Bataty odkryte przez Kolumba cenne źródło witamin polecane kobietom bo mają dużo beta karotenu i w właściwości przeciwnowotworowe. Mają więcej wartości odżywczych i zdrowotnych niż ziemniaki. Polecam je bo są pyszne i słodkie.
1 batat
1/4 dyni Hokkaido
1 papryka czerwona
2 cebule czerwone
1 woreczek kaszy gryczanej
oliwa
1 łyżeczka przyprawy greckiej/ bazylia, oregano, suszona pietruszka/
sól, pieprz
100 g tofu
3 łyżki octu balsamico
10 gałązek koperku
1 garść rukoli
Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji an opakowaniu. Dynię obieram, pozbawiam nasion i kroję w kostkę. Batat obieram i także kroję w kostkę. Partykę kroję w paski, cebulkę kroję w kostkę dużą. Warzywa układam na papierze do pieczenia na blaszce, polewam oliwą, posypuję przyprawą grecką, solą, pieprzem. Wstawiam na 15 minut do piekarnika temp 200 stopni. Warzywa wyjmuje ale paprykę zostawiam jeszcze w wyłączonym piekarniku bo ona musi dłużej dochodzić.Tofu kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję ocet balsamiczny odstawiam na godzinę. Do kaszy dodaję warzywa, tofu, koperek pokrojony, rukolę,doprawiam i mieszam.
ależ smacznie:)
OdpowiedzUsuńwszystko w tym daniu jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo, zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńJesienne smaki, pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńW sam raz dla mnie :) zjadłabym takie danie z przyjemnością! :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne, smaczne i kolorowe ! mniam :)
OdpowiedzUsuńbuziaki
xo xo xo xo xo
badzo smakowite danie w jesiennym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń