Strony

Strony

środa, 16 września 2015

Pulpety z cukinią w pomidorach

Pulpety dietetyczne, lekkie można je zrobić i latem i zimą bo wykorzystuje do nich przecier pomidorowy.
Polecam bo są lekkie i dietetyczne.


























1 pierś z kurczaka
500 g mięsa mielonego od szynki
1 cebula duża
2 ząbki czosnku
1 bułka czerstwa
1 jajko
3 łyżki kaszki manny
1 cukinia mała
1 papryka czerwona mała
1 łyżeczka majeranku.
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki i koperku
3/4 szklanki mleka
sól, pieprz
olej


sos pomidorowy:
500 ml przecieru domowego gęstego
1 szklanka wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, czubryca czerwona
olej

Cebulę obieram kroję drobno i przesmażam na oleju. Mięso miele, przekładam do miski. Bułkę namaczam w mleku.Jak zmięknie to mocno odciskam z nadmiaru mleka na sitku, przekładam do mięsa. Dodaję jajko, czosnek sprasowany, cebulę, pokrojoną paprykę, natkę pietruszki, koperek, kaszkę manną, jajko, startą na tarce jarzynowej cukinię razem ze skórą. Doprawiam solą, pieprze, dodaję majeranek Mięso wyrabiam w kulki i gotuję we wrzącej wodzie około pięć minut od zagotowania.


Cebule obieram i kroję, przesmażam na oleju, dodaję czosnek sprasowany. Wlewam przecier pomidorowy, połową wody i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Miksuje blenderem, dzięki tamu sos będzie gęsty i nie trzeba go zaciągać mąką, dolewać śmietany. Doprawiam sola, pieprzem, czubrycą. Jeżeli sos dalej jest gęsty dolewam wody jeszcze.On zgęstnieje jeszcze jak postoi. Pulpety wkładam do sosu i podgrzewam dwie minuty.


12 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam pulpecików w sosie pomidorowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pulpeciki :) Pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne pulpeciki, najlepszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię dodatek cukinii w potrawach, ale w takim apetycznym daniu musi smakować wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń
  5. podoba mi się urozmaicenie tradycyjnych pulpetów dodatkiem cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wszystko spoko tylko co " 1 pierś z kurczaka" wogole w przepisie nie uwzglednione! co mam z nia zrobic? zmielic i dodac do miesa wieprzowego? czy ......?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pisze przecież że mieso miele czi piers bo mielonego nie trzeba już mielic

      Usuń
  7. Wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń