony

Strony

wtorek, 23 maja 2017

Tarta z botwinką po tatarsku


Wegetariańska tarta z botwiną i farszem  tatarskim. Tarta wiosenna z ogórkami małosolnymi które uwielbiam i sosami tatarskim i ziołowym Winiary. Jest syta, aromatyczna i bardzo dobra. Smakuje na ciepło i zimna. Można ją zabrać na piknik.




















ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła zimnego
3 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

farsz z botwinki
200 g jogurtu greckiego
80 g sera feta
1 cebula czerwona
1 pęczek botwiny
3 łyżki sosu ziołowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 jajko
2 białka
olej

sos tatarski:
200 g jogurtu greckiego
3 łyżki sosu tatarski
80 g sera feta
1 jajko
1 białko
4 ogórki małosolne
sól, pieprz
natka pietruszki, koper

pozostałe:

3 jajka ugotowane
sos tatarski
1 ogórek małosolny


Ciasto:
Składniki na ciasto przekładam do miski, kroję nożem i zagniatam rękoma krótko. Ciasto wstawiam do lodówki na godzinę. Przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję cienko na wielkość formy, moja ma 26 cm. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej, dociskam do brzegów i odcinam przy brzegach nadmiar. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 200 stopni na 20 minut aż się zrumieni.Przed wstawieniem ciasta do piekarnika nakłuwam spód widelcem.

Farsz z botwiny:
Na patelni rozgrzewam olej i przesmażam pokrojoną cebulę. Botwinę dokładnie myję. Buraczki małe obieram i ścieram na tarce jarzynowej dodaję co cebuli, dodaję też pokrojone łodyżki. Całość przesmażam około 10 minut na wolnym ogniu.Dodaję sprasowany czosnek i na końcu pokrojone liście botwiny i smażę już dosłownie dwie minuty. Liście nie wymagają długiej obróbki. Do przestudzonej botwiny dodaję jogurt, jajko, białko, sos ziołowy, ser feta pokruszony, doprawiam pieprzem i solą. Feta już jest słona więc ostrożnie z solą. Farsz mieszam i wylewam na podpieczony wystudzony spód tarty.

Farsz tatarski:

Do miski przekładam jogurt, dodaję fetę, jajko, białko, starte na tarce jarzynowej ogórki, pokrojony koper, natkę, sos tatarski, sól, pieprz. Mieszam i wylewam na farsz z botwiny. Na górze układam połówki jajek ugotowanych, dodaję plastry ogórka. Wstawiam tartę do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni góra dół na 30 minut. Przed podaniem dekoruję jajka sosem tatarskim, posypuję zieleniną.


5 komentarzy: