1,5
szklanka kaszy kuskus
3
płaty mintaja
1
główka Sałaty lollo
1
gałązka winogrono ciemne
1
mandarynka
1
pomarańcza
5
dkg sera lazur
½
szklanki oliwek zielonych
3
łyżki sosu vinegrette
5
pomidorków koktajlowych
1/3
ogórka zielonego
½
papryczki chili
1
cebula czerwona
Sól
Pieprz
2
gałązki szczypiorku
Mintaja
odmrażam dzień wcześniej i zostawiam w lodówce. Na drugi dzień osuszam go
ręcznikiem papierowym, solę, pieprze i posypuję startą skórką z pomarańczy,
polewam 1 łyżką soku z pomarańczy. Wstawiam do piekarnik na 20 minut temp 200
stopni. Kaszę kuskus zalewam gotującą się wodą zgodnie z instrukcją na
opakowaniu i odstawiam na 5 minut. Sałatę myję , strzępię dodaje do niej
pokrojone i umyte winogrono, cząstki mandarynki obrane z błonek, cebulę
czerwoną pokrojoną w piórka, oliwki zielone, i pokrojony ser lazur. Sałatę mamy
gotową przed podaniem polewam ją sosem vinegrette. Dekoruję talerz pomidorkami
koktajlowymi połówkami, szczypiorkiem. Ogórek kroję w plastry które dziele na
cztery części i układam. Dekorację są bardzo proste i szybkie. Do kaszy dodaję
sok z ½ pomarańczy , doprawiam solą, pieprzem. Na każdym kawałku mintaja dodaje
papryczkę chili i plaster pomarańczy. Smacznego
bardzo smacznie podana rybka :)
OdpowiedzUsuńWow, wyglada efekciarsko:-) Az chce sie jesc:-)
OdpowiedzUsuń