300
gram kaszki kukurydzianej
1200
ml wody
2
łyżki masła
½
pęczka szparagów zielonych
2
pomidory duże
6
oliwek czarnych
10
oliwek zielonych z papryką
1
cukinia mała
½
kulka mozzarelli
1
pieczarka
Listki
Bazyli świeżej
Sól
cukier
Kaszkę
kukurydzianą podzieliłam na dwie porcję. Najpierw zagotowałam 600 ml wody, i
dodawałam pomału 150 gram kaszki, posoliłam, dodałam łyżkę masła. Wylałam ją do
formy wysmarowanej o średnicy 23 cm. Szparagi umyłam, obcięłam końcówki i
ugotowałam aldente w wodzie, w garnku bez przykrywki. Szparagi nie stracą
koloru, dodałam szczyptę soli i cukru. Na polentę ułożyłam szparagi. Następnie
ugotowałam drugą porcję polenty. Zrobiłam to na raty bo kaszka szybko
gęstnieje. Przykryłam szparagi kolejną warstwą polenty. Ułożyłam plastry
pomidora, i resztę szparagów. Dodałam pokrojoną mozzarelle, pieczarkę, oraz
plastry cienkie cukinii, oliwki czarne i zielone. Wstawiłam na 10 minut do
piekarnika na 180 stopni.Po wyjęciu udekorowałam tort różą z pomidora i
listkami Bazyli, oraz kwiatkami bratka.
Przepięknie podane pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :) pięknie podany!!
OdpowiedzUsuńwow ale piękna propozycja :) super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńw dekoracjach jesteś mistrzynią,obłędnie wygląda ten torcik
OdpowiedzUsuńbajecznie kolorowa kompozycja :) pozdrawiam A
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda! rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTwoje propozycje mogłabym jeść oczami i nigdy nie mam ich dość, są pyszne, kolorowe...i kuszą niemiłosiernie;-)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: Jak gotujesz polentę krok po kroku, gdyz moja wychodzi z goryczką :/. Proszę o dobrą radę . Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń