Strony

Strony

piątek, 30 grudnia 2016

Sylwestrowe grzanki


Grzanki  z awokado i salami. Lekkie. kolorowe, proste do zrobienia. Je się oczami. Polecam na szybką przystawkę. Wystarczy popatrzeć co mamy w lodówce i wyczarujemy coś pysznego.Polecam na sylwestra. 

Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego Nowego Roku 2017 i szampańskiej zabawy do białego rana.


















12 kromek kawiorka
1 awokado
2 jajka
50 g salami małe
1/2 papryczki chili
1 kawałek papryki żółtej
10 oliwek czarnych
1 mała papryka czerwona
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sałata strzępiasta
1 łyżka masła klarowanego
natka pietruszki


Masło klarowane rozpuszczam a patelni grillowej, układam kromki kawiorka i robię grzanki. Zdejmuję z patelni i odkładam do przestygnięcia. Jajka gotuje na twardo, studzę i obieram. Kroję w drobną kostkę, przekładam do miski. Awokado po obraniu kroję też w kostkę i skrapiam cytryną. Dodaję do jajek, razem z pokrojoną papryką czerwoną, i połową oliwek pokrojonych. Polewam oliwą, doprawiam solą, pieprzem. Na każdej grzance układam plastry salami, na to farsz z awokado, zwinięty rulon salami, kawałek papryki, krążki oliwek. Dekoruję sałatą, natką, chilii.

środa, 28 grudnia 2016

Koreczki z tortilli i łososia


Koreczki które zrobimy dosłownie w pięć minut. Idealne na przekąskę, na imprezę. W okresie karnawału i nie tylko.polecam. Goście będą się zajadać ze smakiem. Na sylwestra idealne :-)























3 tortille
3 łyżki serka śmietankowego z ogórkiem
3 ogórki korniszony
150 g łososia wędzonego
1/2 sałaty strzępiastej
kawałek papryki pomarańczowej
10 oliwek czarnych
1/2 papryczki chili


Tortille smaruję serkiem całe. Układam umyte i wysuszone liście sałaty, na nią kawałki łososia, i pokrojony w plastry ogórek korniszon. Zwijam w rulon ciasno. Kroję na 4 kawałki. Każdą spinam wykałaczką, na którą nabijam oliwkę i papryczkę chilli krążek. Na środek każdego koreczka układam pokrojoną papryką pomarańczową.

sobota, 24 grudnia 2016

Zupa z dorsza pod gwiazdami

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia składam wszystkim najserdeczniejsze życzenia zdrowia, spokoju, radości w sercu . Cieszmy się nie tylko z prezentów ale z tego że możemy spotkać się z bliskimi.

Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować.















2 marchewki
1/3 selera korzeń
1 por biała część
30 dkg dorsza filet
sól, pieprz, papryka czerwona
2 ziela angielskie
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
2 liście laurowe
3 kromki chleba
natka pietruszki
lubczyk
1/3 szklanki śmietany 30 %
masło klarowane


Marchew, seler obieram. Marchewkę kroję w plastry a z nich wycinam kilka gwiazdek .to samo robię z selerem. Pozostałe kroję w kostkę. Por kroję w paski. W garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką.Chleb kroję na małe kwadraty i przesmażam go na maśle klarowanym na chrupiące grzanki. Podaję z nimi zupę.

środa, 21 grudnia 2016

Rolada piernikowo żurawinowa


Lekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczem. Możemy zaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa.
















                              

biszkopt:

4 jajka wielkość M
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej

galaretka żurawinowa

20 dkg żurawiny świeżej
1 pomarańczo
3 łyżki cukru
1/2 cytryny
1/3 szklanki wody
1 płaska łyżeczka żelatyny

350 ml śmietany kremówki 36 %


polewa:
1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
1/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka masła

1 łyżka cukru

Jajka dobrze żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wbijam białka, dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywno ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcja cukru jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem do połączenia się składników. Mąki przesiewam, dodaję kakao, przyprawę do piernika, proszek i wsypuję do jaj na trzy raty i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę o wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia.

Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańczo obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny zostawiam 1 łyżkę cząstek. Całość gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dolewam gorącego soku  żurawinowego i rozpuszczam. Wlewam do żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca.

Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Polewa:
Do miseczki przekładam czekoladę, masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jak przestygnie polewam nią roladę.

Na patelnię wsypuję łyżkę cukru i na wolnym ogniu podgrzewam go aż zacznie się karmelizować. Nie mieszam. Dodaję cząstki pomarańczy i dalej przesmażam. Roladę dekoruję pomarańczami, żurawiną.

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Rolada z indyka ze śliwką i orzechami

Roladą którą szybko zrobimy i będziemy cieszyć się nią na świątecznym stole. Z dodatkiem śliwek, jabłek suszonych które sama ususzyłam. Do tego orzechy i mamy fajne świąteczne mięso.












60 dkg filetu z indyka
1 garść suszonych jabłek
20 dkg suszonych śliwek
1/3 szklanki orzechów włoskich tartych
sól, pieprz
przy.prawa do indyka
1/2 szklanki wina czerwonego
olej

Filet z indyka nacinam na jeden duży płat i delikatnie rozbijam. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do indyka i odstawiam na godzinę do lodówki.Śliwki suszone i jabłka przekładam do rondelka zalewam winem i gotuję chwilę aż owoce zmiękną, odstawiam do przestudzenia. Na filet z indyka wykładam owoce, na nie orzechy które zmiażdżyłam wcześniej wałkiem i zwijam roladę od krótszego boku. Związuję mocno nitką. Roladę obsmażam z każdej strony na oleju i podlewam od czasu do czasu wodą. Roladę smażę około godzinę na wolnym ogniu w brytfannie. Można ją też zapiec w piekarniku.

sobota, 17 grudnia 2016

Makowy tort z żurawiną pod gwiazdami


Tort świąteczny z żurawiną świeżą i makiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. 



 

















biszkopt:
6 jaj wielkość M
1/3 szklanki maku nie mielony
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukier kryształ

krem:
250 g serka mascarpone
600 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru płaskie

konfitura żurawinowa:
450 g żurawiny świeżej
2 łyżki wina czerwonego
90 g cukru

nasączenie:
1/2 cytryny
1/4 szklanki wiśniówki
1/2 szklanki wina czerwonego

obręcz czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki oliwy

dekoracja ażurki:
70 g czekolady gorzkiej
1/2 tabliczki czekolady białej

Biszkopt:


Do miski wbijam białka temperatura pokojowa bo lepiej się ubiją. Ubijam na sztywno ale nie przebijam.Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam.Kolejna łyżka cukru jak poprzedni rozpuści się. Piana ma być gęsta i lśniąca. Na końcu dodaję po jednym żółtku i mieszam mikserem ale już tylko chwilę do połączenia składników. Mąki przesiewam, dodaję proszek, mak i mieszam razem. Mąki wsypuję na trzy raty i mieszam delikatnie łyżką od spodu. Dobrze jest użyć drewnianej kopystki którą dokładnie to zrobimy. Formę o średnicy 23 cm wykładam jej dno papierem do pieczenia. Wylewam do niej ciasto  i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 45-50 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odwracam biszkopt na kratkę do góry dnem. Jak ostygnie wyjmuję z formy obkrawając boki nożem.

Żurawinę myję, przekładam do garnka,dodaję cukier, wino i na wolnym ogniu przesmażam aż żurawina będzie miękka. Rozduszam delikatnie widelcem kulki owoców. Przesmażam tak długo aż się zredukuje sos i żurawina będzie jak konfitura. Dobrze jest przesmażyć żurawinę dzień wcześniej.

Krem:

Do miski przekładam mascarpone, dodaję śmietanę schłodzoną, cukier i ubijam mikserem aż krem będzie gęsty i dobrze ubity.

Poncz:
Do szklanki wlewam, wino, wiśniówkę, sok z cytryny i mieszam.

Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny blat nasączam ponczem, smaruję kremem, na to połowa żurawiny, kolejny blat nasączam, krem, i żurawina. Ostatni blat też nasączam ale delikatnie już. Smaruję boki i górę tortu kremem.

Obręcz:
Czekoladę łamię przekładam do miseczki, dodaję oliwę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wymierzam obręcz tortu na długości i wysokości. Wycinam z papieru do pieczenia pasek o takich wymiarach. smaruję go rozpuszczoną płynną czekoladą pędzelkiem. Czekolada ma zastygnąć, czyli nie ma się kleić już ale ma być plastyczna. Obręcz przyklejam do boków tortu , a dwa jej końce mają się stykać. Wstawiam do lodówki na 30 minut.  Po tym czasie odrywam papier delikatnie.

Gwiazdki i ażurki:
Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wycinam z celofanu pasek o długości 30 cm i szerokości 7 cm. Czekoladę płynną przelewam do woreczka i robię w nim małą dziurkę. Na celofanie rysuję czekoladą poprzeczne paski robiąc kratkę po skosie. Jak czekolada zastygnie już prawie zwijam ją w rulon tak żeby końce się stykały. Odkładam rulon do lodówki na 30 minut. Po tym czasie odrywam rulon czekoladowy od folii. Resztę czekolady rozsmarowuje na papierze do pieczenia. Jak będzie już prawie zastygła, foremką do pierników wycinam gwiazdki. To samo robię z czekoladą białką.

Tort dekoruję gwiazdkami i ażurkami, świeżą żurawiną.Gwiazdki czekoladowe przyklejam na czekoladę rozpuszczoną ale nie ciepłą bo nam rozpuści gwiazdki. Dekoracje z czekolady dobrze jest robić w pomieszczeniu gdzie temp nie przekracza 21 stopni bo dekoracje topią się od zbyt wysokiej temperatury.

czwartek, 15 grudnia 2016

Rolada z kapustą i kurkami


Delikatne roladki z kapustą i kurkami mogą być fajną propozycją na świąteczny obiad. Są pyszne i zapewniam że każdemu będą smakować.












1 pierś z kurczaka duża
30 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
20 dkg kurek mrożonych
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
masło klarowane

Kapustę przekładam do garnka, dolewam 1/2 litra wody, dodaję liście laurowe, ziele angielskie  i gotuję do miękkości kapusty. Odcedzam wodę. Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle i dodaję do kapusty. Jak przestygnie kroję w miarę drobno.Kurki wcześniej odmrażam przekładam na patelnię, i dosłownie chwilę przesmażam doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka kroję na pól , wyjdą dwie rolady i rozbijam.Doprawiam solą, pieprzem, układam kapustę, na nią kurki i zwijam w roladę. Związuję nitką. Smażę na maśle klarowanym na wolnym ogniu. Po usmażeniu usuwam nitkę i kroję na plastry.

wtorek, 13 grudnia 2016

Pierogi z suszonymi grzybami

Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina.






















ciasto:
 2 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki wrzącej wody
3 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki soli

farsz:
dwie garście suszonych  podgrzybków
2 cebule
sól, pieprz

pozostałe:
10 dkg kurek mrożonych
masło klarowane

Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą wodą do garnka i gotuję godzinę do miękkości grzybów. Odcedzam z wody i drobno kroję nożem. Cebule tez drobno kroję,przesmażam na maśle, dodaję grzyby, chwile razem przesmażam, doprawiam solą, pieprzem.

Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, wlewam wodę i całość mieszam widelcem. Odstawiam aż ciasto ostygnie. Wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkowuje je na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam na foremce do pierogów, dodaję farsz i sklejam.Pierogi gotuję we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy. Nie będą się sklejać. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kurki podsmażam na maśle, doprawiam sola, pieprzem posypuję nimi pierogi.


                             

niedziela, 11 grudnia 2016

Makowe z wiśniami

Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych.


















Biszkopt makowy:
6 jaj wielkość M
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g maku
2/3  szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej


pianka:
600 ml śmietany kremówki 30 %
1 galaretka wiśniowa

galaretka:
400 g wiśni mrożonych
1 galaretka wiśniowa

polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/3 szklanki płatków migdałowych

pozostałe:
1 galaretka wiśniowa

Biszkopt:
Białka temperatura pokojowa ubijam na sztywno,. ale nie przebijam. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, i dalej ubijam. Kolejny cukier dodaję jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem,dodaję mak i stopniowo wsypuję do ubitych jaj mieszając delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30*40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo.

Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam w szklance i wstawiam do lodówki na noc najlepiej. Galaretkę wyjmuję ze szklanki podgrzewając szklankę w gorącej wodzie przez chwilę. Gwiazdki wycinam nożykiem w kształcie gwiazdki.

Pianka:
Galaretkę wiśniową rozpuszczam w 2/3 szklance wody. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na prawie sztywno. Galaretkę zimną i lekko tężejąca wlewam stopniowo do śmietany i miksuję. Wstawiam na chwilę do lodówki piankę.

Na biszkopt dolny blat wylewam połowę pianki, układam słupki gwiazdek, wylewam resztę pianki. Wstawiam do lodówki aż stężeje. Na piance układam wiśnie mrożone, nie rozmrażam ich i wylewam na nie galaretkę rozpuszczoną w 400 ml wody lekko tężejącą. Wstawiam do lodówki.Układam drugi blat makowy.
Polewa:
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki, dodaję masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewę wylewam na biszkopt. Posypuję płatkami migdałowymi.

piątek, 9 grudnia 2016

Polędwiczki w sosie żurawinowo śliwkowym


Żurawina kwaskowa idealnie się łączy z delikatnym mięsem polędwicy. Polecam na świąteczny i nie tylko obiad dla rodziny i gości. Niewiele pracy nas kosztuje a jaka smaczna propozycja.


















2 polędwice wieprzowe po 300 g
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
masło klarowane

sos:
1 i 1/2 szklanki żurawiny
5 łyżek wiśniówki
1 pomarańcza
6 łyżeczek cukru
10 śliwek suszonych
sól, pieprz
2 gwiazdki anyżu
1 laska cynamonu
2 ziarna kardamonu
1 garstka mała listków melisy


Polędwice oczyszczam z błon, solę, pieprzę, posypuję majerankiem i  zostawiam na godzinę w lodówce albo dłużej.Polędwicę przesmażam z każdej strony na złoty kolor. Każdy kawałek zawijam w folię aluminiową i wstawiam do nagrzanego piekarnika 220 stopni na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiam polędwicę zawinięta w foli jeszcze 20 minut. Potem kroję na plastry i podaję z sosem.

Sos:


Żurawinę płuczę na sitku, przekładam do garnka, dodaję wiśniówkę, cukier, sok z pomarańczy, pokrojone śliwki, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, rozduszone ziarna kardamonu, i przesmażam żurawinę na wolnym ogniu.Jak owoce zmiękną rozduszam widelcem żurawinę. częściowo.Pod koniec dodaję pokrojoną melisę i jeszcze chwile smażę. Doprawiam solą, pieprzem.Jak sos zrobi się za gęsty można dolać więcej soku albo wody. Wyjmuję laskę cynamonu i gwiazdki przed podaniem.

środa, 7 grudnia 2016

Rolada z indyka marchewką i porem


Lekka dietetyczna rolada w której  można przemycić porcję warzyw a nawet dwie bo marchewka i por tworzą zgrany duet. Polecam na obiad dla całej rodziny.









70 dkg filetu z indyka
2 marchewki
1 por biała część
sól, pieprz
przyprawa do indyka
1/2 kulki mozzarella
masło klarowane

Filet z indyka rozcinam nożem żeby uzyskać duży płat, nie rozbijam go delikatnie nacinam nożem co kawałek. Solę, pieprzę posypuję przyprawą do indyka. Odstawiam na godzinę.
Por kroję i przesmażam na maśle klarowanym. Marchew obieram i ścieram na tarce jarzynowej przesmażam osobno dosłownie dwie minuty. Warzywa studzę i układam na filecie najpierw rządek marchewki, por, i znowu marchew. Na wierzch układam plastry mozzarelli. Zwijam od krótszego boku i związuję nitką. Roladę smażę w brytfannie na wolnym ogniu na maśle od czasu do czasu podlewając wodą około godzinę i 15 minut.

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Kaczka w pomarańczach z rodzynkami



Kaczka w pomarańczach z rodzynkami. Jako miłośniczka kaczki polecam taką wersję bo jest prosta do zrobienia a możemy zaskoczyć gości i rodzinę.



















2 nogi kaczki
2 pałki kaczki
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
2 pomarańcza
2 łyżki rodzynek
1 łyżka oliwy

Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam gorąca wodą przed starciem skórki.
Nogi od kaczki przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz,  sok z połowy pomarańczy i odstawiam na dwie godziny do lodówki albo na noc. Jedną pomarańczę filetuję i kroję w plastry. Drugą połówkę pomarańczy kroję w plastry  ze skórą. Nogi od kaczki przekładam na rozgrzaną patelnię i przesmażam z każdej strony aż się zrumieni. Na dno naczynia do zapiekania wykładam cebulę  w której kaczka się marynowała, układam kaczkę. Posypuję skórką startą, dodaję rodzynki, układam plastry pomarańczy ze skórką. Naczynie wstawiam do piekarnika temp 190 stopni i jak się nagrzeje piekę około półtorej godziny. Po 30 minutach podlewam kaczkę sokami które wytworzy. Jak zacznie się za bardzo rumienić przykrywam folią podczas pieczenia.