Strony

Strony

wtorek, 20 maja 2014

Czekoladowe listki


Fajnie wyglądają na tortach, robi się je szybko, i możemy zaskoczyć rodzinę inną dekoracją.













1 tabliczka gorzkiej czekolady
listki kwiatów róży

 Tabliczkę czekolady łamię na kawałki, rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Miseczka nie powinna dotykać tafli wody. Listki czekoladowe można zrobić też z białej czekolady ale niestety jest to trudne. Biała czekolada warzy się. W przypadku białej czekolady miseczka nie może mieć kontaktu z wodą, musi byc sucha. Nie może dotykać dna wody. Woda musi być włączona na małym palniku.

 Liście róży, myję i osuszam wacikiem. Należy używać listki kwiatów jadalnych Następnie pędzelkiem  nakładam płynną czekoladę na listki od strony unerwienia, wtedy na naszej czekoladzie odcisną się nerwy listków. Smaruję tylko jedną stronę liści . Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wyjmuje i odrywam listki od czekolady. Nigdy nie odwrotnie bo czekolada będzie się łamać. Należy nanieść na liście kilka warstw czekolady. Listki można przechowywać w lodówce.

20 komentarzy:

  1. Przepiękne, ale to u ciebie nic dziwnego. Cudnie przyozdabiasz wszystkie swoje potrawy. Listki bosko wyglądają na torcie, miło jest dostać tak udekorowany tort, całkiem jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne, dziękuję za inspirację. Już kiedyś to widziałam ale zupełnie o tym zapomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tylko co będzie gdy będą chcieli je zjeść ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza Czekoladowe listki są jadalne, bo robi się je na liściach kwiatów jadalnych :-)

      Usuń
  4. Super pomysł, prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Listki wyglądają super :) trudno je oderwać od czekolady? Wiele z nich się niszczy czy raczej prosta sprawa? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozwolę się wtrącić ,mnie kilka nie wyszło ,bo czekoladę należy nakładać dość grubo ,czym cieńsza warstwa ,tym większe ryzyko ,że sie rozwalą przy odklejaniu .

      Usuń
    2. Dzięki za info :)

      Usuń
    3. Nie jest trudno oderwać listki od czekolady, od listków oderwij ogonki przed posmarowaniem czekoladą. Potem odrywaj od strony urwanego ogonka. Trzeba nanieść kilka warstw czekolady tak jak opisałam. Mi nie wyszły 3 sztuki.

      Usuń
    4. Muszę to wypróbować w takim razie przy okazji pieczenia jakiegoś tortu :) tylko wcześniej muszę dostać róże ;D

      Usuń
    5. Na pewno ci wyjdą, zawsze może przetopić połamane listki ponownie, a listki kwiatów wykorzystać możesz ponownie jak będziesz mieć ich za mało na drugą turę. Kilka warstw czekolady i będzie dobrze. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Super zafascynowałaś mnie

    OdpowiedzUsuń
  7. świetny pomysł:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł, efekt wow gwarantowany;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Są po prostu przepiękne, świetna inspiracja Madziu :)

    OdpowiedzUsuń