Strony

Strony

czwartek, 3 września 2015

Rolada z kurkami i cukinią


Rolada która pachnie lasem za sprawą kurek.Wyszła pyszna bo pachnie lasem i podwędzanym boczkiem. Sama nie mogłam się powstrzymać tak mi smakowała.
























2 filety  z kurczaka
1 cukinia mała
20 dkg boczku wędzonego w kawałku
30 dkg kurek
1 cebula duża
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
masło klarowane
10 gałązek koperku


Pierś z kurczaka rozbijam delikatnie, nie nacinam ich. Na papierze do pieczenia, układam pokrojone plastry boczku. Zawsze go kroję jak jest zamrożony, maszynką do chleba wtedy wychodzą cienkie plastry. Na boczku układam rozbitą pierś, solę ją i pierzę,, doprawiam przyprawą do kurczaka.Cukinię kroje na plastry cienkie, wkładam do wrzątku na 3 minuty żeby zmiękła i była elastyczna. Wyjmuje, osuszam i układam na piersi. Cebulkę drobno kroję, przesmażam na maśle, dodaję umyte kurki i dalej przesmażam. Doprawiam, sola, pieprzem, dodaję pokrojony koperek. Przestudzone układam na cukinii. Zwijam roladę, związuję sznurkiem. Przesmażam ją na maśle z każdej strony na wolnym ogniu. Podczas smażenia podlewam wodą. Smażę około 45 minut.

11 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, i z pewnością tak samo smakuje!
    Uwielbiam mięsa z grzybami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ taki kurczak musi pysznie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas niestety nie ma grzybów, ale wyobrażam sobie jak musiało smakować:)
    pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, i świetne smaki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ apetycznie wygląda! Mistrzostwo!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma słów żeby opisac urodę i smak Twojej propozycji. Po prostu nieziemska pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Absolutny hit jak dla mnie!!!!

    OdpowiedzUsuń