Strony

Strony

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Rolada z indyka ze śliwką i orzechami

Roladą którą szybko zrobimy i będziemy cieszyć się nią na świątecznym stole. Z dodatkiem śliwek, jabłek suszonych które sama ususzyłam. Do tego orzechy i mamy fajne świąteczne mięso.












60 dkg filetu z indyka
1 garść suszonych jabłek
20 dkg suszonych śliwek
1/3 szklanki orzechów włoskich tartych
sól, pieprz
przy.prawa do indyka
1/2 szklanki wina czerwonego
olej

Filet z indyka nacinam na jeden duży płat i delikatnie rozbijam. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do indyka i odstawiam na godzinę do lodówki.Śliwki suszone i jabłka przekładam do rondelka zalewam winem i gotuję chwilę aż owoce zmiękną, odstawiam do przestudzenia. Na filet z indyka wykładam owoce, na nie orzechy które zmiażdżyłam wcześniej wałkiem i zwijam roladę od krótszego boku. Związuję mocno nitką. Roladę obsmażam z każdej strony na oleju i podlewam od czasu do czasu wodą. Roladę smażę około godzinę na wolnym ogniu w brytfannie. Można ją też zapiec w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz