Strony

Strony

niedziela, 30 sierpnia 2015

Chłodnik z burakami i małosolnymi

Idealny na upały, lekki orzeźwiający. Polecam dodać ogórki małosolne ma wtedy fajny smak taki chłodnik. Wykorzystałam także domowy zakwas buraczany.























2 średnie buraki ugotowane
1/2 szklanki zakwasu buraczanego
3 ogórki świeże
4 ogórki małosolne
sól, pieprz
400 ml jogurtu greckiego
1/3 pęczka koperku
3 jajka

Buraki ścieram na tarce jarzynowej. Ogórki świeże obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Ogórki małosolne pokroiłam w kostkę. Buraki przełożyłam do garnka, dodałam ogórki dwa rodzaje, zakwas, jogurt, pokrojony koperek. Doprawiam do smaku solą, pieprzem. Mieszam całość i podaję z ugotowanym jajkiem i kawałkami ogórka małosolnego

4 komentarze: