Strony

Strony

czwartek, 31 grudnia 2015

Łososiowe kanapki przekąski


Kanapki kolorowe, karnawałowe, imprezowe. Szybko się je robi, a jeszcze szybciej znika jak ładnie się ozdobi. Jemy węchem i oczami,a jak jeszcze kusi fajnymi kolorami.

Dużo radości i miłości oraz zdrowia życzę wszystkim w nadchodzących 2016 roku i szampańskiej zabawy do samego rana :-)




















pata:
200 g łososia sałatkowego wędzonego
150 g serka aksamitnego
1 jajko
sól, pieprz

pozostałe:
chleb tostowy
masło
natka pietruszki
1/2 papryki czerwonej
1 kawałek ogórka zielonego
7 listków rukoli
pieprz czerwony kulki

Jajko gotuję na twardo. Łososia przekładam do miski, dodaję pokrojone jajko, serek, sól, pieprz. Całość miksuje blenderem.
Za pomocą foremki do ciastek kwiatek wycinam kwiatki w chlebie tostowym, smaruję je masłem. Pastę wyciskam za pomocą szprycy, dekoruję ogórkiem, natką pietruszki, rukolą, papryką, pieprzem.

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Orzeźwiająca sałatka z mango i kabanosem


Sałatka lekka kolorowa i zachwycimy nią rodzinę i przyjaciół. Zimową porą sałatki także mogą być kolorowe.















1/2 główki sałaty masłowej
1 avocado
1 mango
1 mandarynka
1/2 papryczki chili zielonej
1/2 papryczki chili czerwonej
1 kawałek lazur złocistego
3 kabanosy cienkie
4 pomidory suszone
1 cebula mała czerwona
1/2 cytryny
sos balsamico
listki melisy

Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Mango obieram i kroję na cząstki długie. Avocado obieram,kroję na paski i skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ściemniało. Układam na talerzu. Dodaję obraną i pokrojoną w piórka cebulę, pomidory suszone i cząstki mandarynki obrane z błonek. Papryczki chili kroję w krążki i pozbawiam pestek. Kabanosy kroję na mniejsze kawali i dodaję, to samo robię z serem. Sałatkę dekoruję melisą i  polewam sosem balsamico.

sobota, 26 grudnia 2015

Śledziowe bombki niespodzianki

Śledziowa z burakiem w formie kwiata alba bombki. Sałatka jest bardzo fajna bo uzyskuje się w ten sposób porcje. Śledzie i buraki to idealne połączenie na świątecznym stole.
















2 płaty matias z zalewy octowej
1 jabłko
1 cebula czerwona
1/2 por biała część
1 łyżka śmietany gęstej ukwaszonej
sól, pieprz
100 g łososia wędzonego
1 burak duży pieczony albo gotowany
natka pietruszki

 Filety matias kroję drobno w kostkę, to samo robię z obraną cebulą, porem, jabłkiem. Por posypuję solą i odstawiam do zmożenia. Całość przekładam do miseczki, dodaję śmietaną, pieprz i całość  mieszam dokładnie. Łososia dzielę na paski. Buraka pieczonego obieram ze skóry i obieram go dalej tak jak jabłko ze skórki. Chce uzyskać długie trzy paski buraka. Jeden zwijam w rulon, robiąc miejsce w środku na sałatkę ze śledzia. Buraka otulam kawałkiem łososia. Dekoruję natką pietruszki.


czwartek, 24 grudnia 2015

Karp w migdałowej panierce


Karp w panierce migdałowej polecam na świątecznym stole. Ma bardzo fajny smak dzięki migdałom. W końcu święta to orzechy więc polecam je podawać nie tylko w ciastach. Są to kolejne moje święta we współpracy z firmą VOG . Smacznego karpia życzę wszystkich na świątecznym stole :-)

















4 kawałki karpia
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
6 łyżek migdałów tartych Back Mitt

grzyby:
30 dkg boczniaków
przyprawa ognista

Karpia przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, solę, pieprzę posypuję majerankiem, i odstawiam marynacie na noc do lodówki. Na drugi dzień każdy kawałek ryby obtaczam w migdałach tartych i smażę na wolnym ogniu na maśle klarowanym.
Boczniaki myję, kroję w paski i przesmażam na maśle. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą ogsnitą. Karpia podaję z grzybami.

środa, 23 grudnia 2015

Barszcz z buraków pieczonych z sakiewkami z grzybami

Barszcz z pieczonych buraków z sakiewkami z grzybami będzie smakowicie wyglądać na wigilijnym stole. Moja rodzina bardzo go lubi ze względu na pieczone buraki.

