Wiosna i zdrowie na talerzu. Trochę buraków, kiełki w towarzystwie jajek i kasza jaglana mega zdrowa a niedoceniana. Moja rodzina uwielbia takie sałatki. Zaletą ich jest też to że możemy wykorzystać to co mamy w lodowce.
1 opakowanie szpinaku baby
1/3 szklanki kaszy jaglanej
6 pomidorków koktajlowych
2 jajka
1 garść kiełek z rzodkiewki
1 burak pieczony
3 pomidory suszone
4 rzodkiewki
oliwa z suszonych pomidorów
majonez
sos vinaigrette
ser lazur
natka pietruszki
kwiatki bratka
sól, pieprz, oregano
Szpinak myję i osuszam, układam na talerzu. Jajka gotuję na twardo i obieram. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklanki wody. Jak lekko przestygnie dodaję do niej oliwę z suszonych pomidorów, sól, pieprz, oregano, dwie pokrojone drobno rzodkiewki. Z kaszy formuję kulki.Układam na szpinaku, dodaję połówki pomidorków z majonezem, dodaję pokrojone rzodkiewki, pomidory suszone i koktajlowe.Dodaję pokrojonego buraka w plastry, kiełki, natkę pietruszki, bratki. Sałatkę polewam sosem przed podaniem.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń