Kaczka w pomarańczach z rodzynkami. Jako miłośniczka kaczki polecam taką wersję bo jest prosta do zrobienia a możemy zaskoczyć gości i rodzinę.
2 nogi kaczki
2 pałki kaczki
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
2 pomarańcza
2 łyżki rodzynek
1 łyżka oliwy
Pomarańcze dokładnie szoruję i sparzam gorąca wodą przed starciem skórki.
Nogi od kaczki przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, majeranek, sól, pieprz, sok z połowy pomarańczy i odstawiam na dwie godziny do lodówki albo na noc. Jedną pomarańczę filetuję i kroję w plastry. Drugą połówkę pomarańczy kroję w plastry ze skórą. Nogi od kaczki przekładam na rozgrzaną patelnię i przesmażam z każdej strony aż się zrumieni. Na dno naczynia do zapiekania wykładam cebulę w której kaczka się marynowała, układam kaczkę. Posypuję skórką startą, dodaję rodzynki, układam plastry pomarańczy ze skórką. Naczynie wstawiam do piekarnika temp 190 stopni i jak się nagrzeje piekę około półtorej godziny. Po 30 minutach podlewam kaczkę sokami które wytworzy. Jak zacznie się za bardzo rumienić przykrywam folią podczas pieczenia.
Hmm, aż ślinka cieknie)))
OdpowiedzUsuńsuper kaczuszka :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńJak pysznie i wykwintnie!
OdpowiedzUsuń