Z okazji zbliżających się Świąt składam wszystkim moc życzeń zdrowia, radości przy wigilijnym stole, pogody ducha, uśmiechu. Pamiętajmy także o tych, których już nie ma z nami ale duchem nas wspierają. Moc uścisków dla wszystkich ode mnie :-)



















2 buraki pieczone
3 łyżki octu winnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 kawałek pory
1 plaster selera
1 liść laurowy
3 ziarna ziele angielskie
3 ziarna pieprzu
1/2 szklanki śmietany 18 % słodkiej
sól
masło klarowane

farsz z grzybów
10 dkg kurek
1 garść suszonych podgrzybków
1 cebula
sól, pieprz

ciasto na sakiewki:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki gorącej wody
szczypta soli
2 łyżki oliwy
gałązki koperku

Buraki wcześniej upieczone obieram, kroję w kostkę i przekładam do pojemnika wysokiego. Marchew, seler, por obieram, przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele, pieprz. Gotuję aż warzywa będą miękkie, na końcu solę. Cebulę, czosnek kroję i przesmażam na maśle, dodaję do buraków, wlewam bulion, ocet miksuję blenderem. Doprawiam zupę solą, pieprzem.


Podgrzybki namaczam na noc. Na drugi dzień gotuję godzinę. Odsączam z wody, kroję na kawałki drobne. Cebule kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję podgrzybki, pokrojone kurki zamrożone i dalej przesmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, wodę gorącą miesza widelcem i odstawiam na chwilę. Ciasto wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ma być elastyczne. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką i za pomocą dużej szklanki wykrawam koła. Na każdym układam farsz, formuję sakiewkę i związuję gałązkami koperku. Gotuje we wrzącej osolonej wodzie 4 minuty od wypłynięcia na wierzch. Zupę podaję z sakiewkami i śmietaną.



poniedziałek, 21 grudnia 2015

Zrolowany indyk z grzybami i śliwką

Odświętna rolada z grzybami suszonymi i śliwkami suszonymi. Robi się ją bardzo szybko i szybko też znika. Pachnie grzybami i lasem.














70 dkg filetu z indyka
2 garście suszonych grzybów
15 dkg śliwek suszonych
1 cebula biała
sól, pieprz
przyprawa do indyka
1/2 łyżeczki majeranku
olej

Grzyby namaczam w zimnej wodzie i odstawiam na noc. Na drugi dzień przekładam do garnka i gotuję do miękkości. Grzyby odcedzam i kroję na desce na mniejsze kawałki. Cebule kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej przesmażam razem. Doprawiam solą, pieprzem,majerankiem. Śliwki zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 15 minut. Moja były mocno wysuszone, sama je ususzyłam, ale jak użyjemy kalifornijskie to nie trzeba moczyć. śliwki dodaję  do grzybów i razem mieszam. Filet z indyka nacinam tworząc jeden płat, lekko rozbijamy, sole, pieprzę posypuję przyprawą do indyka, układam farsz. Zwijam od krótszego boku. Związuję białą nitką. Układam w brytfannie posmarowanej oliwą, i przesmażam z każdej strony żeby rolada miała kolor ładny. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni przez 35 minut jeszcze. Podczas pieczenia podlewam ja wodą od czasu do czasu.

niedziela, 20 grudnia 2015

Piernikowy torcik


Torcik który zachwyci gości i domowników na świątecznym stole. Pachnie mocno piernikami za sprawą domowej przyprawy do pierników.



























biszkopt:

6 jaj wielkośc M
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 łyżki płaskie cukier puder

pozostałe:
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
pierniczki choinki i gwiazdki
1 tabliczka czekolady gorzkiej

poncz:
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki nalewki wiśniowej


Biszkopt:

Do miski wbijam białka, ubijam na sztywno, dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam aż cukier sie rozpuści. Dodaję stopniow żółtka i dalej ubijam.Masa musi być dobrze ubita. Mąki, przesiewam, dodaję kakao, proszek, przyprawę do piernika i mieszam. Mąki dodaję stopniowo do jajek i delikatnie mieszam mikserem na niskich obrotach. Dno formy o średnicy 20 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmuje ciepły biszkopt z formy i układam do na desce górą do dołu.

Krem:
Mascarpone, śmietanę przekładam do miski, dodaję cukier puder i ubijam mikserem. Pod koniec dodaję kakao i przyprawę do piernika.

Rurki czekoladowe
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki  i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Czekoladę wylewam na deskę szklaną. Odstawiam do zastygnięcia, ale nie do końca. Czekolada ma być sucha ale nie mocno twarda. Ostrym nożem zeskrobuję ruloniki.


Biszkopt kroję na trzy blaty. Nasączam wodą z nalewką wiśniową. Dolny blat smaruję kremem, konfiturą, następny blat nasączam, krem, konfitura, i ostatni blat.Boki smaruję kremem, górę także. Tort dekoruję czekoladowymi rulonami i pierniczkami.



sobota, 19 grudnia 2015

Sos z grzybów suszonych


Bardzo lubię sos grzybowy z suszonych grzybów. Robię go raz w roku na Wigilię. Rodzina moja nie może się go doczekać.













2 garście grzybów suszonych
1 cebula duża
sól, pieprz
masło klarowane
1 łyżka płaska mąki krupczatki
300 ml śmietana kremówka 30 %


Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc do namoczenia. Na drugi dzień przekładam grzyby do garnka razem z wodą od namaczania i gotuję do miękkości. Grzyby odcedzam kroję na kawałki mniejsze. Cebule obieram i drobno kroję. Przesmażam na maśle klarowanym można na oleju, dodaję grzyby i dalej przesmażam. Śmietanę wlewam do kubka dodaję, mąkę, dwie łyżki grzybów i sosu z patelni mieszam.

Całość wlewam, energicznie mieszam i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Jak będzie za gęsty można dolać trochę wody od gotowania grzybów.Doprawiam solą, pieprzem.

piątek, 18 grudnia 2015

Śledziowa sałatka z groszkiem



Śledziowa sałatka którą robi się bardzo szybko i też szybko znika ze świątecznego stołu. Można ją zrobić wymieszaną w całości, ale tak ładniej wygląda na półmisku.
















3 płaty matiasów z zalewy octowej
50 g łososia wędzonego
1/2 papryki czerwonej
1 por biała część
2/3 puszki groszek konserwowy
1 gruszka
4 ogórki konserwowe
sól, pieprz
2 łyżki serka puszystego  śmietankowego
1 łyżka jogurtu greckiego
sok z cytryny

Matiasy odsączam z zalewy. Kroję w drobne paski. Paprykę kroję w kostkę, to samo robię z korniszonami. Por także drobno kroję solę odstawiam. Gruszkę obieram, kroję w kostkę i skrapiam sokiem z cytryny żeby nie ściemniała. Matiasy mieszam z papryką, porem, dodaję gruszkę , pieprz, jogurt serek, całość mieszam. Na półmisku układam na przemian śledzie, pokrojone korniszony, groszek, plastry łososia i tak do wyczerpania składników.


środa, 16 grudnia 2015

Zupa rybna


Zupa wigilijna rybna. W moim domu często taka jest gotowana nie tylko na święta. Jest to propozycja dla tych co nie przepadają za zupą z karpia.
















20 dkg łososia filet
20 dkg dorsza filet
1 marchewka
1 por biała część
1 plaster selera
1 pietruszka
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól do smaku
natka pietruszki
1/2 szklanki śmietany 30 %

Marchew, seler obieram dokładnie myję. Przekładam do garnka, dodaję por, liść laurowy, ziele, sól, litr wody i gotuję warzywa aż będą pół miękkie. Pod koniec gotowania dodaję, łososia, dorsza. Gotuję na wolnym ogniu aż ryba będzie miękka. Po ugotowaniu wyjmuję rybę, warzywa i przecedzam bulion przez gazę i sitko. Do garnka wlewam bulion , dodaję pokrojoną rybę, marchewkę, wlewam śmietanę i już zupy nie gotuję. Podaję z natką pietruszki.

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i jabłkami


Bardzo lubię kaczkę w wersji z owocami. Idealnym nadzieniem do kaczki są suszone śliwki, jabłka, gruszki.W moim domu bijemy się o to nadzienie. Kaczka jest naprawdę pyszna.

Kaczka która króluje na świątecznym stole w moim domu.























Kaczka która króluje na świątecznym stole w moim domu.


kaczka tusza 1,7 kg
1 gruszka
3 jabłka
3/4 szklanki suszonych śliwek
2 cebule
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka majeranku

Kaczkę oczyszczam, myję i osuszam. Odcinam skrzydła, szyję. Napieram ją w środku i na zewnątrz majerankiem, solą, pieprzem. Cebulkę kroje w piórka i wkładam do środka kaczki. Przekładam ją do naczynia i zostawiam tak na noc w lodówce. Na drugi dzień obieram jabłka, gruszki i kroję w cząstki. Nadziewam nimi kaczkę razem ze śliwkami. Kaczkę spinam szpilkami. Układam w brytfannie posmarowanej oliwą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni i piekę pod przykryciem około dwie godziny. Od czasu do czasu polewam kaczkę sokami które wytworzy. 30 minut przed końcem zdejmuje pokrywę i zapiekam dalej żeby kaczka się zarumieniła.