Strony

Strony

środa, 21 grudnia 2016

Rolada piernikowo żurawinowa


Lekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczem. Możemy zaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa.
















                              

biszkopt:

4 jajka wielkość M
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej

galaretka żurawinowa

20 dkg żurawiny świeżej
1 pomarańczo
3 łyżki cukru
1/2 cytryny
1/3 szklanki wody
1 płaska łyżeczka żelatyny

350 ml śmietany kremówki 36 %


polewa:
1/4 tabliczki czekolady gorzkiej
1/4 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka masła

1 łyżka cukru

Jajka dobrze żeby miały temperaturę pokojową. Do miski wbijam białka, dodaję odrobinę soli i ubijam na sztywno ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukru, następna porcja cukru jak poprzedni się rozpuści. Na końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem do połączenia się składników. Mąki przesiewam, dodaję kakao, przyprawę do piernika, proszek i wsypuję do jaj na trzy raty i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę o wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia.

Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańczo obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny zostawiam 1 łyżkę cząstek. Całość gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dolewam gorącego soku  żurawinowego i rozpuszczam. Wlewam do żurawiny i mieszam. Odstawiam aż zrobi się galaretka tężejąca.

Śmietanę schłodzoną przelewam do miski, dodaję dwie łyżki galaretki żurawinowej ubijam mikserem aż masa zrobi się gęsta. Biszkopt rozwijam smaruję kremem zostawiając po 1 cm od brzegów. Od strony dłuższego boku z samego brzegu układam wzdłuż galaretkę żurawinową. Zwijam roladę ciasno. Wstawiam do lodówki na godzinę.

Polewa:
Do miseczki przekładam czekoladę, masło, śmietanę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jak przestygnie polewam nią roladę.

Na patelnię wsypuję łyżkę cukru i na wolnym ogniu podgrzewam go aż zacznie się karmelizować. Nie mieszam. Dodaję cząstki pomarańczy i dalej przesmażam. Roladę dekoruję pomarańczami, żurawiną.

3 komentarze:

  1. Rolady nie należą do moich ulubionych ciast, ale ta aż prosi się o zjedzenie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na roladę :) podoba mi się to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń