Fajnie wyglądają na tortach, robi się je szybko, i możemy zaskoczyć rodzinę inną dekoracją.
1 tabliczka gorzkiej czekolady
listki kwiatów róży
Tabliczkę czekolady łamię na kawałki, rozpuszczam w miseczce w kąpieli wodnej. Miseczka nie powinna dotykać tafli wody. Listki czekoladowe można zrobić też z białej czekolady ale niestety jest to trudne. Biała czekolada warzy się. W przypadku białej czekolady miseczka nie może mieć kontaktu z wodą, musi byc sucha. Nie może dotykać dna wody. Woda musi być włączona na małym palniku.
Liście róży, myję i osuszam wacikiem. Należy używać listki kwiatów jadalnych Następnie pędzelkiem nakładam płynną czekoladę na listki od strony unerwienia, wtedy na naszej czekoladzie odcisną się nerwy listków. Smaruję tylko jedną stronę liści . Odstawiam na 30 minut do lodówki. Wyjmuje i odrywam listki od czekolady. Nigdy nie odwrotnie bo czekolada będzie się łamać. Należy nanieść na liście kilka warstw czekolady. Listki można przechowywać w lodówce.
Przepiękne, ale to u ciebie nic dziwnego. Cudnie przyozdabiasz wszystkie swoje potrawy. Listki bosko wyglądają na torcie, miło jest dostać tak udekorowany tort, całkiem jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńŚliczne, dziękuję za inspirację. Już kiedyś to widziałam ale zupełnie o tym zapomniałam :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńtylko co będzie gdy będą chcieli je zjeść ?
OdpowiedzUsuńIza Czekoladowe listki są jadalne, bo robi się je na liściach kwiatów jadalnych :-)
Usuńjakie ładne :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, prześliczne :)
OdpowiedzUsuńListki wyglądają super :) trudno je oderwać od czekolady? Wiele z nich się niszczy czy raczej prosta sprawa? :)
OdpowiedzUsuńPozwolę się wtrącić ,mnie kilka nie wyszło ,bo czekoladę należy nakładać dość grubo ,czym cieńsza warstwa ,tym większe ryzyko ,że sie rozwalą przy odklejaniu .
UsuńDzięki za info :)
UsuńNie jest trudno oderwać listki od czekolady, od listków oderwij ogonki przed posmarowaniem czekoladą. Potem odrywaj od strony urwanego ogonka. Trzeba nanieść kilka warstw czekolady tak jak opisałam. Mi nie wyszły 3 sztuki.
UsuńMuszę to wypróbować w takim razie przy okazji pieczenia jakiegoś tortu :) tylko wcześniej muszę dostać róże ;D
UsuńNa pewno ci wyjdą, zawsze może przetopić połamane listki ponownie, a listki kwiatów wykorzystać możesz ponownie jak będziesz mieć ich za mało na drugą turę. Kilka warstw czekolady i będzie dobrze. Pozdrawiam
UsuńSuper zafascynowałaś mnie
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:) pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, efekt wow gwarantowany;)
OdpowiedzUsuńjaka fantazja!
OdpowiedzUsuńSą po prostu przepiękne, świetna inspiracja Madziu :)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńO wow!! Dzięki za pomysł <3
OdpowiedzUsuń